Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 202

Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Post napisał: forestgril » 04 cze 2024, 18:26

Och Ty!.. :D

Kiedy mi ta regulacja luzu wrzeciona po prostu nie wychodzi. Albo wychodzi, ale nie jestem pewien, czy dobrze. Bo nie jestem pewien, jak zmierzyć te luzy, jaką siłę przyłożyć - nie odpowiedziałeś na wiele pytań. Na przykład czy siła 30kg wystarczy, czyli pokonanie masy wrzeciona z uchwytem. Nie wiem, czy (i jak) mierzyć też horyzontalnie (luz wrzeciona równolegle do łoża). Luzy są jakby "nieliniowe", czyli nie ma wyraźnej granicy, że po przekroczeniu pewnej wartości siły nagle przestaje się poruszać, ale mam wrażenie, że granica ma charakter ciągły.

Sprzęgło przekręciłem o 2/12 obrotu, czyli dwa "zęby" ale chyba nie pomogło, czyli na najszybszych przełożenia nie startuje samo. A myślę, że powinno. A jak startuje, nawet na zapych, to zgodnie z moimi pomiarami jest 2-2.5 setki, a miało być mniej. Już parę godzin chyba próbowałem regulować. Później nie wiem, czy wymiary mi złe wychodzą albo drgania mam z powodu luzów, czy złego uchwytu, czy za długiego wałka.

Z nakrętkami to nie chodzi o Nm, tylko o milimetry (kątowo) względem ustalonej pozycji chyba. I jak czytam w instrukcji, regulować o 1/12 obrotu (30 stopni). U mnie taki zakres to jest albo luz totalny albo zero ruchu. A śrubka rozporowa chyba nie robi różnicy. (Kolejne niejasności).

I tak się babram w tej piaskownicy, co mnie trochę zniechęca, więc myślę, jak to zrobić raz dobrze i na pewno.

Dodane 1 minuta 40 sekundy:
Już chciałbym kurde sobie fajnie potoczyć :(

Tagi:

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 247

Post napisał: tristar0 » 04 cze 2024, 20:50

forestgril pisze:I tak się babram w tej piaskownicy,
Nikt nie mówił że będzie prosto i łatwo wszystko zależy od danej tokarki i jej historii .Z luzami jest tak : zrób troche luźniej wrzeciono i spróbuj przecinakiem ciąć jeśli materiał nie będzie podrywany to luz promieniowy do przyjęcia , wszystkie parametry luzów to są dla nowej tokarki
forestgril pisze: A śrubka rozporowa chyba nie robi różnicy. (Kolejne niejasności).
a powinna regulować luz .
forestgril pisze: Sprzęgło przekręciłem o 2/12 obrotu, czyli dwa "zęby" ale chyba nie pomogło
reguluj luz dalej ( na luzie jaki masz odstęp miedzy płytkami sprzęgła ?

Dodane 12 minuty 10 sekundy:
tak czasem czytając o twoich problemach z tą tokarką to rzuca mi się na myśl serial https://www.youtube.com/results?search_query=A+je+to
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

forestgril

Post napisał: forestgril » 05 cze 2024, 00:07

Jakie skarby ja nadal tam miałem/mam… to niebieskie to magnes. To złotawe… przypomina kolorem tuleje…

Obrazek

forestgril

Post napisał: forestgril » 05 cze 2024, 06:09

Tuleja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodane 47 sekundy:
Ciekawe, od czego ta śrubka….

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 05 cze 2024, 06:35

forestgril pisze:Ciekawe, od czego ta śrubka….
jaka średnica ?
forestgril pisze:Tuleja
Piękna - nie jest

Dodane 4 minuty 48 sekundy:
forestgril pisze:Jakie skarby ja nadal tam miałem/mam… to niebieskie to magnes. To złotawe… przypomina kolorem tuleje…
Czyli chcesz regulować luzy mając w środku śmietnik .Te opiłki są z tulei gdy do niej z olejem dostają się zabrudzenia i opiłki z kół lub inne metalowe drobiazgi .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

forestgril

Post napisał: forestgril » 05 cze 2024, 07:52

Nie miałem wcześniej odpowiedniego Magnesu i I mój wewnętrzny Pat przekonał mojego wewnętrznego Mata że odkurzacz wystarczy.

Średnica 5.8 długość 12.6

Dodane 1 minuta 3 sekundy:
Tak naprawdę nie dałoby rady tego wszystkiego wyciągnąc gdyby nie na rzędzie chirurgiczne do łapania za flaki które mój Mechanik zostawił kiedyś u mnie pod maską a ja dotąd zapomniałem mu oddać. Ma długość około 25 cm i chwyciłem tym cienki magnes z zabawki dla dzieci, idealny do tego celu bo ze zgrubieniem, że się nie wyślizguje i mogłem dokładnie pogrzebać w tych wszystkich miskach i szczelinach.
Obrazek

A Tak przy okazji to punkt dla mnie bo zlokalizowałem Korek którego rzekomo przy tej tokarce nie ma do spuszczania oleju. Było w instrukcji chyba niedokładnie przeczytałeś no i może trudno było się domyśleć bo Korek jest w zasadzie w łożu a nie w samej skrzynce wrzecionNicka. A wyciek oleju, o którym wspominałem chyba jest wynikiem nieszczelności Styku łoza z wrzeciennickiem. Bo na tej śrubce na zdjęciu zawsze mam kropelkę oleju. I wydaje mi się że to większa akcja żeby to uszczelnić Obrazek

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 05 cze 2024, 08:21

forestgril pisze:Tak naprawdę nie dałoby rady tego wszystkiego wyciągnąc gdyby nie na rzędzie chirurgiczne do łapania za flaki które mój Mechanik zostawił kiedyś u mnie pod maską a ja dotąd zapomniałem mu oddać. Ma długość około 25 cm i chwyciłem tym cienki magnes z zabawki dla dzieci, idealny do tego celu bo ze zgrubieniem, że się nie wyślizguje i mogłem dokładnie pogrzebać w tych wszystkich miskach i szczelinach
cóż mogę dodać https://www.leroymerlin.pl/produkty/bud ... lsrc=aw.ds no może tyle że lubisz sobie życie utrudniać, no chyba że masz bliżej do https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/ ... gJYqPD_BwE

Dodane 1 minuta 37 sekundy:
forestgril pisze:Tak przy okazji to punkt dla mnie bo zlokalizowałem Korek którego rzekomo przy tej tokarce nie ma
brawo ty ,tyle że w mojej nie ma takiego korka

Dodane 12 minuty 20 sekundy:
obłożyłeś się wiedzą teoretyczną i wzorami a narzędzi podstawowych brak

forestgril

Post napisał: forestgril » 05 cze 2024, 08:47

To nie tak :) takie miałem studia, najpierw Fizyka Techniczna (specjalizacja symulacje komputerowe) a później nawet doktorat z mechaniki….

Tylko że się raczej nie przyda bo … kwantowej :D

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 05 cze 2024, 08:54

forestgril pisze:Tylko że się raczej nie przyda bo … kwantowej
przy tośce przyda się jak nic tyle że wszystko ma być robione porządnie i dokładnie a o czyszczeniu to już dawno temu pisałem ale wolał odkurzacz odpalić .

forestgril

Post napisał: forestgril » 18 cze 2024, 16:04

Aaaaby dokładnie wypozycjonowac tania średnicówkę teleskopową by pomiary na tulei porządnie prowadzić… Nie mogło się obyć bez side-projectu , czyli dodatkowa 3.5 oś w formie mocowania imadła na stole obrotowym….

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodane 23 minuty 57 sekundy:
Przy okazji złamałem węglikowi frez fi16 (ale ostrzony, więc tani, za 50pln, mam jeszcze 8 takich) no i niemal wykończyłem frez teowy 30x10 za 170 ale jeszcze może jakieś rowki na spokojnym manualu zrobi. Wszystkie straty bolą, ale jest baza pod frezowanie kół zębatych! (I manualnych łuków okręgu)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”