TurboCNC sie slimaczy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

sagem
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 03 maja 2007, 21:04
Lokalizacja: poznań

#21

Post napisał: sagem » 26 maja 2007, 11:49

Inf-el pisze:
sagem pisze:wszystkie ruchy wkonuje jakdgyby pojedynczo.
np.
G01 x0 y10
G01 x20
G01 x21
rozpędza się i hamuje między x0 a x20
a następnie znowu rozpędza sie i hamuje między x20 a x21
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to tak właśnie w TurboCNC ma być.
Trzeba powyższy kod zamienić na:
G01 x0 y10
G01 x21
sagem pisze:Nie wykonuje np. interpolacji go1, tylko np. dwie współrzędne x,y wykonywane są jakdbyby naprzemian, zamiast razem.
Jeśli tak jest to jest coś nie tak.

no to lipa, nie da sie pracowac na taki prgramie. przykłądowo
go1 20
g01 25
turbo jak dojedzie do 20, zatrzyma sie,do zera, A NASTEPNIE JEDZIE DO 25.
tak sie nie da pracowac. wszystko skacze, maszyna pracuje jak karabin maszynowy, nie da sie uzyskac prędkosci , ponieważ maszyna staje i rusza na każdym poszczególnej lini kodu, zamiast isc płynnie do czasu zmiany kierunku ( jak jest w machu)



Tagi:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#22

Post napisał: Inf-el » 26 maja 2007, 12:45

sagem pisze:no to lipa, nie da sie pracowac na taki prgramie. przykłądowo
go1 20 {ma być np. G01 x20}
g01 25 {np. G01 x25}
turbo jak dojedzie do 20, zatrzyma sie,do zera, A NASTEPNIE JEDZIE DO 25.
tak sie nie da pracowac.
Program nie wie co autor ma na myśli.
"Jemu" się wydaje, że autor specjalnie napisał taki kod aby spowolnic prace z jakiegoś powodu.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#23

Post napisał: markcomp77 » 26 maja 2007, 12:56

sagem pisze:ponieważ maszyna staje i rusza na każdym poszczególnej lini kodu
u mnie tego efektu w turbocnc nie ma... choć pewnie dało by się to jakoś ustawić - tajemnica leży w setupie (tak mi się wydaje)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#24

Post napisał: Inf-el » 26 maja 2007, 13:17

markcomp77 pisze:u mnie tego efektu w turbocnc nie ma
U mnie jest i uważam, że taki mieli zamysł twórcy TurboCNC.

Kolega może zwiększyć przyśpieszenie i prędkość max w ustawieniach i efekt będzie lepszy.
Ale jak programista cnc (lub program bez optymalizacji) każe frezować 1000 mm w 1000 ruchach po 1 mm to chyba ma w tym jakiś cel. :???:
Przyśpieszenie i zwolnienie działa dla każdego ruchu (polecenia) a nie dla całej pracy.
Tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#25

Post napisał: wood carver » 26 maja 2007, 21:10

źle myślisz...
zwięszenie predkosci nic nie da, bo amszyna nie ma możliwosci się rozpedzic..
zwiększenie przyspieszenia jeszcze pogorszy- spowolni sprawe

wystarczy siegnac po macha, tam sa dwa tryby pracy i koledze sagem [proponuje przerzucic się na macha...

exact stop- tryb w którym oś rozpędza się z zadanym przeypieszeniem, i zawsze zatrzymuje sie po wykonaniu określonej lini kodu

constant velocity- os rozpędza się i wyhamowuje z oddwrotną akceleracją tylko w momencie zmiany kierunku...praca jest ciągłą, w odróznieniu od tefo wcześniejszego trybu- jak pisze kolega sagem- praca skokowa!!!!

praca skokowa powoduje szybkie nagrzewanie silników ( przy m542 i 880) z racji wystpowania prądu szczytowego i prądu nominalnego. sterownik właściwie z każdym krokiem pracuje w prądzie szczytowym!!! start-stop!!!

nie ma mozliwoście rozbujac maszyny przy exact stop!! i tak samo jest w turbo, bo miałem podobny problem!!

interpolacja liniowa czy jej brak nic tutaj nie zmieni. interpolacja g01 oznacza współzaleznosc osi w tej samej lini kodu, albo jej brak oznacza brak tej współzalenosci...osie pracuj razem lub jedna po drugiej..jednak nie o to chodzi!!!
wyustarczy sięgnac po macha... wszystko widac n podgladzie ekranu...skoki predkosci start-stop i praca płynna do momentu ( najczesciej zmiany kierunku)

praca taka jest płynna...

miałęm z turbo podobny problem i przerzuviłem sie na macha,...drązyłem temat, jednak nic nie mogłęm zmienic...i dalej nie wiem czy takie było zamierzenie programistów, czy jednak ten tryb mozna zmienic...

[ Dodano: 2007-05-26, 21:12 ]
prośba do Marka...
jeśli mozesz to wrzuc twój setup na forum...oczywiscie pomijając konfiguracje osi i pare innych rzeczy...ja sam porównałbym swój setup....

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#26

Post napisał: Inf-el » 26 maja 2007, 22:16

No to ja też czekam na setup do turbocnc, który nie wyhamowuje po każdej instrukcji.


sagem
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 03 maja 2007, 21:04
Lokalizacja: poznań

#27

Post napisał: sagem » 27 maja 2007, 19:06

No to jak będzie Panie kolego. Możemy spodziewać się, że zamieścisz plik?

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#28

Post napisał: wood carver » 28 maja 2007, 20:00

tak naprawde, to chyba kwestia darmowego turbo..pewnie to jakieś tam zabzpeczenie- utrudnienie.....


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5307
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#29

Post napisał: oprawcafotografii » 16 cze 2009, 18:03

wood carver pisze:tak naprawde, to chyba kwestia darmowego turbo..pewnie to jakieś tam zabzpeczenie- utrudnienie.....
Wiem, ze tamet stary jak swiat, ale sie dopisze...

Poskaladalem wlasnie os obrotowa jako zaczatek frezarki, podlaczylem do laptopa
z TurboCNC i chyba mam ten problem - nawet najworlniejszy ruch odbywa sie
skokami. Sterownik ustawiony na 1600 krokow/obr a os obrotowa terkocze jak
karabin maszynowy zamiast miekko sie krecic.

Nie widzialem szczerze mowiac na oczy pracujacej maszyny CNC wiec nie
wiem ak ma wygladac praca krokowcow, ale tego sie nie spodziewalem.
Nawet gdy w Jog Mode dam polecenie go to os obraca sie terkotajac...

Motion Paremeters dla osi mam ustawione na:
Accel: 500
Start vel: 100
Max vel: 250
Slow jog: 100
Fast jog: 250

Takie terkotanie to przypadlosc Turbo, czy cos mam zle ustawione?

Jakub

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#30

Post napisał: wood carver » 16 cze 2009, 19:53

no niestety kolego.... turbo nie ma trybu "plynnej pracy", i trybu jak w machu G64...
przynajmniej dotychczasowe wersje...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”