Podziel się wiedzą jak?pasierbo pisze:Robiłem takie rzeczy i jestem w stanie zrobić tarczkę o każdej ilości kresek.

Mnożyć ilość kresek albo zastosować przełożenie. A może to i to. I kurde czemu nikt nie idzie tą drogą, przecież i tak trzeba przenieść jakoś napęd na enkoder, postawiony obok sam z siebie działał nie będzie, a raczej nie ma (w większości przypadków (?)) możliwości zamontowania bezpośrednio na śrubie.pasierbo pisze: Tylko to na nic się nie zda jeżeli wymagana jest ułamkowa ilość kresek. Lipa.
Albo w drugą stronę - transoptor szczelinowy TCST2300 ma rozdzielczość 0,2 mm czyli dla 400 kresek daje to średnicę wewnętrzną (dla kodu Gray'a) 50,96 mmpasierbo pisze: Enkodery z drukarek HP mają 150 kresek na cal. kiedys wyprowadziłem sobie wzór na średnicę podziałową tarczki.
d=lkr*25,4/(150*pi)
dw=2*lkr*rzd/Π
Tu pojawia się pytanie czy nasze dywagcje nie zaczną cenowo przebijać fabrycznych enkoderów?
Ten 250 imp/obrót:

kosztuje 67 zł.
Przy gwincie 4mm (rozdzielczość 0.01) 400/250 = 1,6 czyli koła zębate 20 i 32 zęby. Tada!

Wpisujemy w ZADRO 400 impulsów na obrót i po krzyku.
[ Dodano: 2012-04-09, 15:54 ]
Może ULN2803pukury pisze: muszę tylko jakieś klucze zastosować - mam większe i nie jestem pewien czy procek wytrzyma większy prąd .
oczywiście chodzi o segmenty
pozdrawiam .