Ploter frezujący o polu roboczym 1200 x 750 x 200
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Myślę, że można profil na którym ma leżeć wałek posmarować żywicą z opiłkami aluminium
( np. klej, który można kupić w sklepach motoryzacyjnych ) natomiast podpory wałka owinąć cienką folią spozywczą i położyć na kleju-wycisnąć. Klej powinien wyrównać krzywizny. To jest teoria sam jeszcze nie praktykowałem tej metody, ale napewną kiedyś spróbuję
( np. klej, który można kupić w sklepach motoryzacyjnych ) natomiast podpory wałka owinąć cienką folią spozywczą i położyć na kleju-wycisnąć. Klej powinien wyrównać krzywizny. To jest teoria sam jeszcze nie praktykowałem tej metody, ale napewną kiedyś spróbuję

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Sposób może i dobry ale zakładając że wałki/prowadnice są idealnie proste .... a niestety nigdy tak nie jest . prowadnice nawet świeżo zakupione idealnie proste nie są.
Pozdrawiam
Sposób może i dobry ale zakładając że wałki/prowadnice są idealnie proste .... a niestety nigdy tak nie jest . prowadnice nawet świeżo zakupione idealnie proste nie są.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ostatnio był u mnie przedstawiciel pewnej firmy od wałków, prowadnic napędów itd, w kazdym razie wchodza na rynek z szlifowanymi płaskownikami o grubosciach od 20 mm i szerokosciach do 200mm, metoda z wypychaniem mogłaby byc dobra gdyby np połozyc taki półtorametrowy odcinek szlifowanej stali o grubości 25mm np zespolony wczesniej na stole trraserskimz prowadnicą tworząc swego rodzaju konstrukcję nie podatna na ugięcia przy tej rozpiętości, taki wyszlifowany kawał metalu wystarczyłoby przykręcić do konstrukcji jednoczesnie wypychając nadmiar kleju i bazując albo do promienia lasera albo do poziomicy maszynowej czy czujnika, jedyna kwestia to rama takze powinna byc wypoziomowana, nie wspominając o temp otoczenia itp itd - duzo zabawy ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Odświeżam temat kolejnymi fotkami z spawania bramy, lecz jeszcze nie do końca ukończona, ponieważ wymaga oszlifowania i pomalowania
Wydaje się, że proste przyspawać kilka wzmocnień, ale w praktyce zajmuje o wiele więcej czasu - cięcie płaskowników, szlifowanie i dopiero spawanie, przy czym jest dużo przestawiania bramy, aby nie spawać pionowo, bo kiepsko wychodzi
A jak wspominałem - mam ograniczony czas, dlatego nie idzie to tak szybko
Poniżej kilka fotek, zapraszam do oglądania

Wydaje się, że proste przyspawać kilka wzmocnień, ale w praktyce zajmuje o wiele więcej czasu - cięcie płaskowników, szlifowanie i dopiero spawanie, przy czym jest dużo przestawiania bramy, aby nie spawać pionowo, bo kiepsko wychodzi

Poniżej kilka fotek, zapraszam do oglądania

- Załączniki
-
- Spawanie płaskowników do bramy.
- Zdjęcie0098.jpg (80.34 KiB) Przejrzano 1216 razy
-
- Spawanie płaskowników do bramy c.d.
- Zdjęcie0099.jpg (121.63 KiB) Przejrzano 1217 razy
-
- Zdjęcie0103.jpg (90.28 KiB) Przejrzano 1196 razy
-
- Zdjęcie0104.jpg (88.49 KiB) Przejrzano 1197 razy