PikoCNC profil tokarki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Re: PikoCNC profil tokarki

Post napisał: bartekn86 » 26 gru 2021, 19:42

Najlepsze w tym jest to, ze ja jak ręcznie jadę na tokarce, to praktycznie zawsze przy głębszych odwiertach wyjeżdzam całkiem wiertłem z materiału, pedzlem (rączką) dwa strzaly w wiertlo co wszystko spadnie i dopiero potem z powrotem w materiał boję się ze same g83 nie wystarczy,
Musiał by się jakiś macher cnc wypowiedzieć. Na frezarce jest prosciej, idzie chwilowo agresywnie kierunek obrotów zmienić i wszystko z wiertła spada. tu wiertło jest stałe.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cawboy » 22 kwie 2023, 16:41

Sorry za wykopalisko :wink: Panowie czy Piko wspiera już pełny enkoder czy tylko Index jak w machu? Przesiadam się właśnie z macha na linuxcnc i trafiłem na ten temat. Kłamać nie będę Linuxa nie znam i trochę czasu upłynie zanim poznam, samo uruchomienie osi itp. przebiegło bez problemów, został mi rewolwer i gwintowanie :roll: , do tego stary komp się wysypał i muszę zaczynać od nowa, chętniej zrobiłbym to na nowszym pc ze sterowaniem po ethernecie, zapominając o Lpt.
radziu45 jest szansa żebyś mi podesłał macro do rewolweru?
Krak.

radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 18

Post napisał: radziu45 » 24 kwie 2023, 13:37

radziu45 jest szansa żebyś mi podesłał macro do rewolweru?

Podeślij adres mejlowy to podeślę

Bartek_a
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bartek_a » 18 lis 2025, 12:07

Jest może planowany CAM do profilu tokarki? Nie widzę, żeby ktoś zgłaszał potrzebę - każdy pisze z palca albo w fusion?

cnc35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: cnc35 » 11 sty 2026, 15:30

@cosimo , przyłącze sie do prośby o CAM w profilu tokarki. Toczenie zgrubne, wykańczające, rowowanie, cykle wiercące. Ewentualnie implementacja cykli tokarskich fanucowskich typu G70, G71, G72 etc

Bartek_a

Post napisał: Bartek_a » 06 kwie 2026, 12:44

Po postach widzę, że jakieś tam zainteresowanie modułem CAM do tokarki jest. Tymczasem twórca PIKO ani me, ani be ani pocałuj w d... Można by było chociaż odpisać, że na 2026 nie jest to planowane.

Bartek_a

Post napisał: Bartek_a » 05 lip 2026, 18:40

W niedoczekaniu na jakiś ruch w kierunku Piko-lathe-CAMa, znalazłem chyba rozwiązanie problemu:

https://www.e-cam.it/

Na potrzeby tokarki wydaje się całkiem ok, a co najlepsze jest do pobrania stara wersja za darmo. Do generowania obróbki jakiegoś konturu, czy nawet jakiegoś prostego przetoczenia na wiele przejść odpada ta robota głupiego z pisaniem z palca w PIKO. W boju jeszcze nie przetestowałem, ale po wklejeniu samego Gcodu w Piko przejścia odpowiadają temu co się chce uzyskać.

Obrazek

Obrazek

vEXUS
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: vEXUS » 05 lip 2026, 18:59

Bartek_a pisze:
05 lip 2026, 18:40
W niedoczekaniu na jakiś ruch w kierunku Piko-lathe-CAMa, znalazłem chyba rozwiązanie problemu:

https://www.e-cam.it/

Na potrzeby tokarki wydaje się całkiem ok, a co najlepsze jest do pobrania stara wersja za darmo. Do generowania obróbki jakiegoś konturu, czy nawet jakiegoś prostego przetoczenia na wiele przejść odpada ta robota głupiego z pisaniem z palca w PIKO. W boju jeszcze nie przetestowałem, ale po wklejeniu samego Gcodu w Piko przejścia odpowiadają temu co się chce uzyskać.

Obrazek

Obrazek
Gdzie jest starsza wersja która masz? Na stronie widzę najstarsza V4 na licencji demo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”