Stół podciśnieniowy - rastrowy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#41

Post napisał: RobWan » 17 lis 2018, 19:36

No to ostateczna ostateczność. :-)
Dać duże średnice rur. Tak duże ile się da. 100, 150...
Będą też robiły jako bufor podciśnienia.

Robert



Tagi:


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#42

Post napisał: premiumad » 17 lis 2018, 21:31

Na połowie stołu zrobiłem test i jest naprawdę mega dobrze. Mdf miałem tylko w kawałkach ale spisali się to obiecująco.

Nawet element i powierzchni 4.5x20 cm się trzymał wyjątkowo mocno.

Uszczelnilem uszczelka dookoła. W poniedziałek zobaczę czy przy takiej płycie i uszczelnienia muszę się przejmować tym że druga sekcja jest słabsza. Na filmiku pokazuje jak się trzymają elementy.

Później położyłem jeszcze 3 płyty ze stół był w połowie przykryty i podciśnienie 0.3
https://photos.app.goo.gl/AtzGXDYpCnq9JwAi7


noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#43

Post napisał: noobCNC » 05 gru 2018, 19:06

Kurczę ja też walczę ze stołem, mam problem by uzyskać prawidłowe trzymanie obrabianego detalu.
Stół ma powierzchnię 700 na 600 mm a pompa to

VE2100NSV
Przepływ 283 l/min
Próżnia 2 x 10-1Pa

Wycinam detale na przelot z poliwęglanu 2-3 mm, zastosowałem jako podkładkę 3 mm mdf ale w moim przypadku się nie sprawdził, śrubowałem podkładkę z tworzywa (poliwęglan) ale też średnio, w podkładce zastosowałem dużo wycięć, miejscami płyta obrabiana jest aż wklęśnięta a i tak podrywa materiał do góry i całość się rozszczelnia.

Zamówiłem gumę sbr i zrobię z niej podkładkę.

Czy moja pompa jest odpowiednia? Czy zmienić na mocniejszą?

Obrazek

Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#44

Post napisał: RobWan » 05 gru 2018, 19:50

noobCNC pisze:Stół ma powierzchnię 700 na 600 mm

I na takiej dużej powierzchni kładziesz taki duży MDF i na to swój mały detal?
Uszczelnij tylko pod detalem MDF.
A próżnia licha. Na cm2 masz nacisk kostki masła.

Robert


noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#45

Post napisał: noobCNC » 05 gru 2018, 22:14

Na tą powierzchnię kładę płytę 660 na 600 mm i wycinam z niej 6 kosek po 300 na 180.
W tej chwili nie używam MDFu bo miałem kiepskie wyniki.

Nie doprecyzowałem wycinam detale o grubości 2-3 mm ale wielkości 180 mm na 300 mm.

Czyli ogólnie ta pompa będzie za słaba?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#46

Post napisał: RobWan » 05 gru 2018, 22:35

Ale jak wycinasz? Na przelot bez podkładu?
A podciśnienie jakie masz jak zatkasz wlot ze stołu?

Robert


Stefan0910
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 01 mar 2008, 22:48
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#47

Post napisał: Stefan0910 » 24 kwie 2019, 23:47

@premiumad jakich rurek użyłeś do stołu próżniowego?

Z góry dziękuję za wskazówki


premiumad
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2018, 11:35

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#48

Post napisał: premiumad » 25 kwie 2019, 20:33

https://www.pvcu.pl/ - z takiego sklepu się zaopatrzyłem.

Rury PVCU klejone - naprawdę daje to radę i wytrzymuje podcisnienie -0.85

Wiem teraz że - użyłem za małej średnicy bo 50 mm. Generalnie takie rury do stołu 1,5 x 1.7 m - są ok - dla 4 otworów o średnicy 32 mm.

Gdy otwieram drugą strefę czyli stół ma 1,5 x 3,4 to podciśnienie jest za słabe im dalej jesteśmy od pompy.
Średnica rur powinna być coraz większa im dalej, używać kolanek 45 stopni zamiast 90 stopni.
Otwory w stole zamykamy ręcznie takimi kółkami z pleksi - ale to jest mega niewygodne. 2 strefy to za mało.
Na stół 1,5 x 3,4 mam 8 otworów - powinno być ich wg mnie 12.

Blat z MDF daje radę na początek, ale po 3 miesiącach planowałem ponownie bo fale dunaju się zrobiły.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1340
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#49

Post napisał: RobWan » 25 kwie 2019, 21:27

premiumad pisze:Blat z MDF daje radę na początek, ale po 3 miesiącach planowałem ponownie bo fale dunaju się zrobiły.

A konkretnie jak to wygląda? Od czego fale? Mam blat z MDF od wielu lat i nie mam problemu. W granicach 0,3-0,5 mm.

Robert


Stefan0910
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 01 mar 2008, 22:48
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy

#50

Post napisał: Stefan0910 » 06 maja 2019, 16:59

@premiumad dzięki za info!

Też chciałem bawić się w lakierowanie MDF bo arkusz tekstolitu 1m x 2m o grubości 25mm wychodzi 2000,- netto z przesyłką ale zrobię podkład z HDF i na to tekstolit 15mm- 1240 netto z przesyłką;)

Byłem też w niedzielę na targach w Sosnowcu i było dwóch "producentów" ploterów z Zaleszan i oni mieli rastry zrobione z czarnego materiału. Wydaje mi się, że to bakelit w wersji ESD...

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”