Spawanie cienkiego aluminium
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Spawanie cienkiego aluminium
Witam.
Potrzebuję pospawać aluminium
Rura fi 25x1.5 z owalem 40x20x1.5.
Owal jest frezowany żeby wchodził na rurkę mocno dopasowany
Spawam migiem drut 1.0. argon
Zaczynam 100 i schodzę aż do 60.A prędkość drutu dostosowana.(Spawarka mi to umożliwia)
Jak zacznę ze zbyt dużym prądem to podtapia mi do środka a gdy zbyt małym to wychodzi na zewnątrz.
Potrzebuję uzyskać płaską spoinę bez wtopien do środka ponieważ w środku musi być gładko. Co zmienić żeby było lepiej? Próbowałem z pulsem oraz podwójnym pulsem i wychodzi tak samo. Spawać bez pulsu?
Potrzebuję pospawać aluminium
Rura fi 25x1.5 z owalem 40x20x1.5.
Owal jest frezowany żeby wchodził na rurkę mocno dopasowany
Spawam migiem drut 1.0. argon
Zaczynam 100 i schodzę aż do 60.A prędkość drutu dostosowana.(Spawarka mi to umożliwia)
Jak zacznę ze zbyt dużym prądem to podtapia mi do środka a gdy zbyt małym to wychodzi na zewnątrz.
Potrzebuję uzyskać płaską spoinę bez wtopien do środka ponieważ w środku musi być gładko. Co zmienić żeby było lepiej? Próbowałem z pulsem oraz podwójnym pulsem i wychodzi tak samo. Spawać bez pulsu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Spawanie cienkiego aluminium
TiG, zgrzewanie albo jeszcze mniejszy drut i prąd.
Dodane 2 minuty 14 sekundy:
Jakbyś się zastanawiał jak się zgrzewa spawarką. Potrzebujesz dość prymitywnej na mały prąd. Robisz małą miedzianą elektrodę kształtową a po drugiej strony punktową i powinna spawarka zgrzać.
Możesz też zlutować lutem twardym czy nawet cyną, ale do aluminium to chyba trzeba kwas.
Dodane 2 minuty 14 sekundy:
Jakbyś się zastanawiał jak się zgrzewa spawarką. Potrzebujesz dość prymitywnej na mały prąd. Robisz małą miedzianą elektrodę kształtową a po drugiej strony punktową i powinna spawarka zgrzać.
Możesz też zlutować lutem twardym czy nawet cyną, ale do aluminium to chyba trzeba kwas.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Poradziłem sobie
i to bardzo dobrze nawet . Spawam robotem który jak się okazało ma funkcję dorzucania drutu ale bez powiększania Amperów. 
Dodane 53 sekundy:
Jak widać pusto w środku oraz mocno zgrzane.Testy wytrzymałościowe pokazują, że trzyma jak po tigu

Dodane 53 sekundy:
Jak widać pusto w środku oraz mocno zgrzane.Testy wytrzymałościowe pokazują, że trzyma jak po tigu

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 4
Strajk, ty się zgłoś do Telewizji w likwidacji z propozycją, że będziesz pisał scenariusze do kolejnych seriali. Ty naprawdę w tym kierunku możesz zrobić niesamowitą karierę. Mało kto ma taką wyobraźnię, jak ty.
-
- Posty w temacie: 1
Jak ten topnik działa to nie wiem ale kiedyś o podobnej nazwie używałem spoiwo którym lutowałem aluminiowe kształtki grzejąc małym palnikiem propan/butan. Samo się kleiło. To był jakiś chyba szwedzki produkt.
-
- Posty w temacie: 8
Zależnie od potrzeb:
https://allegro pl/oferta/lutownica-transformatorowa-125w-zdz-polska-lt-125-14709405637
https://allegro pl/oferta/lutownica-utl-10e-od-producenta-do-twardego-i-miekkiego-lutowania-15322544151
Ale na ogół lutuje się palnikiem jak napisano wyżej.