Laser 3,5W + pikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

Laser 3,5W + pikoCNC

#1

Post napisał: mikun » 07 wrz 2017, 08:51

Zakupiłem moduł lasera 3,5W do drobnego grawerowania czy wypalania zdjęć w sklejce, taki jak poniżej :

Obrazek

Obrazek

Pytanie - czy jeśli podczepię pod oś Z koło wrzeciona muszę dokonać dużo przeróbek by piko sterował mi laserem? Wg specyfikacji modułu można podać albo TTL albo PWM.
Nie chciałbym wgrywać firmware pod plazmę bo frezarka na co dzień pracuje jako.... frezarka. Gdzieś w internecie wyczytałem że można podłączyć się pod wyjście STEP osi Z ze sterownika ale nie wiem ile w tym prawdy. Czy ktoś z kolegów robił już coś takiego? Nie chcę kupować całej konstrukcji alu na V-slotach pod ten laser... ceny nie są kosmiczne ale chodzi mi o brak miejsca.



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#2

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 09:10

mikun pisze:Nie chciałbym wgrywać firmware pod plazmę
A pod plazmę jest inne firmware? I co ma plazma do lasera? Toć to inaczej się steruje. :grin:

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#3

Post napisał: upanie » 07 wrz 2017, 15:16

Do lasera wykorzystuje się sterowanie wrzecionem. Kody M3,M4,M5.
Jeśli pikoCNC ma sterowanie wrzecionem to jesteś w domu.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 15:25

upanie pisze:Kody M3,M4,M5.
A czym modulować wiązkę? Tak to tylko polilinię zrobi. :grin:
No chyba, że jakiś zewnętrzny cam tak przygotuje g-kod.
W Piko może wykorzystać opcję kucia?

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#5

Post napisał: upanie » 07 wrz 2017, 15:29

Linię sterującą wrzecionem podłączasz do TTL-a lasera.
Kod musisz tak przygotować aby M3, M4 czy M5 sterowały wypalarką.
Znajdziesz na YT sporo filmów jak to zrobić, tzn jak przygotować taki gcod ze zdjęcia.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#6

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 15:45

No to takie coś Piko ma już na pokładzie - KUCIE. :-) Tylko podłączyć pod PWM a nie TTL.

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#7

Post napisał: upanie » 07 wrz 2017, 16:04

To zależy. TTL to po prostu włącznik lasera. Jeśli na płycie masz wyjście cyfrowe (0/1) i to ono naparza sygnałem PWM to podłączasz pod TTL.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#8

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 16:58

Ale ja piszę w kontekście PikoCam-a. Tam przy KUCIU nie ma ON/OFF na głowicę. Jak ma być ON to idzie fala, gdzie OFF nie ma sygnału.
Podłączając pod TTL to laser zamiast świecić ciągłym światłem będzie pulsował. Dlatego lepiej podłączyć pod PWM i tak dobrać częstotliwość, że jak się pokaże (f) to laser pójdzie pełną mocą.

Może cosimo rozjaśni lub sprowadzi na właściwą drogę :-)

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#9

Post napisał: upanie » 07 wrz 2017, 17:28

Laser zawsze będzie pulsował. Może świecić ciągłym światłem ale tylko pełną mocą.
No chyba, ze na tym Ci zależy ale to w tedy całe to PWM jest bez sensu.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 17:42

Wiesz jak działa głowica kująca do kamienia, szkła? Tam tylko jest sygnał typu fala. Pisane, że PWM jest bez sensu świadczy, że chyba się nie rozumiemy. Mamy tylko PWM dlatego kombinuję jak poskładać z tego co mamy ten laser.
Cały czas piszę, w kontekście g-kodu, który zrobi PikoCam w opcji kucia.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”