Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#251

Post napisał: RomanJ4 » 23 mar 2020, 10:52

Niestety mylisz się. Po stronie pryzmy nie powinien przylegać do poziomej płaszczyzny, bo mijałoby się z celem stosowanie pryzmy. Dlaczego?
Wynika to i z praw geometrii, i z praw mechaniki.
Jeśli układ ma być poprzecznie stabilny, to powinien się opierać na 2 a nie 3 punktach. Jeśli trzeci punkt nie będzie leżał idealnie na linii między punktami 1 i 2 a ma przez niego przechodzić linia, to wtedy jeden z pozostałych punktów jest zbędny(w/g geometrii).
Przy czym pryzma(już w realnym układzie) jest tu wtedy elementem pozycjonującym całość.
Ponieważ wrąb we wrzecienniku (w/g mechaniki) pod wpływem siły ciążenia + siły dociągania przez śrubę ZAWSZE będzie się ustawiał w osi symetrii pryzmy tak, by siły F1 i F2 miały jednakową wartość (F1=F2).

Obrazek
(nawiasem mówiąc ich suma mogła by się równać sile F4 w przypadku geometrycznie i masowo symetrycznego wrzeciennika, ale to technicznie prawie niemożliwe)
Wymagałoby niesłychanie precyzyjnej obróbki w ułamkach mikrona(albo i większej) i idealnego spasowania, by wrzeciennik przylegał jednocześnie do pryzmy(F1 i F2) i do części płaskiej(F3) z jednakową siłą.
Ale załóżmy teoretycznie, że mimo naszych wysiłków będzie przylegać mocniej do części płaskiej(F3) niż do pryzmy, (wtedy praktycznie F1 i F2 = 0 !), w wyniku czego istnieje możliwość minimalnego przesunięcia poprzecznego wrębu wrzeciennika niesymetrycznie do osi pryzmy. Po prostu pryzma w takim układzie nie będzie spełniać swojej pozycjonującej funkcji.
Dlatego wrzeciennik (w płaszczyźnie poprzecznej) opiera się na 2 punktach.
Ot, i cała tajemnica...


pozdrawiam,
Roman


Aeromikie
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8
Posty: 75
Rejestracja: 24 lis 2014, 11:47
Lokalizacja: Mojrzeszów

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#252

Post napisał: Aeromikie » 23 mar 2020, 11:22

Panie Romanie, dziękuję za logiczne wyjaśnienie. Zwiodło mnie ogólne wrażenie że u innych producentów wygląda to połączenie na lepiej dopasowane np. Bernardo Hobby 500.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#253

Post napisał: RomanJ4 » 23 mar 2020, 11:32

Zawsze jesteśmy do pomocy...
P.S. Chcę tylko nadmienić, że tu na forum wszyscy jesteśmy kolegami niezależnie czy mamy 15 czy 115 lat, i forma "pan" nie jest tu w użyciu, wystarczy "kolego" lub po imieniu.. :wink: Ok?
pozdrawiam,
Roman


Aeromikie
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8
Posty: 75
Rejestracja: 24 lis 2014, 11:47
Lokalizacja: Mojrzeszów

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#254

Post napisał: Aeromikie » 23 mar 2020, 15:23

Ok dzięki.


Aeromikie
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8
Posty: 75
Rejestracja: 24 lis 2014, 11:47
Lokalizacja: Mojrzeszów

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#255

Post napisał: Aeromikie » 25 mar 2020, 20:50

Mam kolejne pytanie jaką dokładność można uzyskać z Tytana 520 przy toczeniu wałka fi 10 na L200 materiał stal 40HM ? Jak z jakością powierzchni ? Obawiam się o konik tej tokarki czy trzeba podkładać blaszki czy jego ustalenie jest na tyle pewne że można mu zaufać? Alternatywą jest czujnik zegarowy za każdym razem.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#256

Post napisał: adam Fx » 25 mar 2020, 21:16

Aeromikie pisze:jaką dokładność można uzyskać z Tytana 520 przy toczeniu wałka fi 10 na L200
zapewne zależy od egzemplarza. F10 na tej długości to już nieco giętki

są filmiki co ludzie robią na tego typu maszynie można wybadać pierwszy z brzegu https://youtu.be/2oTdTuSYiPA
Aeromikie pisze:Obawiam się o konik tej tokarki czy trzeba podkładać blaszki czy jego ustalenie jest na tyle pewne że można mu zaufać?
pewnie tak podskrobać może i podłożyć ale jak już ustawisz to trzyma.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

MrWaski
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 26 sty 2020, 10:16
Lokalizacja: Słocina

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#257

Post napisał: MrWaski » 19 kwie 2020, 23:13

Zauważyłem, że wersja Tytana 750 na stronie MTP ma dwie pryzmy, a ta sprzedawana na alledrogo jedną, tak jak w Tytanie 520. Czyżby z czasem, w nowszych wersjach, doszli do wniosku, że z dwoma pryzmami byłoby za dużo punktów podparcia?! ;)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#258

Post napisał: adam Fx » 19 kwie 2020, 23:24

ten jest najświeższy

ten jest stary
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#259

Post napisał: RomanJ4 » 20 kwie 2020, 00:59

MrWaski pisze:
19 kwie 2020, 23:13
Zauważyłem, że wersja Tytana 750 na stronie MTP ma dwie pryzmy, a ta sprzedawana na alledrogo jedną, tak jak w Tytanie 520. Czyżby z czasem, w nowszych wersjach, doszli do wniosku, że z dwoma pryzmami byłoby za dużo punktów podparcia?! ;)
Przy dwóch pryzmach jedna, ta bliżej operatora(zazwyczaj większa), prowadzi suport, a tylna(mniejsza) prowadzi osobno konik(jak w dużych tokarkach). Przyjrzyj się gdzie na bokach płyty suportu są zamontowane zgarniacze...

Obrazek ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 01:03 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MrWaski
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 26 sty 2020, 10:16
Lokalizacja: Słocina

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#260

Post napisał: MrWaski » 20 kwie 2020, 01:00

Już to widzę. Dzięki. Dopiero poznaję te klocki... ;)

Czy ma ktoś jakiegoś pdf-a z instrukcją do 750? Może być w lengłydżu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”