rc36 pisze: ↑25 lip 2026, 13:06
Z ostatniego zdjęcia wynika, że kostki zrobiłeś na gotowo, bez naddatku na szlifowanie, kostki przy hartowaniu zapewne pościąga i co wtedy?
Ja bym używał tych imaków w stanie jak są teraz, trochę czasu minie zanim się powygniatają.
Hmm, trochę się pomyliłem przy frezowaniu i to nieraz, ale chyba jakiś zapas mam - planowałem szlifować. powierzchnie przylegania tworzą kąt, to działa jak w stozku: póki nie zjadę z dystansem zacisków za bardzo, to będzie pasować. Ile to się odkształci po hartowaniu jak przybpodgrzewaniu płasko położę na stronie od noża? 5-10 setek czy raczej więcej?
,
Dodane 1 minuta 53 sekundy:
Zaciśnięte jest palcami na około 45 stopni, gdzie cały zakres ruchu to chyba około milimetr. Czyli może mam jeszcze 2-3 dziesiąte milimetra zapasu?
Dodane 1 godzina 52 minuty 14 sekundy:
Jednak dobrze wymierzyłem, przy zakręceniu zacisku palcami (czyli prawie z zerowa siła, jedynie kasując luzy) mam jeszcze około milimetr zapasu w porownaniu do sytuacji ze zdjęta oprawka i całkowicie przekręcona wajchą zacisku. Aż tak mi się to nie wygnie przy hartowaniu raczej

mnóstwo miejsca na szlif!
Pytanie zatem, jak hartować, Koledzy? Mam ChatGPT pytać?! Jaka twardość powinna mieć oprawka, do ilu grzać c45 i w jakiej odpuszczać.