Ciecie plazmą - od podstaw:)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#111

Post napisał: cnccad » 06 lut 2010, 13:27

jaki typ palnika??
Jeżeli nadal to występuje , to może być wewnątrz nieszczelność.
Lub ...
palnik pracuje okresowo na jednej zmiennej. Czyli do łuku plazmowego pracującego na napięciu DC okresowo pojawia się AC.
Elektrody azotowe nie lubią długiego łuku … więc może masz za duże napięcie??
A w jaki sposób kontrolujesz wysokość ??


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:


pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 191
Rejestracja: 03 cze 2007, 18:56
Lokalizacja: z Polski

#112

Post napisał: pandabera » 06 lut 2010, 14:46

Typ palnika to HT T100. Wysokość jest kontrolowana poprzez pomiar napięcia.Wartość napięcia była dobierana z tabel.
nic na siłe

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#113

Post napisał: cnccad » 07 lut 2010, 12:23

czyli masz zwykły palnik , który sam w sobie nie jest ideałem.
Dużo chyba z niego nie wyciągniesz a jedynie tylko poprawisz jakość parametrami.
Ale na zdjęciach masz raczej na pewno zły kierunek cięcia dla konturu.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 191
Rejestracja: 03 cze 2007, 18:56
Lokalizacja: z Polski

#114

Post napisał: pandabera » 07 lut 2010, 13:55

We wtorek sprawdze. Plazmy używamy stosunkowo rzadko, ponad 70% cięcia to cięcie gazami i do tych celów powermax nam wystarczał ale zastanawiamy się pomału nad zakupem większej maszyny z dużo lepszym agregatem (kjelberg bądź ht).
Ale dzięki jeśli to faktycznie zły kierunek cięcia to należy Ci się mały plusik.
nic na siłe

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#115

Post napisał: cnccad » 07 lut 2010, 19:04

raczej bym patrzał w kierunku dobrego narzędzia a nie źródła.
Też jest ważne ale to palnik jest odpowiedzialny za jakość i za koszty za materiały eksploatacyjne.
Co do kierunku ... według zdjęcia jest w złym kierunku. Ale to oczywiście nie ma wpływu na szlakę pod materiałem a tylko na ukos.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 191
Rejestracja: 03 cze 2007, 18:56
Lokalizacja: z Polski

#116

Post napisał: pandabera » 14 gru 2010, 21:59

Nie wiem czy to dobry temat ale chyba tak. Kilka zdjęć blachy #10 alu ciętej powietrzem i azotem na HT PM 1650 z prędkościami 1100-1300 mm/m
1 Powietrze
Obrazek
Obrazek

2. Azot
ObrazekObrazekObrazek

Wydaje mi się, że przy cieciu azotem wychodzi troszkę większy skos ale tego na zdjęciach niestety nie widać.
nic na siłe

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 188
Rejestracja: 01 sie 2008, 09:39
Lokalizacja: Gdańsk

#117

Post napisał: berdysz » 15 gru 2010, 07:58

No ładnie, ładnie :) Jakieś "termity" się pojawiały? :mrgreen:


pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 191
Rejestracja: 03 cze 2007, 18:56
Lokalizacja: z Polski

#118

Post napisał: pandabera » 15 gru 2010, 15:58

Delikatny. Czasem widać jak się aluminium spala pod ciętą blachą, ale większych problemów nie ma.
nic na siłe


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 13354
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#119

Post napisał: kamar » 05 sie 2012, 19:00

Wykopuję, bo takie wątki powinny być bliżej :) a nie żeby trafiać przypadkiem ba, nawet "na górze"
:)


keraj
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 34
Rejestracja: 08 lut 2013, 12:28
Lokalizacja: Wielkopolskie

#120

Post napisał: keraj » 15 wrz 2013, 12:36

(przepraszam admina ale nie wiem jak usunąć tego posta)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, 10:25 przez keraj, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”