Stół podciśnieniowy - rastrowy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

afrykaner
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 94
Rejestracja: 28 maja 2007, 14:56
Lokalizacja: W-wa

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#61

Post napisał: afrykaner » 10 sie 2019, 22:35

Sądzę, że będzie dobrze. Zmieniłem projekt pad'a, żeby zwiększyć powierzchnię styku. Dodatkowo potraktuje to korundem i oddam do anodowania, będzie bardziej chropowato.

Drewna nie da się uszczelnić w 100%, chyba. W zależności od gatunku, Cis jest zwarty a dąb ma kanaliki. No ale próby robiłem na szybko bez uszczelnienia. Jak by zostawiłem w miejsce na paski taśmy dwustronnej a w takim połączeniu to już trzyma dobrze jak sami widzieliście
Przechwytywanie.JPG
Ktoś kojarzy co to za filtr ?
4e345de1400eb1953eba5fedd09f.jpg



Tagi:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1044
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#62

Post napisał: atlc » 10 sie 2019, 23:07

Filtr sznurkowy do wody? Ewentualnie inny wkład, może jakiś polipropylen czy coś w ten deseń. Ja jako ochrona przed stałymi zanieczyszczeniami mam założony liniowy filtr paliwa, taki plastikowy z kilka PLN jak bywają w kosiarkach czy innych sprzętach tego typu.


afrykaner
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 94
Rejestracja: 28 maja 2007, 14:56
Lokalizacja: W-wa

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#63

Post napisał: afrykaner » 21 wrz 2019, 20:20

Dzięki wszystkim za wskazówki, zmieniłem w pompie filltr mgły olejowej, i nawet jak nie ma idealnego podciśnienia to nie "dymi" aż tak bardzo jak z oryginalnym, choć to mam miejsce tylko przy surowym mdf z którego na szybko robię prototypy. Deski dębowe z mikro porowatościami trzymają się jak należy :)


afrykaner
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 94
Rejestracja: 28 maja 2007, 14:56
Lokalizacja: W-wa

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#64

Post napisał: afrykaner » 28 sty 2020, 21:36

Jaki macie promień przy wyspach na stole. Robię stolik na cztery strefy dla węża EPDM fi 5,3 mm. Kierując się wytycznymi dla oringów minimalnego promienia zgięcia 5.3x1.5 wychodzi r 4 mm. Daje to dość spory odcinek gdzie uszczelnienie będzie pozbawione podparcia.

Zastanawiam się do jak dużego zassania uszczelki będzie dochodziło i czy nie będzie miało to wpływu na szczelność.

Przechwytywanie.JPG


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14
Posty: 1488
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#65

Post napisał: RobWan » 28 sty 2020, 21:43

afrykaner pisze:Jaki macie promień
Na ostro.
afrykaner pisze:do jak dużego zassania uszczelki będzie dochodziło i czy nie będzie miało to wpływu na szczelność.

Praktycznie żadnego.

Robert


dawid19911
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2020, 09:43

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#66

Post napisał: dawid19911 » 13 lut 2020, 10:49

Pod koniec roku zakupiliśmy ploter frezujący CNC Seron Expert 2131. Od samego początku występuje problem z podciśnieniem. Stół rastrowy próżniowy 2131, pompa próżniowa kłowa C-VLR 301 ZEPHYR 290M3 150MBAR (ABS) 5,5KW. Przy małych elementach nie ma problemu (ciśnienie -0.8 ), natomiast kiedy kładziemy całą płytę 2800x2070 ciśnienie spada do -0.1. Jako podkład używamy surowy HDF o grubości 8mm. Zaznaczę, że próbowaliśmy również płyty pilśniowej miękkiej porowatej - , również nie zdała egzaminu. Głównie do obróbki wykorzystujemy płyty surowe MDF o grubości 10mm. Jak myślicie, gdzie może leżeć problem? Zastanawialiśmy się nad podkładem, ewentualnie uszczelką? Dodam, że podczas włączonej pompy, na obrzeżach płyty w niektórych miejscach słychać jak powietrze delikatnie uchodzi. Uszczelka założona jest prawidłowo, na równi ze stołem. Może większa uszczelka, np. 6mm x 9mm by rozwiązała sprawę?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2020, 11:14 przez dawid19911, łącznie zmieniany 1 raz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14
Posty: 1488
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#67

Post napisał: RobWan » 13 lut 2020, 10:57

Jak wygląda rozmieszczenie otworów w stole?

Robert


dawid19911
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2020, 09:43

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#68

Post napisał: dawid19911 » 13 lut 2020, 11:12

Jest 6 zaworów do zamknięcia kanałów, otworów na całym stole około 48


wotas
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 29 cze 2013, 17:13
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#69

Post napisał: wotas » 23 lut 2020, 20:29

A czy byłby sens zamiast płyty zastosować wylewkę np z płynnego tworzywa?
Są takie do których można jeszcze wypełniacze dodać co znacznie obniża koszt.


afrykaner
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 94
Rejestracja: 28 maja 2007, 14:56
Lokalizacja: W-wa

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#70

Post napisał: afrykaner » 24 mar 2020, 13:53

Wotas, korzystałeś już z takich żywic ? Polecił byś coś...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”