Laser 3,5W + pikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#11

Post napisał: upanie » 07 wrz 2017, 17:44

Ok to faktycznie się nie rozumiemy. Odpisze wieczorem.


czilałt...

Tagi:


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#12

Post napisał: mikun » 07 wrz 2017, 18:10

TTL nie jest zero-jedynkowy, można regulować moc lasera w zakresie 0-5V. Tak pisał jeden z użytkowników. Dojdą okulary ochronne to sprawdzę czy nie kłamał. :)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2017, 20:51 przez mikun, łącznie zmieniany 1 raz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#13

Post napisał: RobWan » 07 wrz 2017, 18:12

A dokumentację do tego lasera?

Robert


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1393
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#14

Post napisał: upanie » 08 wrz 2017, 06:00

mikon co ty wypisujesz?
TTL nie jest zero jedynkowy? Jest. Owszem możesz nim kontrolować moc lasera tyle ze masz do dyspozycji dwie wartości: brak mocy i pełna moc :razz:
Dokumentacja do tego lasera? Proszę bardzo: https://www.banggood.com/450nm-3500mW-3 ... 03261.html
:mrgreen:
No i teraz tak. On nie ma żadnego wejścia PWM. PWM to jest Pulse Width Modulation. Nie chce mi się tego tłumaczyć zwłaszcza, że można to bez problemu znaleźć w necie. Choćby tu
W opisach lasera piszą PWM bo to się robi na wejściu TTL. TTL przyjmuje dwa stany 0 czyli 0V i 1 czyli 5V.
TTL w tym laserze to po prostu jego włącznik sterowany napięciem. Jak będziesz odpowiednio sterował tym wejściem to uzyskasz PWM a co za tym idzie będziesz tak sterował czasami włączenia i wyłączenia lasera, że średnio w czasie będziesz miał złudzenie sterowania jego mocą.
W PWM jest takie pojęcie jak wypełnienie podawane w procentach. 100% oznacza ciągłe włączenie a 0% ciągłe wyłączenie. Jak dasz 50% wypełnienia to przez połowę czasu laser będzie włączony a przez połowę wyłączony. W związku z tym materiał będzie miał wrażenie :mrgreen: że działa na niego połowa mocy lasera.
Teraz jak to się ma do piko i jego kucia to nie mam pojęcia. Ty jeśli chcesz korzystać tylko i wyłącznie z trybu pracy lasera włącz/wyłącz bez PWM to musisz mieć jakieś wyjście z piko, którym możesz sterować z poziomu gcode. Jeśli natomiast chcesz wykorzystać sterowanie mocą z wykorzystaniem PWM to kompletnie nie mam pojęcia czy to jest rabialne za pomoca piko a jeśli tak to jak.

Niewykluczone, że są lasery, które mają wejście napięciowe do sterowania mocą, np. 0 - 5V ale ten laser tego nie ma.

Poczytaj https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Laser-Mode
i trochę http://lasergrbl.com/en/
Zwróć uwagę na samo sterowanie. Używane są M3, M4 i M5 oraz S do ustawiania prędkości wrzeciona z tym, że tu prędkość jest w zakresie 0 - 1000 gdzie 1000 oznacza 100% wypełnienia.
Jeszcze tu jest opisane https://blog.protoneer.co.nz/grbls-pwm- ... d-spindle/

Nie musisz używać piko. Za małe pieniądze możesz użyć GRBL-a z arduino uno. Musisz zapłacić jedynie za arduino.

Właśnie znalazłem w jakiejś instrukcji ze strony pikocnc, że wyjście PWM jest napięciem i to 12 lub 24V czyli że jest tam filtr dolnoprzepustowy wytwarzający napięcie z przebiegu PWM. Znaczy, że to wyjście się nie nada do sterowania mocą tego lasera.
czilałt...


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#15

Post napisał: mikun » 08 wrz 2017, 21:34

Zgadza się mój błąd -TTL to 2 stany. Napisałem że wyczytałem gdzieś (w komentarzach na banggoodzie) że ten TTL w tym laserze można płynnie regulować moc lasera ale chcę to sam sprawdzić. Jak napisałem bez okularów nie podchodzę.
upanie pisze: Owszem możesz nim kontrolować moc lasera tyle ze masz do dyspozycji dwie wartości: brak mocy i pełna moc :razz:
Hmmm mi się wydaje że ma PWM zobacz w tabelce zakres 0-20kHz ? Nie dotyczy to wypełnienia PWM? Może chodzi o sterowanie TTL że 20kHz to 100% mocy lasera?
upanie pisze: Dokumentacja do tego lasera? Proszę bardzo: https://www.banggood.com/450nm-3500mW-3 ... 03261.html
:mrgreen:
Nie znalazłem tam żadnego linka do PDF jeśli chodzi o lakoniczną tabelkę to dla mnie żadna dokumentacja :) Chińczyk na szybko wklepał żeby coś było.
upanie pisze: No i teraz tak. On nie ma żadnego wejścia PWM. PWM to jest Pulse Width Modulation. Nie chce mi się tego tłumaczyć zwłaszcza, że można to bez problemu znaleźć w necie. Choćby tu
W opisach lasera piszą PWM bo to się robi na wejściu TTL. TTL przyjmuje dwa stany 0 czyli 0V i 1 czyli 5V.
Znowu pytanie o te 20KHz :) może jednak to jest te ICH PWM?
upanie pisze: Nie musisz używać piko. Za małe pieniądze możesz użyć GRBL-a z arduino uno. Musisz zapłacić jedynie za arduino.
Nie muszę, ale chcę wykorzystać maszynę a nie budować na nowo maszynę tylko do lasera.
Jak tylko za arduino? Masz na myśli że teraz będę przerabiać szafę w którym mam piko na arduino i na chwilę pracy z laserem zamieniać całą instalację? :) Nie uśmiecha mi się wypruwać piko i całą resztę przepinać sterowniki silników do arduino :)
upanie pisze: Właśnie znalazłem w jakiejś instrukcji ze strony pikocnc, że wyjście PWM jest napięciem i to 12 lub 24V czyli że jest tam filtr dolnoprzepustowy wytwarzający napięcie z przebiegu PWM. Znaczy, że to wyjście się nie nada do sterowania mocą tego lasera.
Pytanie czy można ustawić w piko tak żeby 100% miało 20KHz. Można zrobić dzielnik napięcia żeby zamiast 12V czy 24V było 5V. Pytanie tylko o częstotliwość tego PWM w piko.


Dzięki Upanie za zagłębienie tematu i linki.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#16

Post napisał: RobWan » 08 wrz 2017, 21:49

mikun pisze:Pytanie tylko o częstotliwość tego PWM w piko.
Najpierw zdecyduj jakim cam-em będziesz generował g-kod.

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 554
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#17

Post napisał: cosimo » 09 wrz 2017, 08:29

Znowu pytanie o te 20KHz może jednak to jest te ICH PWM?
To wejście ON/OFF lasera właśnie służy też do regulowania mocy – właśnie za pomocą sygnału PWM.

To 20KHz to zapewne maksymalne częstotliwość przełączania tego wejścia i dlatego standardowa częstotliwość nośnej PWM w piko (1Khz) powinna być ok.

W piko PWM jest osiągalne. Od spodu w środkowej części płytki (płyta E) jest dwu pozycyjna zworka łączona kroplą cyny. Jeśli jest w typowej pozycji to wyjście OUT6 jest normalnym wyjściem, jeśli zworkę przestawimy, na wyjściu 6 będzie PWM. Zapewne dodatkowo z zenerki i opornika trzeba by zrobić układ, aby dopasować się do tego TTL. W ustawieniach kontrolera można dobrać parametry aby dla S0 było 0% mocy a dla S1000 100% mocy.

Ale w ogóle co to za płyta może nie „E” ;-)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#18

Post napisał: RobWan » 09 wrz 2017, 09:18

cosimo pisze: W piko PWM jest osiągalne.
A to już tylko krok od nowej pozycji w PLIK -- OTWÓRZ -- BMPLaser :-)

Robert


Autor tematu
mikun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 36
Rejestracja: 13 paź 2010, 22:35
Lokalizacja: Poznań

#19

Post napisał: mikun » 09 wrz 2017, 11:11

cosimo pisze:
W piko PWM jest osiągalne. Od spodu w środkowej części płytki (płyta E) jest dwu pozycyjna zworka łączona kroplą cyny.
Ja mam płytę B więc chyba z PWM i zworką nie zadziałam. Mam teraz pytanie jeśli chciałbym używać lasera z pełną mocą bez regulacji to jest to wykonalne? Czy wystarczy że pobiorę z osi Z sygnał ENA?

Czy zamiast bawić się w regulację mocy przez PWM mógłbym regulować wypalenie poprzez zmianę szybkości posuwu? Tzn tam gdzie ma wypalić drewno na czerń to zwalniam a tam gdzie ma być słabo wypalone przyśpieszam? Gdy frezowałem w drewnie z BMP widziałem że tam gdzie frezarka obrabiała płaski element szła szybko gdy pojawiała się "górka" wszystko zwalniało żeby zetka mogła się wyrobić.

Edit:
Nie mam wersji B tylko v1.0 bez literki :)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#20

Post napisał: RobWan » 09 wrz 2017, 12:03

mikun pisze: Czy wystarczy że pobiorę z osi Z sygnał ENA?
Nie. Sygnał jest wystawiony nawet jak Z stoi.
mikun pisze: gdzie frezarka obrabiała płaski element szła szybko gdy pojawiała się "górka" wszystko zwalniało żeby zetka mogła się wyrobić.
Jeżeli prędkości osi są równe, to przy górce pod kątem >45° nie zwolni.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”