Wykonanie imaka szybkozmiennego (qctp)
-
forestgril
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 22
Re: Wykonanie imaka szybkozmiennego (qctp)
To nie taka zła myśl (z wymianą całych uchwytów). Trochę sporo miejsca no i trzeba stożek robić w każdym uchwycie. Albo jakiś inny szybki sposób mocowania z sztywno ustalonym kątem.
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
forestgril pisze:YT gość mówił, że jego kumpel na tokarce uszkodził sobie zdrowie,
To nie jest argument, bo wypadki to inna kategoria.
forestgril pisze:Kwestia mocowania i ustalania kąta imaka to osobna sprawa (wystarczy zazwyczaj stożek i śruba wielogwintowa + pin/y).
To nie jest takie proste, to dość dokladna robota i trudna bo ustawianie musisz mieć w wielu kątach wiec ząbki musza być gęste.
forestgril pisze:Multifix chinski B za 2500 (z wysyłką) z czterema oprawkami, ale nie dorobię sobie oprawki sam.
Ja pierwszy kupilem nowy ale używkę kupiłem za 1300 z 4 oprawkami. Więc się trafiają. Natomiast masz frezarke wiec oprawke zrobisz sobie sam. Od bidy te ząbki możesz frezować na podzielnicy choć strugarka byłaby lepsza.
Także szukaj samej głowicy i nawet jedną sztukę imaka abyś miał na wzór i bedziesz miał lepsze rozwiazanie niż wszystko inne. Tylko trzeba trochę cierpliwości.
-
forestgril

Mam głowicę do dłutowania, tylko jeszcze nie zamocowana. Musze płytę adaptacyjną zrobić.
-
maszynista1
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
forestgril pisze:To nie taka zła myśl (z wymianą całych uchwytów).
Ja też wymieniam całe imaki czteronożowe, mam ich w sumie 3 sztuki, zaletą ich jest łatwość wykonania i sztywność jakiej nie osiągnie żaden imak z wymiennymi kostkami.
-
forestgril

A jak macie mocowane imaki do sanek? Ja mam
Śrubę dwuzwojową w sankach i stożek na imaku. Rzeczywiście nawet z pinem ustalającym, nie tak trywialnie to wykonać, bo musi stożek i otwór na pin dokładnie być zrobiony i w idealnej odległości. Poza tym otwory na pin w sankach i w uchwycie się wyrabiają albo pin się zakleszcza…
Śrubę dwuzwojową w sankach i stożek na imaku. Rzeczywiście nawet z pinem ustalającym, nie tak trywialnie to wykonać, bo musi stożek i otwór na pin dokładnie być zrobiony i w idealnej odległości. Poza tym otwory na pin w sankach i w uchwycie się wyrabiają albo pin się zakleszcza…
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 9
To trochę dziwne - klasycznie w uchwycie nie ma pasowanego otworu tylko jest wyfrezowany kanałek którego krawędź opiera się o pin. Działa to tylko w jedną stronę bo pin jest zeszlifowany pod skosem (coś podobnego jak język zamka w drzwiach). Dzieki temu uchwyt w jedną stronę obraca się swobodnie a blokuje w drugą
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 2
Tak, ale działa to bardzo różnie.
Może być wykonane precyzyjnie i z dobrych materiałów, wtedy można sobie robić pyk-pyk i nawet nie ma potrzeby mierzyć noża, a może też być zrobione na odpieprz, z gniazdem wyrąbanym w żeliwie, które gwarantuje zerową powtarzalność...
-
forestgril

To ja nie mam takich cudów…

Dodane 10 minuty 17 sekundy:
Hehe, myślałem, że sam coś wymyśliłem
a tu gotowiec za 400:
https://www.olx.pl/d/oferta/imak-tokars ... 7jQyb.html

Dodane 10 minuty 17 sekundy:
Hehe, myślałem, że sam coś wymyśliłem
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 3
W koreańskich tokarkach Huichon 5 był zatrzask stożkowy osadzony (na sprężynie dociskowej) pionowo do góry w płycie szufladki sanek narzędziowych, a w imaku czteronożowym były cztery stożkowe gniazda. Po zwolnieniu dźwignią imak podnosił się na sprężynie centralnej do góry, przez co gniazda unosiły się do połowy stożka zatrzasku umożliwiając obrót imaka, bo wtedy zatrzask "chował" się w dół pod bocznym naciskiem gniazda obracanego imaka, a centrował imak w czasie jego opuszczania i zaciskania na następnym gnieździe. Działało to dobrze, powtarzalność była zachowana, trzeba było tylko raz na jakiś czas (zwłaszcza przy pracy z chłodziwem) zdjąć imak, oczyścić płytę z brudów i nasmarować..

Dodane 7 minuty 14 sekundy:
...a oprawki po 500+ za sztukę...

Dodane 7 minuty 14 sekundy:
forestgril pisze:Hehe, myślałem, że sam coś wymyśliłema tu gotowiec za 400:
...a oprawki po 500+ za sztukę...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
forestgril