Wpalenie:
- Prędkość wpaleń,
- kształt,
- promień wejścia z wpalenia na ścieżkę właściwą,
cięcie:
- ustawienie przejścia nacinającego folię (mała moc + prędkość)
- ustawienie prędkości i mocy
i do tego jeszcze nesting na wiele elementów?
Zapłacę ...

Nie napisałem, że będzie lekkoJak tylko za arduino? Masz na myśli że teraz będę przerabiać szafę w którym mam piko na arduino i na chwilę pracy z laserem zamieniać całą instalację?Nie uśmiecha mi się wypruwać piko i całą resztę przepinać sterowniki silników do arduino
![]()
ZdecydowałemRobWan pisze:Najpierw zdecyduj jakim cam-em będziesz generował g-kod.mikun pisze:Pytanie tylko o częstotliwość tego PWM w piko.
Robert
I to jest to co mnie boli po przejściu na nowe piko. Wcześniej wrzeciono włączało się jak już zetka zjechała z wysokości bezpiecznej i była nad X0 Y0. Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacićRobWan pisze: Tylko M3 jest już włączane przed dojazdem do pozycji startowej.
Robert
No właśnie to jest bardzo ekonomiczne, ponieważ wrzeciono rozpędza się już w trakcie dojazdu i znacząco skraca to czas obróbki dla większych maszyn i większych wrzecion.mikun pisze:Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacić
Dobrze że napisałeś że dla większych maszyn, moje cnc z kressem 1kW może i waży 1,5 tony ale nadal jest "malutka" w porównaniu do tych maszyn, których wrzeciono 20kW rozpędza się 10 sekundmarand68 pisze:No właśnie to jest bardzo ekonomiczne, ponieważ wrzeciono rozpędza się już w trakcie dojazdu i znacząco skraca to czas obróbki dla większych maszyn i większych wrzecion.mikun pisze:Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacić