konstrukcja aluminiowa - Powoli do przodu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 63
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
W zasadzie sprawę załatwia prowadnik który ma z jednej strony jest rozpinany wtedy kabel idzie spokojnie nie ucinając wtyczki przeciągnąć .Kress'a do serwisu oddaje się "gołego" , bez kabla , nakretki itp.
Nikt nie będzie wiedział , że zaciszu domowym "ciachnąłeś" mu wtyczkę
- Załączniki
-
- kable-kress.jpg (42.18 KiB) Przejrzano 466 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Jeśli sterowniki mają wejście enable to w większości przypadków podłączone być muszą.deflection pisze:rzełączniki mi widzi i działają:/ a sterowniki nie chca:(
Dodatkowo trzeba połączyć wszystkie sygnały STEP , DIR i ENABLE "+" razem i podłączyć je pod plus 5V na płycie głównej - bez tego wyjścia opto w sterownikach nie będą w ogóle działały -czyli silniki ani drgną

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
ale bez tego " wszystkie sygnały STEP , DIR i ENABLE "+" razem i podłączyć je pod plus 5V na płycie głównej " tak czy siak nie będzie działać.
A sygnał Enable jak możesz to podłącz - jedna niewiadoma mniej
A sygnał Enable jak możesz to podłącz - jedna niewiadoma mniej
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Zgadza się. Możesz pozostawić je niepodłączone i silniki powinny trzymać od chwili włączenia zasilania. Jeśli nie kręcą trzeba sprawdzić obecność impulsów STEP. Najlepiej sondą TTL. Ostatecznie diodą świecącą (czerwoną) włączoną szeregowo z transoptorem sterownika.deflection pisze:tzn w specyfikacji samych silnikow mam napisane ze to zlacze jak nie jest podlaczone to jest enable