PikoCNC profil tokarki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

PikoCNC profil tokarki

#1

Post napisał: jacek38 » 29 paź 2021, 17:35

Witam - jak w temacie - czy ktoś już używał, jak wyglądała instalacja, ustawienia jakie przemyślenia.
pozdrawiam Jacek.




radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#2

Post napisał: radziu45 » 29 paź 2021, 21:52

Witam
Jedna z ważnych spraw w ustawieniach to w bazowaniu osi X i Z kierunek jazdy musi być PLUS , jak będzie minus to żle będą działać korekty noża .
Druga kwestia oś narzędziowa ustawiamy X .
Pozostałe ustawienia tak jak frezarka


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#3

Post napisał: jacek38 » 30 paź 2021, 15:33

Witam - dzięki za info a czy instalowałeś fizycznie na tokarce pikocnc, jakie masz śruby, jak masz podłączone silniki i jakie są - krokowce, serwa - czy możesz napisać więcej, może jakieś fotki, czy można podłączyć dwa osobne pokrętła ( enkodery ) dla osi Z i X.
pozdrawiam Jacek.


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#4

Post napisał: radziu45 » 30 paź 2021, 22:03

Witam .
Mam tokarkę działającą , pracuje na niej od maja , program sprawuje się dobrze .
Jeśli chodzi o podłączenia to czytaj instrukcje na stronie Piko tam masz wszystko opisane jak postępować , wszystkie podłączenia tak jak we frezarce , potrzebna jest oś Z , to ma być oś wzdłuż tokarki i oś X jako oś poprzeczna .


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#5

Post napisał: jacek38 » 31 paź 2021, 08:24

Witam - dzięki za odpowiedź - rozumiem że nie można podłączyć dwóch enkoderów jednocześnie co by robiły za pokrętła osi Z i X i że jest tylko jak w przypadku frezarki tylko zadajnik mpg - ok jeszcze raz dzięki.
pozdrawiam Jacek.


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#6

Post napisał: radziu45 » 31 paź 2021, 10:03

Te enkondery to musisz zapytać Cosimo bo ja nie mam i nie jest mi to potrzebne , do przesuwania osiami wystarcza mi klawiatura , podejrzewam że da rade to zrobić tylko w PLC będzie trzeba coś zmienić żeby były dwa .


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 267
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCNC profil tokarki

#7

Post napisał: jacek38 » 31 paź 2021, 11:21

Jasne muszę napisać do Cosimo - chciałbym aby w trybie manualnym można było "kręcić" osiami jak w tradycyjnej tokarce.
pozdrawiam Jacek.


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#8

Post napisał: radziu45 » 31 paź 2021, 13:13

Z tymi enkoderami nie pomogę ci ale cała reszta tak , coś będziesz potrzebował to pisz .

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5543
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: PikoCNC profil tokarki

#9

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2021, 14:17

Dobrze że jest forum bo nawet nie wiedziałem że jest tryb tokarki :) przydałaby się lepsza reklama tego oprogramowania.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5543
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: PikoCNC profil tokarki

#10

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2021, 14:17

Dobrze że jest forum bo nawet nie wiedziałem że jest tryb tokarki :) przydałaby się lepsza reklama tego oprogramowania.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”