ja posiadam geomagic 9 w wersji angielskiej. nie sprawia to klopodu, bo obsluga jest dosc prosta. jest to tylko kwestia praktyki.
jakość skanów prosto z david laser scanner, nie jest najleprsza(zreszta to zalezy od wielu czynników), ale juz wstepne oczyszczenie przy pomocy pierwszej finkcji clear powoduje że skany wygladaja calkiem na poziomie.

filtr + wygładzanie pędzlem (2 min roboty)
przed zlozeniem modely recznie usuwam niepotrzebne elementyz kazdej powiezchni, i uzywam swtepnego oczyszczenia (clear freeform). zwykle nie powoduje strat w detalu
geomagic swietnie sklada model, pierwsze zgrubne zlozenie robi sie pol automatycznie, tzn. wskazujesz punkty(3 lub wiecej) na 2 powiezchniach i program dopasowije je do siebie( na tym etapie moze byc to lekko nie dokladne)
po wstepnym dopasowaniu wszystkich powiezchni, robimy globalne dopasowanie. program automatycznie dopasowuje powiezchnie. z reguly efekt jest bardzo dobry.
kolejny krok to zlaczenie powiezchni w jedna. ustawiamy wyjsciowa liczbe punktów, redukcje szumuw itp. ( ja robie to doswiadczalnie, bo zbyt duza redukcja szumow niszczy detale)
potem zaklejam dziury, jeśli są
puzniej ewentualnie wygładzam model ręcznie(jest do dobra metoda, z wykozystaniem pedzla, pozwala lepiej kontrolować powiezchnie i ostrość krawędzi)
teraz mozna bawic sie pozostalymi filtrami, ale zwracac uwage na jakosc modelu!!!
[ Dodano: 2008-03-28, 12:30 ]
tak na szybko podstawy geomagica opisałem. moze sie przyda
aha, pszepraszam za błądy