Stół podciśnieniowy - rastrowy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#31

Post napisał: premiumad » 02 lis 2018, 18:42

o ... akurat dla ICA robimy reklamy i mamy robić dla głównej firmy na tej frezarce pylonik z dibondu :)
Tak czy inaczej zakupiłem dzisiaj pompę podcisnieniową. Jak znajdę czas w weekend to opiszę co i jak. jaka pompa itp.
Niemniej sprzedawca na info że początkowo chciałem wykorzystać wentylator bocznokanałowe bardzo się roześmiał (a też je oferują) bo powiedział, że przyjeżdzają do nich firmy i do stołów biorą wentylatory. Najsłabsze, potem wymieniają na mocniejsze i ostatecznie wymieniają na pompy próżniowe... ale muszę 4 razy do nich przyjechać.



Tagi:


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#32

Post napisał: premiumad » 15 lis 2018, 19:48

No uruchomiłem wsztystko jednak coś jest nie tak...
Tutaj pod linkiem wrzucam zdjęcia stołu: https://photos.app.goo.gl/yY4BmkKCkomTB35F8

Nie wiem, chyba dystrybucja powietrza... rowki ..

Jako pompy próżniowej użyłem Rietschle SMV 300 - moc 7,5kw, 300m3/h, podciśnienie 0,85

Stół ma wymiary - 150 x 320
Rury fi 50mm
Rura z pompy wchodzi do trójnika następnie rodzielenie kazdej z dwóch stref podział na 4 otwory. Na stole jest 8 otworów o średnicy 28mm.

Stół rowki 6x6mm, wielkość rastrów 28mm.
Ewidentnie dalsza strefa słabo działa. Bardzo słabo. Na początku jest lepiej.

Uszczelniłem MDF ale moze nie wystarczająco... nie wiem w którą stronę iść teraz . Powiększać szczelniy w stole rastrowym? Uszczelniać MDF? Dokładać otwory?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#33

Post napisał: RobWan » 15 lis 2018, 21:15

A jak przyssiesz element np 500 x 500 mm to jest ok?
Z dużym elementem jest problem jeżeli jest krzywy. Trudno go wstępnie docisnąć, aby złapać wstępną szczelność.

Robert


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#34

Post napisał: premiumad » 15 lis 2018, 21:46

Jutro zrobię filmik i wrzucę wszystko.
Najpierw sprawdzę szczelność instalacji - pompa po odłączeniu naprawdę daje radę - jest 0,85 bara podcisnienie. Dokładnie opiszę sposób podłaczania itp. ale na razie muszę wszystko doprowadzić do ładu i składu.
Jak analizuje na chłodo to błąd z instalacją mały zrobiłem stosując czwórnik w dwóch miejscach.
Druga rzecz - wydaje mi się że za słabo jest jeszcze uszczelniony mdf .

Dół pomalowałem emalią czarną - może za mało 2 razy??
Na stół zamiast mdf użyłem podkładów pod panele z obi - dobrzeprzepuszczają powietrze. Może przy pompie próżniowej lepiej sprawdza się mdf.

Tu filmik z moich testów
https://photos.app.goo.gl/BE74VhRALqWvCi8P7

Tabliczka znamionowa pompy:
https://photos.app.goo.gl/SQRPwd9UdnHCu3Xf8


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#35

Post napisał: RobWan » 15 lis 2018, 22:29

premiumad pisze:Tu filmik z moich testów

W życiu bym się nie domyślił Twojej koncepcji. :-)
Myślałem, że masz gumki w stole rastrowym. I uszczelniasz element indywidualnie do jego wielkości.
Przy taki rozwiązaniu odkryte części stołu musisz przykryć.
W profesjonalnych maszynach, które widziałem to cały stół jest przykryty materiałem do obróbki. I tylko rzaz po frezie odkrywa stół.
https://youtu.be/hAx7kw6ry2M?t=106

A zdjęcie tabliczki przedstawia tylko dane silnika.
Połączyłeś go w trójkąt?

Robert


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#36

Post napisał: premiumad » 16 lis 2018, 07:22

Silnik jest uruchamiany jest z włacznika Y/ Δ

Ja sugerowałem się takim rozwiązaniem od 4:25 https://youtu.be/6ZpV91BVI_A?t=58

Do linka z tabliczką silnika dorzuciłem tabliczkę pompy. https://photos.app.goo.gl/SQRPwd9UdnHCu3Xf8


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#37

Post napisał: RobWan » 16 lis 2018, 08:03

Tak jak pisałem wcześniej. Płaskie powierzchnie. Cała płyta. Masz z kawałków. Są szczeliny
Gumki pod podkładem. Do testów posklejaj taśma pakową te podkłady. Jak nie masz gumek to po obwodzie też sklej do stołu taśmą.

Robert


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#38

Post napisał: premiumad » 17 lis 2018, 19:00

Kupiłem uszczelkę w brico - 11.30 za 10mb. Dedykowanej w Piotrkowie nie było w sobotę o 16. Ale przypadkiem wyszło całkiem dobrze. No i cena...
Uszczelka wygląda tak:
Obrazek
i opakowanie:
Obrazek
Pompa zassała element wyśmienicie- nie dało rady tego ruszyć i wycieło mi fajną osłonę na rozdziałkę bo dzisiaj przerabiałem prąd
Obrazek

No ale do rzeczy. Sam system podiśnienia jest szczelny - zatykając wszystkie otwory (których jest 8, o średnicy 29 mm) pompa pokazuje -0,86 bara. Ale teraz równomierność rozprowadzenia rur i zastosowania trójników, czwórników, kolanek.

Wyraźnie im dalej od pompy to ssanie jest coraz słabsze. ostatni rząd otworów - jest naprawdę słabo, gdy w pierwszym chce wessać palca 8)

Schemat instalacji wyglada tak:
Obrazek

No i wyszedł tu jednak mój brak doświadczenia w tym temacie... Niby rozczytałem się na temat prawa Bernoulliego i średnicy rur. Natomiast pominąłem całkowicie długość rur oraz opory powietrza powstałe z kolanek.

Dodatkowo zastanawiam się czy ma sens zamiana czwórników na 2 trójniki, bo obecnie wg. mojej logiki wygląda to tak:
Obrazek
A po zmianie przepływ powietrza rozkładałby się tak:
Obrazek


Ewentualnie czy zostawić instalacje i zmniejszyć stopniow średnicę otworów. Dla pierwszego rzędu np (tutaj teraz z palca średnice- bez obliczeń). 20mm, dla drugiego 23, dla 3 - 26mm a dla ostatniego zostawić jak jest 29mn.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#39

Post napisał: RobWan » 17 lis 2018, 19:12

premiumad pisze:Dodatkowo zastanawiam się
premiumad pisze:Ewentualnie czy zostawić instalacje

A może jeszcze inaczej. :-)
Pod stołem (jeżeli żebrowanie pozwoli) zrobić skrzynki, które obejmą wyjścia ze stołu. pompa pod stołem i bezpośrednio do skrzynek.

U siebie tak chciałem zrobić, ale mam gęsto żebrowany stół.

Robert


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#40

Post napisał: premiumad » 17 lis 2018, 19:18

Nie da rady wstawić pompy pod stół. Jest za duża, zbyt ciężka i za wysoka ....
No i niestety jest mega mega głośna. Pompa jest za ścianą i praca z włączoną pompą wygląda tak:

https://photos.app.goo.gl/GkkcnNHwvWjFyAEe7

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”