PikoCNC profil tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: PikoCNC profil tokarki
Miałem się nie odzywać, ale nie wytrzymam jak nie zapytam.
Czemu ma służyć ten masochizm?
Rozumiem że do frezarki/plotera PikoCNC może mieć jakiś sens, bo ludzie mają różny poziom wiedzy, różne potrzeby, różne upodobania, ale dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?
Czemu ma służyć ten masochizm?
Rozumiem że do frezarki/plotera PikoCNC może mieć jakiś sens, bo ludzie mają różny poziom wiedzy, różne potrzeby, różne upodobania, ale dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?
-
- Posty w temacie: 3
tuxcnc pisze:dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?
Bo jest prosty w obsłudze, nie wymaga babrania się z portami szeregowymi, machami ani linuxami. Kupujesz poleasingowego kompa za kilka stówek, odpalasz na tym piko, po ethernecie łączysz ze sterownikiem i voila, działa. Konstrukcja prosta jak budowa cepa.
Dla mnie w tej prostocie siła, bo im prostszy system tym mniej może pójść nie tak, łatwiej naprawić, a programy i tak robię w CAMie. Także też przymierzam się w takim razie do piko na przyszłej tokarce.
Tylko czemu nie da się żadnych informacji o tym znaleźć na stronie, zaskakujące jest dla mnie jak mało jest dokumentacji czegokolwiek. Myślałby kto, że jak się sprzedaje swój produkt to chciałoby się go zareklamować i opisać, co potrafi, no ale...
Dodane 1 minuta 42 sekundy:
Udało się? Na frezarkę zadziałał fanucowy post procesor, tylko trzeba było z niego wyrzucić odwrotne posuwy (inverse time coś tam). Może na tokarce też taki fanucowy się nada?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 18
To co takiego jest specyficznego jest w tokarce że Piko nie nadaje się ?
Chyba bardziej twoje nastawienie do tego programu .
Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .
To co takiego jest specyficznego jest w tokarce że Piko nie nadaje się ?
Chyba bardziej twoje nastawienie do tego programu .
Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .
-
- Posty w temacie: 3
tuxcnc pisze:Masz enkoder na wrzecionie? Gwintowanie? Obroty wrzeciona skorelowane ze średnicą?
No jest to w piko, przynajmniej patrząc na instrukcję do najnowszej wersji z tym profilem tokarki.
Dodane 34 sekundy:
radziu45 pisze:Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .
Sam ogarniałeś, co i jak czy ktoś Ci pomagał w tym?
-
- Posty w temacie: 11
Faktycznie, znalazłem http://www.pikocnc.com/download/Relase_540.pdf, podstawową funkcjonalność to zapewnia.
Ciekawi mnie tylko czy "impulsator zadajnika" to jest pełny enkoder, czy tylko sam index.