TurboCNC sie slimaczy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#11

Post napisał: Inf-el » 20 sty 2007, 16:41

A jakie napięcie doprowadzasz do sterownika ?
Bo ja 12 V.
Może zwiększyć to przyśpieszy ?



Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3965
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#12

Post napisał: markcomp77 » 20 sty 2007, 17:28

Inf-el pisze:Może zwiększyć to przyśpieszy ?
zwiększyć - to oczywista zależność...

Obrazek

dla l298 - max to 40V...
więc bezpiecznie będzie robić zasilacz na trafie 230/24
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#13

Post napisał: Inf-el » 20 sty 2007, 18:57

No to poszukam takiego transformatora.

[ Dodano: 2007-01-27, 19:08 ]
Zamontowałem transformator 24 V.
Oczywiście musiałem przerobić zasilacz (kondensatory 25V, radiator na 7805 i wentylator)

I silnik stanął dopiero przy 3000 mm/min

Podczas testów uświadomiłem sobie, że na czas frezowania rzeźby
(o bardzo zróżnicowanej powierzchni) ma większy wpływ
ustawiona prędkość początkowa i przyśpieszenie a nie prędkość maksymalna.
Bo maszyna wykonuje prawie same krótkie G01 i nie zdąży się rozpędzić do pr.max.
Czyli może warto by pomyśleć o bardziej dynamicznym silniku ?!

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#14

Post napisał: wood carver » 02 lut 2007, 20:38

hm..w nocie katalogowej l298 jest 50V...czegoś nie wiem?


astony
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 183
Rejestracja: 26 mar 2006, 23:23
Lokalizacja: jaworzno

#15

Post napisał: astony » 02 lut 2007, 21:21

No.. max 50V (a w razie... fiuuuu :evil: )
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#16

Post napisał: wood carver » 03 lut 2007, 08:10

no ja wiem..zrzuty z silnika....ale niektózy twierdzą ze 10% rezerwy wystrczy.a więc można spokojnie zasilacz 45 ( oczywiscie 45 za kondensatorem filtrującym)..

czegoś nie wiem??


astony
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 183
Rejestracja: 26 mar 2006, 23:23
Lokalizacja: jaworzno

#17

Post napisał: astony » 03 lut 2007, 10:08

Wolno ci wszystko -> sprzęt jest twój
Powodzenia
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE


sagem
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 03 maja 2007, 21:04
Lokalizacja: poznań

#18

Post napisał: sagem » 25 maja 2007, 13:03

Mam problem z turbocnc. W czasie pracy, turbo zachowuje się dziwnie, wszystkie ruchy wkonuje jakdgyby pojedynczo. Mam ustaione przyspieszenie osi, i turbo, zamiast wykonywac kolejne kroki w tym sammym kierunku " z rpzpędu" przy określonej prędkosci, to przy każdym kroku startuje, osiga pedkośc maksymalną, a potem odwrotnie do przyspieszenia- hamuje. Daje to wrażenie pracy skokowej! Nie wykonuje np. interpolacji go1, tylko np. dwie współrzędne x,y wykonywane są jakdbyby naprzemian, zamiast razem.

Druga sprawa. Mam ustawione na sterownikach m542 piny

x- 2,3, 4( enable)
y 5,6,7
z 8,9 14

oś porusza się jak na zsadzie strzałów z karabinu, stratuje, rozpedza się..i przed następnym parametrm wyhamowuje do zera, pracuje skokowo, nie da się zrobic tak, żeby oś nie wyhamowywała do czasu zmiany kierunku lub zatzrymania całkowitego ?

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#19

Post napisał: Inf-el » 25 maja 2007, 13:37

sagem pisze:wszystkie ruchy wkonuje jakdgyby pojedynczo.
np.
G01 x0 y10
G01 x20
G01 x21
rozpędza się i hamuje między x0 a x20
a następnie znowu rozpędza sie i hamuje między x20 a x21
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to tak właśnie w TurboCNC ma być.
Trzeba powyższy kod zamienić na:
G01 x0 y10
G01 x21
sagem pisze:Nie wykonuje np. interpolacji go1, tylko np. dwie współrzędne x,y wykonywane są jakdbyby naprzemian, zamiast razem.
Jeśli tak jest to jest coś nie tak.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3965
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#20

Post napisał: markcomp77 » 25 maja 2007, 13:43

sagem pisze:Druga sprawa. Mam ustawione na sterownikach m542 piny

x- 2,3, 4( enable)
y 5,6,7
z 8,9 14
może odpiąć piny ENABLE na sterowniku... przy normalnej pracy w niczym to nie przeszkadza...
a uproszczenie połączeń pozwala na zastosowanie domyślnego setupu (np. w mach)

2,3 step/dir x
4,5 step/dir y
6,7 step/dir z

dodatkowo cała 6-tka sygnałów znajduje się na 8-miu pewnych i mocnych (zazwyczaj) liniach danych portu LPT... poza tą 8-mką pozostałe innie wyjścia portu LPT silnie zależą od ustawień w boisie (spp.epp,ecp itd)
sagem pisze:oś porusza się jak na zsadzie strzałów z karabinu, stratuje, rozpedza się..i przed następnym parametrm wyhamowuje do zera, pracuje skokowo, nie da się zrobic tak, żeby oś nie wyhamowywała do czasu zmiany kierunku lub zatzrymania całkowitego ?
może warto utowrzyć od nowa ustawienia programu sterującego... starując od konfiguracji domyślnej programu... szybko ustawiony setup (bez enable) działa inaczej >> czyli dobrze
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”