TurboCNC sie slimaczy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

TurboCNC sie slimaczy

#1

Post napisał: lisow1 » 18 sty 2007, 14:46

Predkości w TurboCNC mam ustawione na 3150 mm/m start
6300 mm/m max prędkość.
Kawaek programu:

N1G01Z-0.105
N2Z-0.210
N3X-0.210
N4X-0.420Y0.210 itd.
Problem jest taki że jedną linijke kodu maszyna robi tak jak strzaŁy z karabinu, ksztusi sie i zajmuje to Ładnych kilka sekund. Programy przykŁadowe doŁączone do TurboCNC maszyna robi na peŁnej prędkości. Może bŁąd jest w kodzie?
Jak przyśpieszyć wykonywanie kodu?



Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3965
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#2

Post napisał: markcomp77 » 18 sty 2007, 15:14

a jaki jest setup osi?

proszę podać:

1. częstotliwość startową
2. częstotliwość maksymalną
3. akcelerację...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

#3

Post napisał: lisow1 » 18 sty 2007, 15:48

częstotliwość startowa 250Hz
częst. max 1000Hz
Accel 2000Hz/s

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3965
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#4

Post napisał: markcomp77 » 18 sty 2007, 17:03

maksymalna prędkość obrotowa silnika (stosowana przy G0)
jeśli silnik jest sterowany krokiem 1/2 (np. 297)=> 2,5 obr/sek
jeśli silnik jest sterowany krokiem 1/8 (np. a3977)=> 0,625 obr/sek

od silnika krokowego można wymagać niezłego momentu jeszcze przy prędkości 3-6 obr/sek

jeśli w tym układzie i obciążeniu dawał by radę 5 obr /sek => należy ustawić częstotliwość max:
jeśli silnik jest sterowany krokiem 1/2 (np. 297)=> 5 * 200 * 2 = 2000
jeśli silnik jest sterowany krokiem 1/8 (np. a3977)=> 5 * 200 * 8 = 8000

natomiast polecenie G1 wymaga podania szybkości w parametrze F... ale osiągana prędkość nie może przekroczyć dziedziny określonej w setup

czasami też prędkość jest ograniczana przez inny czynnik.... przez szybkość... lub lepiej powiedzieć rozdzielczość czasową PCeta

jeśli mielibyśmy sterownik z podziałem 1/128 (np. m542) => aby osiągnąć obroty 5 obr/sek
na linii step sterownika powinien pojawić się sygnał o częstotliwopści
5 * 200 * 128 = 128000 = 128KHz !!

a PCet z machem (zapłaconym) potrafi najwięcej 45KHz
nie zapłacony - daje jedynie 25KHz :(
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

#5

Post napisał: lisow1 » 18 sty 2007, 17:40

dzięki za pomoc markcomp77
Prędkość po instrukcji G0 byŁa ustawiona na F1 dlatego tak sie ślimaczyŁo,
zwiększyŁem prędkość do 100 i jest ok.
markcomp77 czy używasz freemilla CAM-a?

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#6

Post napisał: Inf-el » 18 sty 2007, 20:01

lisow1 pisze:Prędkość po instrukcji G0 byŁa ustawiona na F1
No ładnie, Kolega się napocił przedstawiając dogłębną analizę, ja też się zastanawiałem nad przyczynami wolnej pracy bo też nie jestem zadowolony z mojego TurboCNC a tu F1.
W moim przypadku winne są chyba silniki i sterowniki bo testowałem na 3 różnych PC od 100 MHz do 1000MHz z różnymi ustawieniami w configu i udało mi się osiągnąć max 1200 mm/m.
Ale pewna praca była tylko przy 900.
Chyba, że jest jakiś sposób na przyśpieszenie bo nie uśmiecha mi się praca przez 12 godz.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3965
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#7

Post napisał: markcomp77 » 19 sty 2007, 01:01

Inf-el pisze:udało mi się osiągnąć max 1200 mm/m.
ważniejsze jest - z jaką prędkością kręcił się silnik krokowy przy tych 1200 ?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard

#8

Post napisał: gaspar » 19 sty 2007, 22:49

Inf-el pisze:ustawieniami w configu i udało mi się osiągnąć max 1200 mm/m.
Ale pewna praca była tylko przy 900.
Mi się udwawało osiągać prędkości 3500-4000mm/min lecz wtedy pojawiał się problem rezonansu śruby i krokówki gdy działały wspólnie to gubiły kroki, raczej był to posuw eksperymentalny.
Prędkość jaką ja stosuję przy obróbce tworzyw sztucznych to 1000mm-12000mm/min, jest to prędkość przy której jestem pewien o dokładność i powtarzalność maszyny. (zagłębienie do 10mm)

Jak dokładnie wygląda twój problem z pracą silników?

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#9

Post napisał: Inf-el » 20 sty 2007, 12:52

gaspar pisze:Prędkość jaką ja stosuję przy obróbce tworzyw sztucznych to 1000mm-12000mm/min
Rozumiem że do 1200mm/min.
gaspar pisze: Jak dokładnie wygląda twój problem z pracą silników?
Mam silniki FL57STH76-2804A, 3.2V , 2.8 A, 1.89 Nm 200 kroków.
Sterownik SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku
Śruba kulowa 16 mm o skoku 5 mm.
TurboCNC ,DOS, Dowolny PC
Przy tych parametrach silniki podczas pracy są zimne.

Przy prędkościach praktycznych (mierzone ze stoperem) powyżej 900
maszyna brzęczy i zacina się (oś z tą prędkością staje a kroki w programie się liczą)

Potencjometra prądu w sterowniku nie nastawiam na maxa bo silniki zaczynają być głośne
i boję się że to nie normalny stan.

Nie wiem czy z tym sprzętem da się pracować szybciej.
W drewnie czy plastiku przy np 10% wgłębieniu freza w osi xy praktycznie
nie ma obciążenia.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard

#10

Post napisał: gaspar » 20 sty 2007, 16:00

Inf-el pisze:Sterownik SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku
Oczywiście do 1200mm, mój błąd.

Szczerze mówiąc miałem podobny problem przy sterowniku ustawionym na 1/2 kroku.
Teraz mam ustawiony w mikrokrok (sterownik M425) i nie ma problemów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”