Ciecie plazmą - od podstaw:)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#81

Post napisał: cnccad » 03 wrz 2009, 18:48

to że do zapalenia się łuku pilotującego potrzebuje wysokiego napięcia a inna odmiana palnika to zajarzanie zwarciowe.


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 20:45
Lokalizacja: Gołdap

#82

Post napisał: Rayford » 03 wrz 2009, 19:03

Kod: Zaznacz cały

to że do zapalenia się łuku pilotującego potrzebuje wysokiego napięcia a inna odmiana palnika to zajarzanie zwarciowe.
Dzięki za odpowiedz, rozumiem, że ten HF potrzebuje oprócz przewodu głównego jeszcze jeden dodatkowo?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#83

Post napisał: cnccad » 03 wrz 2009, 19:08

tak ... oczywiście.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 20:45
Lokalizacja: Gołdap

#84

Post napisał: Rayford » 03 wrz 2009, 19:21

To zapytam jeszcze o jeszcze jedną rzecz, mam palnik w którym oprócz przewodów wspomnianych wyżej i przewodów od włócznika z palnika wychodzą jeszcze dodatkowe dwa cienkie przewodziki, do czego one mogą służyć ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#85

Post napisał: cnccad » 03 wrz 2009, 20:49

prawdopodobnie są to przewody do wyłącznika bezp. To znaczy że jeżeli nie złożyłeś całego palnika lub nie do końca został złożony poprawnie to nie zadziała przełącznik i nie uruchomisz plazmy. To taki rodzaj "kontroli" złożenia palnika.
najczęściej stosuje sie go w zadziałaniu z nakrętką zamykającą dyszę.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 158
Rejestracja: 15 maja 2007, 19:30
Lokalizacja: WziąćStoMilionów

#86

Post napisał: RomanB » 04 wrz 2009, 17:32

cnccad,
problem był w tym, że za duże ciśnienie gazu (powietrza ustawiałem). Wszystko jest ok.
Tymbardziej że idę na urlop a musiałem wyciąć bardzo szybko wszystkie elementy do konstrukcji.
Też ku mojemu ździwieniu dysze i elektrody wytrzymują dość długą pracę. Oczywiście z zachowaniem przerw w cięciu. Czyli około 8 min cięcia - 2 min przerwy. Ale nawet bez przerw dłuższych.
Po ustawieniu prawidłowego ciśnienia powietrza, podniesieniu napięcia o 7V i prędkości tabelaryczne 1430 mm/min dla 100A. Jakość cięcia blachy 12 jest wystarczająca jak na wymagania mojej firmy :)

Także wszsytko jest pod kontrolą. Praktyka czyni mistrza...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#87

Post napisał: cnccad » 04 wrz 2009, 18:37

czyli tak jak pisałem ...o jednej z przyczyn ??
zmniejszyłeś ciśnienie i wszystko idzie OK ??
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 158
Rejestracja: 15 maja 2007, 19:30
Lokalizacja: WziąćStoMilionów

#88

Post napisał: RomanB » 04 wrz 2009, 19:01

cnccad pisze:czyli tak jak pisałem ...o jednej z przyczyn ??
zmniejszyłeś ciśnienie i wszystko idzie OK ??
Tak, w tym tkwił problem, czyli "falbanki". Ewentualne ukosowanie jest tylko spowodowane nieprawidłowym napięciem albo szybkością.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#89

Post napisał: cnccad » 04 wrz 2009, 19:11

żeby sprawdzić przybliżoną prawidłowość działania palnika plazmowego dobrze jest wyciąć kwadrat , wyjąc go i tak jak leżał na stole materiałowym pomierzyć ukosy. Powinny być takie same. jeżeli każdy jest inny to problem tkwi w palniku np. w centrowaniu elektrody.
Zdarzyło mi sie kiedyś że był problem z centrowaniu otworu w dyszy i po zapięciu dyszy do tokarki o dziwo otwór był idealnie w środku a od wewnętrznej części był przesunięty 0,2mm czego wynikiem był zbyt duży ukos na dwóch ściankach a pozostałe miały ledwie wykrywalny ukos.
Druga metoda to do wycięcia koło… ale to jest trudniejsze do wymierzenia. Kwadrat tez nie zawsze pokaże prawdę.
To są takie proste metody pomiaru … takie „na szybko”.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 20:45
Lokalizacja: Gołdap

#90

Post napisał: Rayford » 13 wrz 2009, 08:24

Panowie, cięcie aluminium, to powichrzenia po przecięciu to ma być taka szorstka, czy da się uciąć gładko ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”