Laser 3,5W + pikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#31

Post napisał: upanie » 18 wrz 2017, 05:20

Zrób reverse engineering tego sterownika i może dojdziesz co jest skopanie. Raczej nic strasznego ani drogiego.
Jak nie chcesz to zrób dokładne fotki obu stron płytki i wrzuć to to może coś się znajdzie na odległość.


czilałt...

Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 566
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#32

Post napisał: cosimo » 18 wrz 2017, 09:24

Ja mam płytę B więc chyba z PWM i zworką nie zadziałam...

... Nie mam wersji B tylko v1.0 bez literki
Czyli pierwszą wersję taką jak na obrazku ? Masz tam PWM na złączu. Wyjście jest typu OC więc opornikiem np. 4,7K podciągasz je do +5V i masz PWM TTL.

Co do załączania lasera, to można by to zrobić w plc jako AND bitu C_M3 oraz IS_G1.

Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#33

Post napisał: RobWan » 18 wrz 2017, 10:27

mikun pisze:Dobrze że napisałeś że dla większych maszyn, moje cnc z kressem 1kW może i waży 1,5 tony ale nadal jest "malutka" w porównaniu do tych maszyn, których wrzeciono 20kW rozpędza się 10 sekund :) moje potrzebuje jedną sekundę. Wolałem jak było wcześniej w piko ale wszystkim się nie dogodzi.
W tym przypadku można dogodzić wszystkim. :grin:
Wystarczy opcja wyboru w ustawieniach. Jak dla mnie takie szczegółowe niuanse, które ustawia się raz na zawsze mogą być nawet zaszyte w jakimś tekstowym *.ini.

Robert


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#34

Post napisał: mikun » 19 wrz 2017, 08:55

Upanie zrobiłem najbliżej jak łapał mi telefon

Obrazek

Sygnał z gniazda TTL idzie do R20, scalak po lewej od R20 jest zaszlifowany to pewnie jakaś atmega lub inny wynalazek do niego podłączony jest switch który po naduszeniu zmniejsza moc lasera do słabej niebieskiej plamki żeby ustawić soczewkę, procek koło potencjometru to ST358 chyba jakiś podwójny wzmacniacz operacyjny i na jego ostatnią nogę pojawia się sygnał TTL nie bezpośrednio bo między 358 a gniazdem jest opornik 6,8k. Prawa cała strona to zasilacz impulsowy.

Widziałem że mogę się poratować MOSFETem IRF520 który co prawda nie jest logic level ale radzi sobie w układach z arduino i 5V wystarczy żeby nim sterować laser przy max jasności bierze 1A.

Obrazek

Tylko myślałem żeby zrobić z jakimś transoptorem żeby w razie zniszczenia mosfeta nie poszło mi na pikoCNC.

cosimo pisze:
Czyli pierwszą wersję taką jak na obrazku ? Masz tam PWM na złączu. Wyjście jest typu OC więc opornikiem np. 4,7K podciągasz je do +5V i masz PWM TTL.

Co do załączania lasera, to można by to zrobić w plc jako AND bitu C_M3 oraz IS_G1.
Na płycie pikocnc mam 5V więc tam się podepnę dziękuję za poradę ale nie rozumiem o co chodzi z tym AND i C_M3 oraz IS_G1. Większość programów do lasera ma załączanie za pomocą M3 i M5 mam też taki jako dodatek do inkscape gdzie mogę sobie wpisać dowolną komendę. Na co dzień używam pikoCNC do frezowania nie chciałbym w plc grzebać jeśli później znowu będę musiał zamieniać żeby frezować. Mam niewykorzystany przekaźnik od chłodzenia mgłą olejową myślałem żeby może tym wysterować?

Ostatnie pytanie czy pikoCNC bez problemu odczyta taki rodzaj gcode?


(Generated by 3dpBurner Image2Gcode v0.1)
(@wrz-16-2017 01:39:30)
M5

(Header)
G0 X0 Y0
(Header end)
G90

G21

F1000

G0X0Y0
G1

M3

X0Y0S12
X0.18S13
X0Y0.18S0
Y0.36
X0.18Y0.18
X0.36Y0S13
X0.54S12
X0.36Y0.18S37
X0.18Y0.36
X0Y0.54
Y0.72
X0.18Y0.54
X0.36Y0.36
X0.54Y0.18
X0.72Y0S13
X0.9
X0.72Y0.18S255
X0.54Y0.36
X0.36Y0.54
X0.18Y0.72
X0Y0.9
Y1.08
X0.18Y0.9
X0.36Y0.72
X0.54Y0.54
X0.72Y0.36
X0.9Y0.18
X1.08Y0S123
X1.26
X1.08Y0.18S18
X0.9Y0.36
X0.72Y0.54
X0.54Y0.72
X0.36Y0.9
X0.18Y1.08
X0Y1.26



Gdzie S to moc lasera z przedziału 0-255


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#35

Post napisał: RobWan » 19 wrz 2017, 16:06

mikun pisze: Na co dzień używam pikoCNC do frezowania nie chciałbym w plc grzebać jeśli później znowu będę musiał zamieniać żeby frezować.
Dodajesz sobie nowy profil. Podczas uruchamiania masz meni z listą profili. Dodajesz sobie nowy profil i tam zmieniasz wszystko do woli, PLC również. Chcesz frezować wybierasz profil, który masz do frezowania i Piko rusza z tymi konfiguracjami.

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#36

Post napisał: upanie » 10 paź 2017, 22:29

Sorki ale jakoś zapomniałem o tym temacie.
Słabo widać ale tak coś czuję, że jak się coś uwaliło to tranzystor Q3. To najprawdopodobniej jest to: http://www.s-manuals.com/pdf/datasheet/ ... galaxy.pdf
czilałt...


Walery_K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2013, 22:17
Lokalizacja: Poznań

Re: Laser 3,5W + pikoCNC

#37

Post napisał: Walery_K » 19 sie 2018, 17:38

Temat jakoś umarł nie do końca rozwiązany.
Czy na dzień dzisiejszy komuś udało się uruchomić laser na PikoCNC?
Też chciałbym grawerować tabliczki laserem bo grawerowanie frezem nie za bardzo mi wychodzi a po drugie trwa strasznie długo.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 837
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: Laser 3,5W + pikoCNC

#38

Post napisał: bh91 » 25 sie 2018, 01:57

Też jestem ciekaw jak to się skończyło. I również na codzień mam frezarkę CNC z zajętymi obydwoma wyjściami na przekaźnik oraz PWM (mam też moduł PWM). Można by dać przełącznik sygnałów na obudowie.
Niestety o profilach nic nie znalazłem. Też mi się zdawało, że kiedyś coś takiego było.
Dokonał ktoś takiej hybrydy?
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”