Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

porównanie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

staneley
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 16
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#211

Post napisał: staneley » 19 cze 2019, 16:39

Dzięki Roman za tą wiedzę , która podajesz . Fajnie ,że są jeszcze ludzie , którzy chcą się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi.




Dzidek 2811
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 28
Rejestracja: 26 maja 2019, 15:13
Lokalizacja: Czeladź

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#212

Post napisał: Dzidek 2811 » 22 cze 2019, 18:58

Te płytki wnmg jak dla mnie rewelka . B.twardy pręt z którym do tej pory nie mogłem sobie poradzić zwykłymi nożami przetoczył to bez problemu . Zapodałem obroty około 470 i zagłębienie 0.5 mm - powierzchnia była błyszcząca , ale poszarpana . Przy obrotach ponad 700 i zagłębieniu około 1 mm powierzchnia idealnie równa i prawie efekt lustra . Nie wiem jaki dokładnie symbol tych płytek bo dostałem 1 sztukę przy zakupie noża , ale koszt takiej płytki to 30 zł / szt . Gość posiadał podobne płytki z wkładkami z borazonu ( toczy łożysko ) w cenie 90 zł /szt . Nawet tokarka Tytan 520 dała radę .


staneley
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 16
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#213

Post napisał: staneley » 15 lip 2019, 22:13

A to odpowiednik naszego tytana 520 , tylko taki trochę bardziej wypasiony i tańszy , o ile dobrze widzę to ma mechaniczny posuw poprzeczny. Ech gdyby to kupowanie od Chińczyków było takie proste . Pewnie nie jeden z nas miałby taką zabawkę w garażu. https://huiheng.en.made-in-china.com/pr ... chine.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 8890
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#214

Post napisał: RomanJ4 » 15 lip 2019, 23:38

Zapodałem obroty około 470 i zagłębienie 0.5 mm - powierzchnia była błyszcząca , ale poszarpana . Przy obrotach ponad 700 i zagłębieniu około 1 mm powierzchnia idealnie równa i prawie efekt lustra .
a to dlatego, że płytka ma ujemna mikrofazę ochronną i przy zbyt małym Vc(obroty) i ap (wypadkowa przystawienia dla danego promienia) na krawędzi skrawającej tworzą się narosty których zbyt mała prędkość spływu wióra nie usuwa na bieżąco, stąd "dropy" na powierzchni. Duża prędkość spływu wióra (dzięki większemu Vc) nie pozwala na tworzenie narostu i dlatego powierzchnia jest gładka..

Dodane 15 minuty 3 sekundy:
A to odpowiednik naszego tytana 520 , tylko taki trochę bardziej wypasiony i tańszy , o ile dobrze widzę to ma mechaniczny posuw poprzeczny. Ech gdyby to kupowanie od Chińczyków było takie proste . Pewnie nie jeden z nas miałby taką zabawkę w garażu. https://huiheng.en.made-in-china.com/pr ... chine.html
Te maszynę można dostać w naszym Hafen w wersji "600"(no, nie za chińska cenę oczywiście), pisałem o tym nie tak dawno
ciekawa-propozycja-tokarka-stolowa-prof ... 98176.html
https://www.hafen.pl/tokarka-stolowa-profi-600-g
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 223
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#215

Post napisał: ABKK » 17 lip 2019, 22:55

A miał ktoś styczność z tymi większymi, droższymi tokarkami?
Te po 15-20 tys?
Warte to coś?

Rozglądam się za czymś większym, z DRO, posuwami, gwintami bez zmieniania kół oraz płynną regulacją obrotów.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1641
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#216

Post napisał: rc36 » 18 lip 2019, 00:18

Ja mam tokarkę 1440 z DRO, wszystkie gwinty metryczne z jednego ustawienia gitary, łoże hartowane, inne odlewy też z dobrego żeliwa. Silnik 1,5kw w zupełności wystarcza, 8 przełożeń wrzeciona, w porównaniu do Nutoola 550 sztywna jak cholera, ale w porównaniu do maszyn przemysłowych to cienizna.
Nagrałem kiedyś krótki filmik dla znajomego z frezowania na tej tokarce.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 23
Posty: 1067
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#217

Post napisał: Avalyah » 18 lip 2019, 09:26

A jak było z nią na początku? Już z fabryki dobra, czy trzeba było jak w małych tokarkach wszystko poprawiać i ustawiać?

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1641
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#218

Post napisał: rc36 » 18 lip 2019, 12:08

W zasadzie już z fabryki dobra, ale trzeba było skrobać suport i spód konika, na filmie jest jak facet pokazuje przyleganie ślizgów do łoża w tokarce Grizzly, widać to taki znak rozpoznawczy chińskich tokarek. Dodam jeszcze że na śrubach pociągowych nakrętki są z brązu z kasowaniem luzu a na śrubach są łożyska oporowe. Taka tokarka to nie jest przerośnięty Nutool, to jest zupełnie inna maszyna zrobiona z dobrego żeliwa.



Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 23
Posty: 1067
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#219

Post napisał: Avalyah » 18 lip 2019, 12:19

Zastanawiam się jak taka tokarka nadałaby się na przeróbkę pod CNC. Nutool mnie trochę denerwuje, chciałbym coś większego i sztywniejszego, o większej masie. Nie chodzi mi też o oranie w stali czy czymkolwiek, a jedynie obróbka aluminium wiórem rzędu 0,5-1mm no i przelot wrzeciona powyżej 40mm byłby bardzo przydatny. Żeby gotową CNC w takiej cenie kupić to trzeba z 50 koła dać, natomiast z tych większych tokarek można coś dostać nawet w okolicach 12 tysięcy, np. taka w mtp. Jeśli do tego można by dodać krokowce, sterowanie i zmieścić się w budżecie 17-20tysięcy to trochę kusi. Co prawda bez głowicy na kilka narzędzi, ale może jakiś multifix by wystarczył, u mnie to nie są duże ani skomplikowane serie także raz na jakiś czas przełożyć kostkę to nie dramat.

Swoja drogą ta, którą podlinkowałem ma CZ1440G na obudowie napisane, to jest taka jak Twoja?

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1641
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520

#220

Post napisał: rc36 » 18 lip 2019, 14:22

Ta tokarka z linka jest praktycznie taka sama, ale ja mam uchwyt ⌀160 i przelot wrzeciona ⌀39, swoją drogą uchwyt na dzień dobry do wymiany, u mnie już siedzi Rohm ⌀165. Na duży plus trzeba dodać zabierak typu camlock, szybciej zmienić uchwyt niż wymienić same szczęki w uchwycie.
Jedno ostrzeżenie są na rynku tokarki 1440, ale ze śrubą pociągową o skoku 3mm i mimo wypasionej skrzynki posuwów trzeba co chwilę mieszać kołami zmianowymi przy gwintowaniu, właściwy skok śruby pociągowej to 3mm.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”