Remont tokarki MINI LATHE

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rynio_di » 28 wrz 2011, 11:15

Ja także wytoczę metalowe , brąz będzie najodpowiedniejszy. Niestety DTR-i nie posiadam ten sprzęt nabyłem drogą licytacji na all.....o z uszkodzeniem mechanicznym oraz uszkodzonym sterownikiem. Sterownik dzisiaj do odbioru , a przekładnia do zrobienia.
A co do kołków to pomiędzy kołami wrzeciona a tulejami bocznymi są po jednym kołku ustalającym. to pewnie po to by kanał na klin układał się w jednej osi tulejka- przekładnia - tulejka.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: RomanJ4 » 28 wrz 2011, 12:36

kolega rynio_di napisał
"jak widzę taki kawał metalu założony do tej tokarki to śmiech mnie szarpie"
jak się nie ma co się lubi... to da radę i na takich..
Zresztą początki obróbki skrawaniem były jeszcze bardziej siermiężne, bo "Poręby" od razu nie wymyślono, a jednak wykonywano na nich nawet zadziwiająco złożone i czasem gabarytowe mechanizmy.
Obrazek http://www.google.pl/search?q=old+lathe ... 61&bih=892

A możesz wyobrazić sobie na czym wykonano ten :?: :wink:
http://infra.org.pl/historia-/zakazana- ... ntikythiry

Wszystko to świadczy tylko o geniuszu ludzkiego umysłu i pomysłowości.
Oglądając to zdjęcie jak wyglądał jeszcze nie tak dawno przecież komputer lądownika kosmicznego i używany tamże suwak do obliczeń, lot na Księżyc też może wydawać się niemożliwy, a jednak.
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: BYDGOST » 28 wrz 2011, 14:00

Mam dwie wersje DTR. Napisz do mnie na PW to Ci przyślę. Znalazłem ja w necie, ale już nie pamiętam strony. Mam jeszcze całą technologię demontażu i montażu, tylko muszę wyszukać bo dysk zmieniałem.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

krybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krybacki » 28 wrz 2011, 15:37

Pytanie może banalne - ale w jaki sposób kol. osadził koło Z3 na tulejce tak aby się nie obracało?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 28 wrz 2011, 16:59

Może przyda się do tego tematu taka stronka: littlemachineshop.com

Obrazek
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 28 wrz 2011, 19:14

krybacki pisze:w jaki sposób kol. osadził koło Z3 na tulejce tak aby się nie obracało?
Bardzo prosto. Wkleiłem na klej do łożysk, najtańszy jaki można dostać w sklepach z łożyskami. A ta stronka littlemachineshop owszem fajna, ale ......... dalej nie piszę. Wielu znajdzie swoje własne "ale".

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 28 wrz 2011, 19:23

... ale szkoda, że u nas nie ma takich stronek, z różnymi przydatnymi drobiazgami, czy też giełdy ofert gdzie można zamówić dorobienie tako czy owego, jak na przykład tych kółek. :-)

Żeby ten post nie był o niczym: Proste usprawnienia w warsztacie.

Obrazek
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 28 wrz 2011, 19:45

Mocno trzeba się na klikać, żeby obejrzeć te wszystkie triki, ale warto. Już dawno to oglądałem, ale dzięki za przypomnienie bo sobie odświeżyłem. A takie klucze ze śrub to się robiło także nasadowe ze śrub imbusowych. Warto trochę stoczyć łeb tej śruby ze średnicy, żeby nie był taki gruby. Teraz nasadek i kluczy wszelkiej maści zatrzęsienie, ale gdy potrzeba przydusi to tak można sobie poradzić.

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rynio_di » 29 wrz 2011, 08:37

I stało się. Koła dotarły z samego dzisiaj rana , czekam na wenę twórczą , może na sobotę się pojawi. Jeszcze jedno pytanie ,czy musi to być pasowanie H7 . Bo ten mniejszy wymiar 12 mm to taki rozwiertak mam ale 30mmnie posiadam, i pewnie zrobię to po nożu tokarskim.A może jednak nie?
I jeszcze jedna uwaga ( moim zdaniem ) kupując koła u sponsora warto kupić dwa koła o liczbie zębów 14 ( koło Z-1) .bo doszedłem do wniosku że przy umiejętnym operowaniu można wykrzesać dwa komplety kół . Nie produkować wiór tylko precyzyjnie przeciąć koła bo nam potrzebne jest 9mm , a więc 2mm na przecięcie . Czy dobrze kombinuję?

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 29 wrz 2011, 23:55

Ten wymiar 30H7 to w tym naszym przypadku oznacza po prostu, że trzeba do jego wykonania się przyłożyć i wykonać go poprzez dopasowywanie do średnicy wrzeciona. Oczywiście, ze można to zrobić poprzez toczenie a potem np. szlifowanie papierem ściernym. Gdybym nie napisał H7 to można by pomyśleć, że można pozwolić sobie na odchyłkę warsztatową a to byłoby już za dużo. Można było wpisać pasowanie lekko wciskane wraz z oznaczeniami, ale tu chodzi o dopasowanie się do możliwości wytwórczych małego warsztatu.
Z tym kombinowaniem na dwa komplety kół to masz rację. Warto iść tą drogą. Można pokusić się na przecięcie kół drążarką drutową.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”