Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1294
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#271

Post napisał: Avalyah » 29 cze 2020, 21:23

Ale to jest wszystko to samo przecież. I na tytana 520, 550, 500 i kto wie jakiego jeszcze się mówi z przyzwyczajenia nutool.




MarioSWD
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2020, 01:36

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#272

Post napisał: MarioSWD » 29 cze 2020, 21:32

Niby tak, ale kto wie w jakiej fabryce składają w chinach poszczególne tokarki. Subtelne różnice pomiędzy nimi na pewno będą.

Awatar użytkownika

maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 186
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#273

Post napisał: maszynista1 » 29 cze 2020, 22:40

Miałem nutoola 550 i do dziś ld-550 i różnica w jakości tych tokarek była bardzo duża na korzyść ld-550. Wystarczyło tylko pokasować fabryczne luzy, zmyć konserwację i można było toczyć z niezłą dokładnością, w nutoolu musiałem na dzień dobry przeprowadzić remont bo np. wrzeciennik był przestawiony w dwóch osiach, a pinola konika miała luzy.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 5116
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#274

Post napisał: adam Fx » 30 cze 2020, 03:12

maszynista1 pisze: była bardzo duża na korzyść ld-550
może dobrze trafiłeś bo wadliwe się zadrżały np. przewinęło się kilka info o wyrwanych odlewach tam gdzie trzyma imak w ld .. w nuToolu o tym nie słyszałem ale fakt faktem nutoola musiałem tez troch podremontować i po ustawiać. ale kosztował 2500zł wtedy to jak się za tule ZUCHA lub OUS udało kupić to był sukces :)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Segitarius
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 361
Rejestracja: 15 lut 2011, 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#275

Post napisał: Segitarius » 30 cze 2020, 06:21

Mam taką tokarkę w domu. Napiszcie co wam z bliska sfilmować to zrobię filmik szczegółów. Ogólnie nie jestem zadowolony. Pierwsze wrażenie to śruby z plasteliny. Na oko 3Nm żeby zerwać gwint ;P Dwa to to, że nowe noże 12mm skrawają pod osią, cały support jest chyba za nisko i trzeba podkładać blaszki pod oryginalne noże, nawet płytkowe.
Najsztywniejsza amatorska frezarka bramowa. Ever!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 9294
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#276

Post napisał: RomanJ4 » 30 cze 2020, 07:27

Segitarius pisze:nowe noże 12mm skrawają pod osią, cały support jest chyba za nisko i trzeba podkładać blaszki pod oryginalne noże, nawet płytkowe.

To akurat reguła w tokarkach z klasycznym imakiem, nie tylko amatorskich, więc nie ma się co dziwić..
pozdrawiam,
Roman


MarioSWD
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2020, 01:36

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#277

Post napisał: MarioSWD » 30 cze 2020, 09:52

O Zuchach i OUS powiem tyle że w swojej okolicy widziałem kilka i powiem szczerze że wolę tę chińską i ją modyfikować niż kombinować ze zarżniętą starą tokarką, która niby jest w świetnym stanie a potem po przyjechaniu aby ją zobaczyć okazuje się że jest w stanie opłakanym. Niestety ludzie te tokarki wykupywali ja przysłowiowe grosze z fabryk bądź innych zakładów przemysłowych jak np warsztaty remontowe bądź choćby kopalnie gdzie nie miały lekkiego żywota. Potem taką wnuczek znajduje po dziadku w garażu i sprzedaje za kilka tys zł bo takie ceny kształtuje allegro czy olx. Nie będę już nawet wspominać o częściach (cenach) do tych maszyn.

Stąd nie ma mam pretensji do importerów jak widzę że ktoś opisuje modyfikacje Zośki czy tych małych tokarek, jeśli wina leży na niedokładnym spasowaniu to pół biedy, zawsze luzy można wykasować. Gorzej jak wina leży po stronie wad materiałowych tu jest już duży problem.

Awatar użytkownika

maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 186
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#278

Post napisał: maszynista1 » 30 cze 2020, 11:35

adam Fx pisze:może dobrze trafiłeś bo wadliwe się zadrżały np. przewinęło się kilka info o wyrwanych odlewach tam gdzie trzyma imak w ld .. w nuToolu o tym nie słyszałem

W nutoolu też potrafiło wyrwać imak, kol. Kamyk zdawał nawet relację z naprawy pęknięcia sanek narzędziowych.

Awatar użytkownika

Adam Domański
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 357
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#279

Post napisał: Adam Domański » 30 cze 2020, 16:50

adam Fx pisze:w nuToolu o tym nie słyszałem


Witam
No to już słyszysz bo u mnie też wyrwało a mam nutoola.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Posty: 1294
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#280

Post napisał: Avalyah » 30 cze 2020, 18:16

Segitarius pisze:Pierwsze wrażenie to śruby z plasteliny. Na oko 3Nm żeby zerwać gwint ;P

Mam założone silniki krokowe 4Nm i przy kilkukrotnym ich zatrzymaniu śrub nie zerwało :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”