Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

moje modyfikacja ulepszające MF70

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#1

Post napisał: TOP67 » 07 mar 2020, 20:16

Mikrofrezarka Proxxon MF70 jest bardzo często przerabiana na CNC. Do tego stopnia, że można kupić gotowe zestawy do konwersji. W minimalnym stopniu ingerują one w budowę frezarki i sprowadzają się do nałożenia nakładek na pokrętła, łączących je z silnikami krokowymi.
Taką też konwersję wykonałem ponad rok temu. Ale ma ona co najmniej dwie wady. Zachowuje ograniczone pole robocze stolika, które w osi Y wynosi zaledwie 46 mm. Brak łożysk oporowych, tylko panewki przy dużo częstszym kręceniu niż manualnie powoduje wytarcie i powstanie luzów. Zwłaszcza w osi Z, która całym ciężarem wisi na aluminiowej gałce, wspartej na plastikowej panewce. Po pół roku wytarło się ponad pół milimetra. Normalnie tego nie widać, bo luz kasuje się pod ciężarem wrzeciona. Ale przy zagłębianiu się freza lub wiertła, całość się na chwilę podnosiła. Przerobiłem więc całkowicie swoją frezarkę, a że dzisiaj robiłem konwersję dla kolegi, postanowiłem to pokazać.

Tak wygląda problem zakresu osi Y. Jaskółka dochodzi do ogranicznika, chociaż do kolumny jest jeszcze ponad 2 cm.
Obrazek

A tak wygląda ten ogranicznik oraz łożyskowanie (czyli podkładka i nakrętka kasująca luz).
Obrazek

Zastąpiłem go taką blaszką, przy okazji dodając łożyska oporowe.
Obrazek

Analogiczną blaszkę, z mocowaniem do silnika zrobiłem na przód
Obrazek

Teraz stolik da się dosunąć do samej kolumny
Obrazek

Zakres osi Y wzrósł po 21 mm w każdą stronę, do 88 mm.

Dla osi X nie zwiększałem zakresu, tylko wstawiłem łożyska oporowe
Obrazek

Teraz oś Z

Tak wygląda łożyskowanie. Widać wytarty plastik (a to nowa frezarka)
Obrazek

Wstawiłem więc łożyska (z oczywiście z obu stron)
Obrazek

I zamocowałem silnik
Obrazek

Tak wygląda frezarka po konwersji
Obrazek

W swojej wymieniłem również silnik wrzeciona na DC typu 775, sterowany z GRBL. Jest ciszej i z większą regulacją obrotów.
Ale o tym kolejnym razem.



Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#2

Post napisał: TOP67 » 03 maja 2020, 23:30

Dzisiaj zrobiłem kolejną drobną modyfikację stolika. Okazało się, że oś X przy prędkości 200 mm/min wpada w rezonans.

https://youtu.be/ScS3hSEnIXY

Wystarczyło wstawić pod silnik gotowy amortyzator za 4 zł
Obrazek


https://youtu.be/i-CJhyzVa88


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1465
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#3

Post napisał: Avalyah » 03 maja 2020, 23:51

Bardzo fajne modyfikacje. Jakie to silniki i jakie mają zasilanie?

Też mam proxxona na cnc zrobionego, ale mój to wygląda jak kupka nieszczęścia w porównaniu z tym. Silniki mam większe (przynajmniej objętościowo), ale chodzi to u mnie znacznie gorzej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#4

Post napisał: TOP67 » 04 maja 2020, 00:04

Standardowe silniki nema 17HS4401. W swojej na osi Y, mam nawet mniejszy 17HS3401. Zasilanie 30 V na driverach 8255. Pod obciążeniem bez problemu wyciągają 1000 mm/min, luzem do 1500. A na driverach S109 nawet 2000 przy 37 V.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1465
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#5

Post napisał: Avalyah » 04 maja 2020, 08:41

TOP67 pisze:Pod obciążeniem bez problemu wyciągają 1000 mm/min

Nawet przy ściśniętych jaskółkach? Czy to nie w tej frezareczce są ściśnięte? :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#6

Post napisał: TOP67 » 04 maja 2020, 09:15

Ściśnięte i to bardzo. Przy zdjętych śrubach bardzo trudno przesunąć ręką. Jak włożę imbus do sprzęgła, to mogę nim obrócić z wyczuwalnym oporem.
Kluczem do osiągnięcia takiej prędkości było podniesienie zasilania. Przy 12 V potrafiło gubić kroki już przy 500 mm/min, a w osi Z pod górę nawet przy 400.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1465
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#7

Post napisał: Avalyah » 04 maja 2020, 12:26

A czy to nie masakruje też tych lichych nakrętek na śrubach? Czy również wymienione?

Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#8

Post napisał: TOP67 » 04 maja 2020, 12:33

Niestety luz nawrotny mi się zrobił na 0,04 mm. Na razie mi to nie przeszkadza. W razie potrzeby daję ujemny naddatek. Jak się pogorszy, to planuję wymianę na śruby 8x2, wzrośnie szybkość.

Myślałem też o dorobieniu nakrętki, ale nie mam lewego gwintownika. Już taką robiłem z POM-H do tokarki FD-150 i luzy zerowe, ale tam są mniejsze siły.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1465
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#9

Post napisał: Avalyah » 04 maja 2020, 12:36

TOP67 pisze:na 0,04 mm
U mnie taki był od początku. Na jednej nawet mniej, ale na drugiej trochę więcej.
TOP67 pisze:ale nie mam lewego gwintownika

Śrubę można wymienić na szpilkę M8 czy tam M6 chyba jest i wtedy nie trzeba się bawić w lewy gwint. Ale jak gwintownikiem zrobić ciasny gwint to nie wiem :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ulepszona konwersja CNC Proxxon MF70

#10

Post napisał: TOP67 » 04 maja 2020, 12:46

Avalyah pisze:
04 maja 2020, 12:36
TOP67 pisze:na 0,04 mm
U mnie taki był od początku. Na jednej nawet mniej, ale na drugiej trochę więcej.
TOP67 pisze:ale nie mam lewego gwintownika

Śrubę można wymienić na szpilkę M8 czy tam M6 chyba jest i wtedy nie trzeba się bawić w lewy gwint. Ale jak gwintownikiem zrobić ciasny gwint to nie wiem :)
Na początku miałem luz 0. Polecenie 0,01 mm tam i z powrotem pokazywało na czujniku dokładnie tyle samo.
Szpilkę można wymienić, ale pozostaje problem zrobienia ciasnego gwintu. W mosiądzu bardzo ciężko. W POM bez problemu, ale tworzywo jednak pracuje.

Ciasny gwint w POM można zrobić ręcznymi gwintownikami, pomijając ostatni. A na trzecie przejście albo stępić trzeci, albo zrobić gwintownik ze śruby M6. Można też kupić gwintownik z tolerancją 4H

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”