Frezarka 67K25 z sterowaniem pół CNC naprawa

Jak nią naprawić

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Baddafin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Frezarka 67K25 z sterowaniem pół CNC naprawa

Post napisał: Baddafin » 09 wrz 2026, 16:36

Witam państwo
Ma początku się przedstawię bo pierwszy post na forum i wypadało by powiedzieć z dwa zdania na swój temat.
Jestem uczniem 3 klasy w technikum mechatronicznym i CNC interesuje się w sumie to tak od 14 roku życia próbowałem sam składać maszyny ale oprócz laserów CNC i drukarek 3D (w których się pochwalę osiągnąłem pewnen poziom)
Próba budowy własnej frezarki CNC zakończyła się fiaskiem przez zlecenie tego a nie zrobienia samemu.

Nie mniej mam pewien stopień uparcia i zakupiłem taka oto frezarkę w cenie 2000 zł razem z osprzętem.
Obrazek

Model to komunaras 67k25pf posiada sterownie iskra 63 stan maszyny na zdjęciach przed transportu do innego miejsca był dużo lepszy i była sprawna nie mniej kilka miesięcy stania pod plandeką oraz urwanie kilku przewdów podczas transportu o czym dowiedzieć się miałem okazję w momencie odbioru osobistego. Co skutecznie ostudziło mój zapał.

Teraz tak z rzeczy które wiem że są popsute to tak
Został z niewiadomych przyczyn zdemontowany silnik DC posówów oraz pompa miejmy nadzieję chłodziwa. Został wyrwany przewód silnika od pompy oleju. Zdemontowany jeden liniał szklany. Olej zamienił się w galaretkę i cieknie. Są podpinanie przewody hydrauliczne.

No powiedzmy sobie szczerze że opadło mi wszystko co może opaść. I nadzieję że tanio nią zmodernizuje i będę się cieszyć z niej spadły do 0.

Więc pytanie do was jak się za to zabrać ? Miałem w planach żeby kupić 3 serwa 1000 watt i założyć Linux CNC ale jednak powiem szczerze że chyba narazie postaram się nią ogarnąć mechanicznie.

Teraz jeszcze jestem w trasie z nią zostało ponad 100km ale kiedy wrócę wyślę więcej zdjęć

Pozdrawiam i proszę o pomoc aby nią ocalić.

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Frezarka 67K25 z sterowaniem pół CNC naprawa

Post napisał: ak47 » 09 wrz 2026, 19:04

Czyżby to ta co stała w Łodzi na Widzewie ? ;) bo była taka za 2k i za późno dzwoniłem.

Generalnie to serwa i linux to dobra droga ale pierw ją umyj i luzy nawrotne, bicie wrzeciona i geometrię sprawdź.

Potem rozbierz to wymyj, powymieniaj łożyska wadliwe i zrób ile się da aby geometrię przywrócić.

Spory projekt ale to fajna maszyna jak większość narzędziówek. Aby tylko nie orać glowicami bo rozleci się ta maszyna.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Baddafin
Posty w temacie: 2

Post napisał: Baddafin » 09 wrz 2026, 20:14

No właśnie to ta z łodzi ale zdjęcia oczywiście były sprzed transportu gdzie nieco uszkodzili i zrobili jej troche krzywdy nie potrzebnej postaram się załaczyć nagrany film jak ona teraz wyglada razem z szafą od srodka.

jednak trzeba było dodać na YT

chętnie też porobię wiecej zdieć i powysyłam jak nauczę się obsługi forum

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kszumek » 09 wrz 2026, 20:44

Witam
nad elektryką nie ma co płakać i tak trzeba wszystko prawie out i na nowo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”