Laser 3,5W + pikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3023
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#21

Post napisał: Zienek » 09 wrz 2017, 22:44

A ja mam jeszcze pytanie a propo wykorzystania Piko do Lasera, to czy jest jakiś moduł CAM do generowania wpaleń itp do elementów?

Wpalenie:
- Prędkość wpaleń,
- kształt,
- promień wejścia z wpalenia na ścieżkę właściwą,

cięcie:
- ustawienie przejścia nacinającego folię (mała moc + prędkość)
- ustawienie prędkości i mocy

i do tego jeszcze nesting na wiele elementów?
Zapłacę ... :roll:



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#22

Post napisał: upanie » 10 wrz 2017, 08:02

Jak tylko za arduino? Masz na myśli że teraz będę przerabiać szafę w którym mam piko na arduino i na chwilę pracy z laserem zamieniać całą instalację? :) Nie uśmiecha mi się wypruwać piko i całą resztę przepinać sterowniki silników do arduino :)
Nie napisałem, że będzie lekko :mrgreen:
A na poważnie to da się to wszystko zapakować do jednej, dużej wtyczki ale to raczej jak już nie ma innego wyjścia.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#23

Post napisał: RobWan » 10 wrz 2017, 11:29

Zienek pisze: czy jest jakiś moduł CAM do generowania wpaleń itp do elementów?
A g-kod jest już ustandaryzowany pod laser/plazmę? Jeżeli nie to osobnego cam-a pod takie zastosowanie raczej nie ma.

Robert


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#24

Post napisał: mikun » 11 wrz 2017, 11:42

RobWan pisze:
mikun pisze:Pytanie tylko o częstotliwość tego PWM w piko.
Najpierw zdecyduj jakim cam-em będziesz generował g-kod.

Robert
Zdecydowałem :) W inkscape jest plugin laser engraver gdzie podajesz jaką komendą ma być laser włączany i wyłączany, prędkość lasera, moc itp



Obrazek


Tylko czy mi to coś pomoże przy piko?


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#25

Post napisał: upanie » 11 wrz 2017, 12:20

A czy piko ma sterowanie wrzecionem włącz/wyłącz?
Jeśli tak to wykorzystaj M3 i M5.
czilałt...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#26

Post napisał: RobWan » 11 wrz 2017, 12:29

mikun pisze:Tylko czy mi to coś pomoże przy piko?
M3 włacz, M5 wyłacz. Tylko M3 jest już włączane przed dojazdem do pozycji startowej.

I to chyba wszystko co potrzeba.

Robert


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#27

Post napisał: mikun » 13 wrz 2017, 01:22

RobWan pisze: Tylko M3 jest już włączane przed dojazdem do pozycji startowej.
Robert
I to jest to co mnie boli po przejściu na nowe piko. Wcześniej wrzeciono włączało się jak już zetka zjechała z wysokości bezpiecznej i była nad X0 Y0. Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacić :)


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#28

Post napisał: upanie » 13 wrz 2017, 06:21

A nie reaguje na M3 i M5?
czilałt...


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#29

Post napisał: marand68 » 13 wrz 2017, 21:53

mikun pisze:Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacić
No właśnie to jest bardzo ekonomiczne, ponieważ wrzeciono rozpędza się już w trakcie dojazdu i znacząco skraca to czas obróbki dla większych maszyn i większych wrzecion.
-------------------------------
Pozdrawiam
Marek


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#30

Post napisał: mikun » 17 wrz 2017, 21:16

marand68 pisze:
mikun pisze:Teraz zjedzie z czujnika i zanim dojedzie już wyje.... strasznie nieekonomiczne to, za "prund" będzie trzeba więcej płacić
No właśnie to jest bardzo ekonomiczne, ponieważ wrzeciono rozpędza się już w trakcie dojazdu i znacząco skraca to czas obróbki dla większych maszyn i większych wrzecion.
Dobrze że napisałeś że dla większych maszyn, moje cnc z kressem 1kW może i waży 1,5 tony ale nadal jest "malutka" w porównaniu do tych maszyn, których wrzeciono 20kW rozpędza się 10 sekund :) moje potrzebuje jedną sekundę. Wolałem jak było wcześniej w piko ale wszystkim się nie dogodzi.

Na razie to uwaliłem sterownik lasera tzn część odpowiadającą za sterowanie PWM. Widząc że raczej piko nie da rady sterować płynnie laserem, podpiąłem go do drukarki 3D na której wykorzystałem wyjście na wentylator chłodzący wydruk. Steruję laser komendą M106 (wł) i M107(wył) oraz S (wartość od 0 do 255) jest tam też PWM sterujący obrotami wentylatora tyle że ma 12V. Zrobiłem dzielnik napięcia z 12V na 5V tyle że popełniłem czeski błąd i nie sprawdzając podłączyłem złą stroną kabelek tzn tam gdzie miało iść do lasera poszło w płytę sterownika drukarki, wynikiem czego poszło na TTL 12V. Całe szczęście laser działa z pełną mocą nie mam tylko PWM.

I tu mam pytanie do kolegów czy mogę zrobić zewnętrzny sterownik PWM wyzwalany z 12V (sygnał PWM sterowane masą) lub 5V (sygnał PWM strowany plusem)? Znalazłem pin na procesorze który steruje wentylatorem i już nie potrzebuję żadnych dzielników napięcia.

Myślałem o przekaźniku elektronicznym lub jakimś układzie na mosfecie z logic level. Chcę się wpiąć w kabelek, który idzie ze sterownika do lasera i tam przerywać jego pracę. Nie będę kupował nowego lasera dla działającego sterownika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”