Ciecie plazmą - od podstaw:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
nie da się gładko ... nawet wodą.
po za tym , robi się duże pylenie alu.
ukos , jak przy każdej innej stali , mniejsze zużycie dysz o jakies 10% w porównaniu do tego samego ciętego elementu.
Szybkość powinna być trochę większa ale są składy alu gdzie trzeba zwalniać z szybkością.
po za tym , robi się duże pylenie alu.
ukos , jak przy każdej innej stali , mniejsze zużycie dysz o jakies 10% w porównaniu do tego samego ciętego elementu.
Szybkość powinna być trochę większa ale są składy alu gdzie trzeba zwalniać z szybkością.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
niestety kolega CNCCAD ma rację, alu zawsze słabo wychodzi.
Swoją drogą nie spotkałem stopu alu który można ciąć szybciej (ale za wiele tego nie ciąłem). Mi się wydaję, że każdy stop kóry lepiej przewodzi ciepło od stali (alu, miedź..) zawsze będzie z tego powodu (odprowadzania ciepła) wolniej cięty
Ale to tylko mi się wydaje.
pozdro4all
Swoją drogą nie spotkałem stopu alu który można ciąć szybciej (ale za wiele tego nie ciąłem). Mi się wydaję, że każdy stop kóry lepiej przewodzi ciepło od stali (alu, miedź..) zawsze będzie z tego powodu (odprowadzania ciepła) wolniej cięty
Ale to tylko mi się wydaje.
pozdro4all
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
cnccad pisze:nie da się gładko ... nawet wodą.
A czy z nierdzewką jest tak samo bo też szorstko wychodzi...?niestety kolega CNCCAD ma rację, alu zawsze słabo wychodzi.
Moja pierwsza maszynka http://www.cnc.info.pl/topics60/3765.htm
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
-
tutaj masz przykłady
https://www.cnc.info.pl/topics57/jak-nw ... vt8725.htm
nierdzewka wychodzi bardzo ładnie
pozro4all
https://www.cnc.info.pl/topics57/jak-nw ... vt8725.htm
nierdzewka wychodzi bardzo ładnie
pozro4all
-
- Posty w temacie: 9
Cięcie płaskowników
Siema!
Jaką macie metodę cięcia płaskowników z blach?
Konkretnie: Bl. 22 mm cięcie na płaskowniki szerokość ok. 300, dł. L=6000- zero odpadu, wspólna krawędź.
Do tej pory cieńsze blachy mostkowałem. Tutaj się zastanawiam.
Ciecia plazmą oczywiście.
Zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem.
- Przyspawać do ruszt stołu blachę w narożnikach i na środkach boków.
- 300A V=2000.
- cięcie bez mostkowania?
Czy mostkowanie ma sens w takim przypadku skoro średnica wiązki plazmowej ma przy tym amperażu ok. 4,2-4,4 mm? Po przecinaniu mostków będą widoczne ślady wpaleń.
Generalnie ciecie z mostkami jest najbezpieczniejsze i powinienem mieć to w nosie ale chcę zaoszczędzić roboty innym.
Co o tym myślicie? Ryzykować "banany" czy palić z mostkami?
Jaką macie metodę cięcia płaskowników z blach?
Konkretnie: Bl. 22 mm cięcie na płaskowniki szerokość ok. 300, dł. L=6000- zero odpadu, wspólna krawędź.
Do tej pory cieńsze blachy mostkowałem. Tutaj się zastanawiam.
Ciecia plazmą oczywiście.
Zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem.
- Przyspawać do ruszt stołu blachę w narożnikach i na środkach boków.
- 300A V=2000.
- cięcie bez mostkowania?
Czy mostkowanie ma sens w takim przypadku skoro średnica wiązki plazmowej ma przy tym amperażu ok. 4,2-4,4 mm? Po przecinaniu mostków będą widoczne ślady wpaleń.
Generalnie ciecie z mostkami jest najbezpieczniejsze i powinienem mieć to w nosie ale chcę zaoszczędzić roboty innym.
Co o tym myślicie? Ryzykować "banany" czy palić z mostkami?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
Banan to najmniejszy problem … odpady z krawędzi jak zaczną pracować to z szerokości ( 300mm ) możesz nie utrzymać wymiaru.
Ale …
Jest jedna z metod palenia gdzie tniesz wspólna krawędzią dwa elementy po czym głowica tnąca jak zakończy cięcie przemieszcza się do następnego cięcia.
Po za tym …
Blacha 22mm to już gruba stal jak na plazmę a i szerokość nie mała więc odprowadzanie ciepła jest duże to może nie wykręci w banana te blachę ??
A to jest stal węglowa czy austenityczna ??
Ale …
Jest jedna z metod palenia gdzie tniesz wspólna krawędzią dwa elementy po czym głowica tnąca jak zakończy cięcie przemieszcza się do następnego cięcia.
Po za tym …
Blacha 22mm to już gruba stal jak na plazmę a i szerokość nie mała więc odprowadzanie ciepła jest duże to może nie wykręci w banana te blachę ??
A to jest stal węglowa czy austenityczna ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
kolego berdysz, jeśli wiesz skąd masz tą blachę (tzn, ja dla przykładu znając hutę z doświadzczenia wiem jakie MNIEJ-WIĘCEJ będą naprężenia), biorąc pod uwagę że to zaledwie 22 i szeroka na 300 zaryzykowałbym cięcie bez mocowania (ale trzeba być uważnym i obserwować)
Ja osobiście mostków nie stosuje i nie polecam, poza tym jest tylko jedna skuteczna metoda na płaskowniki wykonane porządnie:
- jeśli mamy miejsce na stole (na szerokość - to dospawać jakąś inną w miarę szeroką blachę i masz zawsze odcinanie od "całości"
- jeśli stól taki jak blacha to wycinam około 2/3 szerokości i wtedy przyspawuje blachę i dalej do samego końca tnę
Zazwyczaj robię płaskowniki z blach grubszych np 60 x60
pozdro4all
Ja osobiście mostków nie stosuje i nie polecam, poza tym jest tylko jedna skuteczna metoda na płaskowniki wykonane porządnie:
- jeśli mamy miejsce na stole (na szerokość - to dospawać jakąś inną w miarę szeroką blachę i masz zawsze odcinanie od "całości"
- jeśli stól taki jak blacha to wycinam około 2/3 szerokości i wtedy przyspawuje blachę i dalej do samego końca tnę
Zazwyczaj robię płaskowniki z blach grubszych np 60 x60
pozdro4all
-
- Posty w temacie: 9
Dzięki za odzew, panowie.
To stal węglowa w gat. S355J2+N z Huty Stali Częstochowa a więc dobra blaszka.
Na początku też pomyślałem żeby zrobić to tak jak kolega chrisz1796 proponuje- odcinanie od całości. To powino sie udać
Stół mam 3000 szeroki, blacha ma 1500, położę blachę przycheftuję jak mówiłem a z jednej strony dospawam cieżką szeroką blachę i będę ciął bez mostków.
10 ton
Jutro jadę z koksem i dam znać co i jak.
To stal węglowa w gat. S355J2+N z Huty Stali Częstochowa a więc dobra blaszka.
Na początku też pomyślałem żeby zrobić to tak jak kolega chrisz1796 proponuje- odcinanie od całości. To powino sie udać

Stół mam 3000 szeroki, blacha ma 1500, położę blachę przycheftuję jak mówiłem a z jednej strony dospawam cieżką szeroką blachę i będę ciął bez mostków.
10 ton