Jak wałek silnika kurde pospawać

I czy to ma sens

Spawalnictwo i obróbka cieplna

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Jak wałek silnika kurde pospawać

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 17:06

forestgril pisze:ak się zasiliło, a silnik leżał na ziemi, to nie latał na boki, delikatnie tylko drgał.

No widzisz a nie powinien, czyli jest gdzieś bład. Dlatego wbij wałek i zrób nakiełki dopiero jak ustawisz sobie wirnik i tyle mozesz zrobić aby nie zepsuć.
Chyba ze masz duzo czasu to mozesz sobie próbować tak wywazać jak to robiłeś próbując dokleić raz na jednej stronie a raz na drugiej jakiś odważniczek nawet z plasteliny (od środka łopatki) i może za którymś razem trafisz jeśli wytrzymają gwinty tyle skręcania i odkręcania dekli, :P

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 29

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 17:21

IMPULS3 pisze:
09 kwie 2026, 17:06
forestgril pisze:ak się zasiliło, a silnik leżał na ziemi, to nie latał na boki, delikatnie tylko drgał.

No widzisz a nie powinien, czyli jest gdzieś bład. Dlatego wbij wałek i zrób nakiełki dopiero jak ustawisz sobie wirnik i tyle mozesz zrobić aby nie zepsuć.
Chyba ze masz duzo czasu to mozesz sobie próbować tak wywazać jak to robiłeś próbując dokleić raz na jednej stronie a raz na drugiej jakiś odważniczek nawet z plasteliny (od środka łopatki) i może za którymś razem trafisz jeśli wytrzymają gwinty tyle skręcania i odkręcania dekli, :P
Pryndzej mnie strzeli od ciągłego rozbierania i ściągania i zakładania łożysk. To jest chyba godzina roboty. Ale naprawdę delikatnie drgało :) groźnie nie wyglądało i nie czuło się zagrożenia :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 17:32

forestgril pisze:Ale naprawdę delikatnie drgało :)

Dlatego zostaw tak jak jest, silnik masz na dole tokarki więc nie ma wielkiego znaczenia.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 18:55

Ale przetoczyć większy wałek pod ten silnik, z pasowaniami na łożyska to też będzie dla mnie garażowego amatora jednak pewne wyzwanie… i to na tokarce z zaoranym łożem - kiedyś trzeba spróbować!

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: strikexp » 09 kwie 2026, 19:14

forestgril pisze:
09 kwie 2026, 16:47
Teoretycznie, jakbym powiesił łożyska na dwóch dokładnych wagach, to wprawiając w ruch obrotowy, mógłbym zobaczyć sinusoidy wskazań i jeśli się nie mylę, trzeba by je wypłaszczyć. Mam też starodawny oscyloskop, tylko musiałbym wymyślić, jak zamienić łatwo siły na wskazania. Tensometr też mam, tylko jak to mechanicznie pospinac dżdżownicą, żeby pracy inżynierskiej nie zrobić niechcący.
Tu masz podpowiedź:
https://www.mechanik.media.pl/pliki/do_ ... ja_156.pdf

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 20:28

strikexp pisze:
09 kwie 2026, 19:14
forestgril pisze:
09 kwie 2026, 16:47
Teoretycznie, jakbym powiesił łożyska na dwóch dokładnych wagach, to wprawiając w ruch obrotowy, mógłbym zobaczyć sinusoidy wskazań i jeśli się nie mylę, trzeba by je wypłaszczyć. Mam też starodawny oscyloskop, tylko musiałbym wymyślić, jak zamienić łatwo siły na wskazania. Tensometr też mam, tylko jak to mechanicznie pospinac dżdżownicą, żeby pracy inżynierskiej nie zrobić niechcący.
Tu masz podpowiedź:
https://www.mechanik.media.pl/pliki/do_ ... ja_156.pdf
Przecież napisałem, że nie chce inżynierki robić :)

Ale dziękuję za dobre chęci :)

Dodane 37 minuty 23 sekundy:
W sumie może to nie takie trudne :) mogę spróbować z akcelerometrem (link od @strikexp ) to jest tanie urządzenie. Nie interesuje mnie dokładna analiza, tylko redukcja bicia. Statycznie określę linię, na której ma być doważnik, a akcelerometrem wyestymuję gdzie go dać na tej osi, żeby drgania zminimalizować. Trza tylko wymyślić, jsk ten silnik zamocować zgrubnie - chyba obejmy do łożysk na długich wiotkich pionowych prętach, żeby można było z łapy rozkręcić, ale żeby pręty były w miarę luźne w jednej płaszczyźnie … jest trochę roboty

Obiekcje ? Kontr-pomysły?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2026, 01:41

Tylko tam jest szybka transformata Fouriera. Nie wiem czy to jest w starych oscyloskopach. Zawsze pracowałem na cyfrowych.
No ale jak chcesz się bawić to zapodałem profesjonalną metodę opisaną dość łopatologicznie.
Ja bym kupił raczej silnik na zamówienie, bo nie lubię tracić czasu na to na czym się nie znam.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 10 kwie 2026, 06:56

Nie trzeba transformaty robić, tylko trywialny układ mechaniczny i trywialny układ elektroniczny. Tak, jak opisałem - czyli w dwóch prostych krokach - powinno się się dać szybko uzyskać efekt wyważenia dynamicznego. Jeśli rozumiesz pomysł i sądzisz inaczej, możesz go technicznie skrytykować, byłbym wdzięczny, gdybyś zobaczył błąd, bo uniknąłbym straty czasu.

Żołądek_
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Żołądek_ » 10 kwie 2026, 18:16

Nie chcę kolędzie psuć koncepcji, ale ponowne wyważanie wirnika silnika, który będzie pracował z tak niskimi obrotami, jest raczej niepotrzebne. Rozumiem, gdyby kolega chciał podnosić falownikiem obroty cztery razy względem nominału, ale nie w tym przypadku.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 10 kwie 2026, 19:35

Dziękuję, to chyba ma sens. Największe problemy chyba z podniesieniem tych obrotów byłyby na starej panewce ślizgowej (cieplo) no i wyszczerbionym głownym kole zębatym wrzeciona. Do tego tokarka hałasuje koszmarnie. Przy 2x większych obrotach to byłoby już piekło. Mogę co najwyżej zrobić to dla zabawy i sprawdzenia idei.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”