TUE35 demontaż silnika oraz wymiana łożysk

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

krj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 102
Rejestracja: 10 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Kraków

#31

Post napisał: krj » 24 maja 2016, 09:52

Podczas wymiany łożysk w reduktorze okazało się że mniejsze koło zębate silnika nie zazębia się całą szerokością , trzeba było zdjąć pierścień dystansowy widoczny między kołami na pierwszym zdjęciu, z tego wynika że silnik był chyba od innej maszyny.
Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14
Posty: 1703
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#32

Post napisał: pioterek » 24 maja 2016, 10:06

Silnik jak silnik mógł być od tej, albo od innej, ważne żeby był do niej mechanicznie dopasowany, co jak widać nie jest mocną stroną niektórych mechaników, w dodatku silnik zastosowany powinien być o odpowiednich parametrach. Skoro wywaliłeś tulejkę i to poprawiło dopasowanie to też dobry sposób.


Autor tematu
kavior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 183
Rejestracja: 05 gru 2014, 13:38
Lokalizacja: Krakow

#33

Post napisał: kavior » 27 maja 2016, 20:37

Krj jak masz wiecej zdjec z prac przy tue to wrzuc prosze. Mnie i innym na pewno sie przyda. Podjalem decyzje, wyciagam skrzynie :mrgreen: Na zewnatrz zaloze silnik, otworze dekiel gorny skrzyni i bede pieknie widzial jak kola sie zazebiaja. Lozyska zmieniales przy okazji czy faktycznie wyly? Jak znam siebie swoje zmienie w ciemno.
W poniedzialek zabieram sie za prace, beda fotki :razz:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#34

Post napisał: Mat3ys » 27 maja 2016, 20:45

Wyjęcie skrzyni tam nie jest problemem także nie musisz się bać :mrgreen:


Autor tematu
kavior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 183
Rejestracja: 05 gru 2014, 13:38
Lokalizacja: Krakow

#35

Post napisał: kavior » 27 maja 2016, 21:26

Sprawa wyglada na prosta :mrgreen: Ciezkie to bedzie? Silnik swoje wazyl, myslalem, ze sobie cos oberwe :razz: Lozyska chcac wymienic musze miec sciagacz do lozysk wewnetrznych czy jak? Siedza tam chyba 6204

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#36

Post napisał: Mat3ys » 27 maja 2016, 21:37

Nie pamiętam ale we 2 spokojnie. Silnik sporo ważył ? Przecież to maleństwo :mrgreen:


Autor tematu
kavior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 183
Rejestracja: 05 gru 2014, 13:38
Lokalizacja: Krakow

#37

Post napisał: kavior » 27 maja 2016, 22:07

Wyszło, że cienki bolek jestem :mrgreen: Nie ma mi kto pomoc, dlatego pytam o wagę.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1911
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#38

Post napisał: Mat3ys » 27 maja 2016, 22:11

Hmm pewnie ta skrzynka ma ze 150kg nie pamiętam nie chce czarować.


Autor tematu
kavior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 183
Rejestracja: 05 gru 2014, 13:38
Lokalizacja: Krakow

#39

Post napisał: kavior » 27 maja 2016, 22:20

Ileee? :shock: Przeciez to malenstwo. Fakt, że płyta czolowa jest gruba ale aż tyle :shock: Stawiałem na jakiś 50kg. Muszę sie przespac z tematem :mrgreen:


krj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 102
Rejestracja: 10 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Kraków

#40

Post napisał: krj » 28 maja 2016, 20:58

Wyciągałem reduktor razem z silnikiem , w silniku łożyska były dobre , w reduktorze wszystkie do wymiany (wyły), była okazja wyczyścić środek skrzyni , pod korkiem spustowym oleju była podkładka stalowa zamiast uszczelki, zdjęć więcej już nie mam .Przy montażu podkładałem deski i używałem pręt do podważania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”