TurboCNC sie slimaczy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4693
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#31

Post napisał: oprawcafotografii » 16 cze 2009, 21:11

wood carver pisze:no niestety kolego.... turbo nie ma trybu "plynnej pracy", i trybu jak w machu G64...
przynajmniej dotychczasowe wersje...
Czy przypadkiem gdy daje "z palca" goto 360st obrot nie powinien byc "gladki"?
Rozumiem, ze przy interpretacji kodu nastepuja starty i stopy zamiast plynnego
przechodzenia miedzy kolejnymi ruchami. W przypadku pojedynczego polecenia
ruch powinien byc chyba gladki?

A co powiesz o parametrach jakie ustawilem dla osi?

Os obrotowa napedzana jest z silnika przekladnia pasowa 14/48, max obroty osi
chcialnym otrzymac na poziomie 1 moooze 2 obr / s, czyli os silnika powinna
sie obracac najwyzej 7obr/s. Za to powinna sie obracac _gladko_ a teraz terkocze :(

Nic to poczytam instrukcje do Macha...

Jakub



Tagi:

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#32

Post napisał: Asza PL » 16 cze 2009, 21:35

Witam . Używam Turbo cnc w tokarce i nie miałem problemu ze sterowaniem . Komputer jest stary P3 550mhz obie osie chodzą równo bez gubienia kroków i terkotów. Na P1 233Mhz też bardzo dobrze chodziło (32khz max) Próbowałem też TURBO na celeronie 2660Mhz z płytą Sata i tu niespodzianka, silniki wykazywały dużo większą hałaśliwość i nierównomierność w pracy. O tym że komputer musi pracować w czystym DOS-ie chyba nie muszę przypominać :lol: :lol: :lol:
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4693
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#33

Post napisał: oprawcafotografii » 16 cze 2009, 21:45

Asza PL pisze:Witam . Używam Turbo cnc w tokarce i nie miałem problemu ze sterowaniem . Komputer jest stary P3 550mhz obie osie chodzą równo bez gubienia kroków i terkotów. Na P1 233Mhz też bardzo dobrze chodziło (32khz max)
Co znaczy to 32khz? Czestotkiwosc krokowania silnika?
Gdzie sie takie parametry nastawia w Turbo? Przelecialem
cala instrukcje i znalazlem tylko "Configura Axis"...

J.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#34

Post napisał: wood carver » 16 cze 2009, 22:56

u mnie tez silniki chodzily bez gubienia kroków...plynnie....
ale co z tego, kiedy podczas interpolacji to przypominalo macha w trybie G61 exact stop.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4693
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#35

Post napisał: oprawcafotografii » 17 cze 2009, 07:41

wood carver pisze:u mnie tez silniki chodzily bez gubienia kroków...plynnie....
ale co z tego, kiedy podczas interpolacji to przypominalo macha w trybie G61 exact stop.
Zastanawiam sie czy moze ma tu znaczenie konkretny komputer i jego LPT?
Pracuje na specjalnie kupionym do tego celu laptoku (1GHz, 512MB, XPro) -
DOS smiga jak burza, moze cos z LPT jest nie tak? Niestety pod XP test portu
MACHa nie wypada dobrze - raczej z pracy pod MACHem nic nie bedzie.

Wyglada na to, ze bede musial odkurzyc stacjonarny komputer a chcialem
uniknac taszczenia pudla z monitorem :(

J.

[ Dodano: 2009-06-17, 08:37 ]
Ps. Porownywaliscie moze prace pod *? Czy tez zachowuje sie podobnie jak Turbo?

J

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#36

Post napisał: Asza PL » 17 cze 2009, 17:23

wood carver napisał/a:
u mnie tez silniki chodzily bez gubienia kroków...plynnie....
ale co z tego, kiedy podczas interpolacji to przypominalo macha w trybie G61 exact stop.
u mnie działa dobrze w przypadku gdy prędkość startowa silników jest większa niż prędkość posuwu roboczego (start velocity 4000 , accel- 100000 , max velocity -40000-trochę na wyrost bo port daje 35000hz , Śruba o skoku 5mm mikrokrok 1/8 co daje szybkość startową suportu 750mm/min i max 7.5m/min realnie ok, 5m/min. Do toczenia nie używam większego posuwu roboczego niż 0.5mm/obr co daje mi max obroty1500/min żeby zmieścić się w tej szybkości. [/quote]
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4693
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#37

Post napisał: oprawcafotografii » 18 cze 2009, 10:03

u mnie działa dobrze w przypadku gdy prędkość startowa silników jest większa niż prędkość posuwu roboczego (start velocity 4000 , accel- 100000 , max velocity -40000...
Hmmm Pobawilem sie puszczajac kod na osie ;) i stwierdzam ze to chyba kwestia
konkretnego kodu a nie samego Turbo CNC - w kilku przypadkach ruch osi obrotowej
byl powolny, miekki, bez skakania. Musze wygenerowac sciezki z rozna taktyka
dla tej samej bryly i porownac efekt...

J.

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#38

Post napisał: Asza PL » 01 sie 2009, 16:16

Tak na marginesie:
Próbowałem też TURBO na celeronie 2660Mhz z płytą Sata i tu niespodzianka, silniki wykazywały dużo większą hałaśliwość i nierównomierność w pracy.
Okazało się że powodem zakłóceń w pracy programu (silników) był podłączony do komputera pendrive który bios wykrywał i powodował dodatkowe przerwanie które zakłócało program. Po usunięciu pena i zrestartowaniu (koniecznie) komputera problem się skończył.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 631
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#39

Post napisał: pasierbo » 20 sty 2010, 22:32

Ja tam w swoim badziewnym lapku nie mialem nawet USB na pena a turbocnc jak to już ktoś określił "strzelało jak z karabinu". Nawet by mi t bardzo nie przeszkadzało gdyby przy tym silniki nie gubiły kroki. Ten laptop to P133Mhz i wydaje mi się że tu tkwi cały problem skoro u jednych on wystepuje a u innych nie. Minimalne wymagania dla turbo chyba nigdzie nie są podane ale być może to właśnie one.

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#40

Post napisał: Inf-el » 25 sty 2011, 17:45

A może już czas zapomnieć o TurboCNC i przejść na coś nowocześniejszego ?
Niedługo nie będzie można zdobyć komputera do tego programu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”