Proszę o pomoc z komendą RUN HERE w MACH3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 130
Rejestracja: 27 lut 2008, 09:07
Lokalizacja: Polska

Proszę o pomoc z komendą RUN HERE w MACH3

#1

Post napisał: OZI » 04 wrz 2008, 18:41

Witam serdecznie.

Bardzo proszę o pomoc w następującym problemie.

Frezując jakiś detal muszę wyłączyć maszynę. Zatrzymuję program i odjeżdżam w miejsce zerowe. Na drugi dzień próbuję zacząć od miejsca w którym skończyłem np linia numer 25 000. Najeżdżam na linie i uruchamiam funkcję RUN HERE.

W tym momencie pojawia się problem, program oczywiście listuje kod i idzie do ścieżki numer 25 000 i zaczyna pracę ale to trwa około 40 min.

Czy istnieje zatem jakaś możliwość szybszego wystartowania z konkretnego miejsca.

Proszę o odpowiedź jakiegoś "magika"

Tylko proszę nie piszcie, że to już bylo na forum bo szukałem około godziny i nic nie znalazłem.



Tagi:

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#2

Post napisał: olo_3 » 04 wrz 2008, 23:40

OZI pisze:Czy istnieje zatem jakaś możliwość szybszego wystartowania z konkretnego miejsca.
tak,
1) podziel program na czesci (np. w notatniku) i wystartuj/koncz od zmiany narzedzia (by zachowac offsety, wode, wrzeciono itd...)
2) nie wyl. maszyny - zostaw na pauzie (np. na noc)
i pewnie jeszcze jakies inne, ale te sa sprawdzone.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#3

Post napisał: ARAS » 05 wrz 2008, 00:22

jaką prędkość posuwu masz w g-kodzie i czy pokazuje się na pulpicie po załadowaniu g-kodu ? jak nie ma prędkości to wpisz ręcznie

[ Dodano: 2008-09-05, 00:27 ]
RUN HERE to klawisz nad RESET? mam Macha po Polsku i niebardzo kojaże
ARAS


Autor tematu
OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 130
Rejestracja: 27 lut 2008, 09:07
Lokalizacja: Polska

#4

Post napisał: OZI » 05 wrz 2008, 01:01

1) podziel program na czesci (np. w notatniku) i wystartuj/koncz od zmiany narzedzia (by zachowac offsety, wode, wrzeciono itd...)
2) nie wyl. maszyny - zostaw na pauzie (np. na noc)
i pewnie jeszcze jakies inne, ale te sa sprawdzone.
Olo to są półśrodki. Szczególnie drugi.

Szukam czegoś bardziej uniwersalnego.

Teraz np frezuję w MDF'ie płaskożeźbę i jest to jeden ciąg, ciężko jest tak edytować kod.

Szukałem na Google ale nie mogę znaleźć innego rozwiązania, a podejrzewam, że jest jakieś uniwersalne i szybkie. Bo czy jest możliwe abym ja miał tylko z tym problem??
Chyba nie.
jaką prędkość posuwu masz w g-kodzie i czy pokazuje się na pulpicie po załadowaniu g-kodu ? jak nie ma prędkości to wpisz ręcznie


Prędkość mam ustawioną w obecnym projekcie F200 i taki się pokazuje na pulpicie.

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#5

Post napisał: olo_3 » 05 wrz 2008, 10:24

OZI pisze:Szukam czegoś bardziej uniwersalnego.
obawiam sie ze nie ma,
kazde sterowanie jakie widzialem analizuje program do miejsca startu
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.


Autor tematu
OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 130
Rejestracja: 27 lut 2008, 09:07
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: OZI » 05 wrz 2008, 16:22

Bardzo źle, myślałem że będzie to bardzo prosta sprawa. Zbliza się weekend wiec troche pogoogluję i może się coś znajdzie.

W pracy mam maszynę na sterowniku OSAI i rzeczywiście jest możliwość kontynuowania ponownie programu tylko od momentów kiedy jest w programie ustawiona zmiana narzędzia.

Mam nadzieję, że w MACH 3 będzie taka funkcja.

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#7

Post napisał: olo_3 » 05 wrz 2008, 22:11

ile wazy ten program ?
jak nie wiele (<50mb) wyslij na email (powyzej tylko skype) - zobacze moze u mnie bedzie jakos inaczej.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#8

Post napisał: ARAS » 05 wrz 2008, 22:38

nie wiem jak u innych ale u mnie ta funkcja działa w Mach 3
ARAS


Autor tematu
OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 130
Rejestracja: 27 lut 2008, 09:07
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: OZI » 05 wrz 2008, 22:53

nie wiem jak u innych ale u mnie ta funkcja działa w Mach 3
U mnie też działa, tylko jak zakończyłem program np na 30 000 linii i wyłączyłem maszynę, na drugi dzień włączając RUN FROM HERE program musi listować do 30 000 linii i
później zaczyna oczywiście pracę..
ile wazy ten program ?
jak nie wiele (<50mb) wyslij na email (powyzej tylko skype) - zobacze moze u mnie bedzie jakos inaczej.
Program nie jest taki duży więc wrzucam tutaj , może się też komuś przyda. Jest to godło zwygenerowane z programu b2G. Na frez 2,2mm.

Jest to moja pierwsza próba mojej maszynki z mdf

zdjęcia: http://picasaweb.google.com/smiechu0007/MojaPierwszaCNC#

[ Dodano: 2008-09-05, 22:55 ]
Jak zwykle mam problem z dodaniem zdjęcia do postu, więc zamieściłem w galerii oraz na piccasa http://picasaweb.google.com/smiechu0007/RealizacjeCNC#
Załączniki
eagle frez 2.2mm.rar
(607.19 KiB) Pobrany 211 razy

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#10

Post napisał: ARAS » 05 wrz 2008, 23:27

nie wiem o co ci chodzi z tym listowaniem.
u mnie to wygląda tak
uruchamiam Macha,otwieram ostatni plik,następnie wybieram linie g-kodu,potem klikam przycisk [ od tego miejsca ] przycisk nad resetem,następnie start,wyskakuje komunikat ze współrzędnymi,potwierdzam ok. , klikam start i maszyna frezuje , wszystko trwa moment
ARAS

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”