Jak wałek silnika kurde pospawać

I czy to ma sens

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 29

Jak wałek silnika kurde pospawać

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 13:46

Znów mi penk. Tym razem po spawaniu. Gdzieś w okolicach spawu. Nie pamiętam, jaka stal dawałem, może plastelinę. Silnik 3.5kW, 1400, na kołnierzu do tokarki Jotes TSS 150.

Obrazek

Obrazek

Popracował może tydzień. Wcześnie pracował od 1959r… Nowy silnik to też koszt adaptacji płyty do kołnierza i musi mieć maksymalny wymiar 29-30cm w przekroju. Więc myślę, by spróbować jeszcze raz zespolić metalem.

Ostatnio po prostu sfazowalem głęboko, prawie do środka rdzenia i nakładałem spoinę między częścią stara i nową z naddatkiem . Potem przetoczyłem z naddatku.

Jeden Kolega z forum radzi, by obie strony nagwintowac i wkręcić śrubę hartowaną. I dopiero zalepiać. Próbować? Czy szkoda czasu?

Żołądek_
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Re: Jak wałek silnika kurde pospawać

Post napisał: Żołądek_ » 09 kwie 2026, 13:51

Kolega Kamar ze swoich jamników wyprasowywał ośkę z wirnika, miała dychę stożka.
Może i u Ciebie się tak da. Pomiar prawdę powie.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 14:51

Stożek gdzie był? Na całym wałku, żeby się wepchnąć w wirnik? Czyli trzeba wypychać w dobra stronę w sensie że?

Przez Żołądek do linka…. Ma to Kolega gdzieś?

Dodane 10 minuty 35 sekundy:
Że niby tu? elektrowrzeciono-z-jamnika-1-5-kw-2800- ... lit=wirnik

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 15:08

forestgril pisze:Stożek gdzie był? Na całym wałku,

Polskie silniki były radełkowane i oś daje się wybić. A skoro masz gdzie przetoczyć spawany to i lepiej dotoczyć nowy wał.
Z tym że lepiej i bezpieczniej jest wał toczyć na gotowo po obsadzeniu wirnika.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 15:32

A jaka stal najlepiej na takiego wała? Czy ulepszać cos? Radełkowac znowu?… No i dziękuję :)

Dodane 7 minuty 57 sekundy:
IMPULS3 pisze:
09 kwie 2026, 15:08
forestgril pisze:Stożek gdzie był? Na całym wałku,

Polskie silniki były radełkowane i oś daje się wybić. A skoro masz gdzie przetoczyć spawany to i lepiej dotoczyć nowy wał.
Z tym że lepiej i bezpieczniej jest wał toczyć na gotowo po obsadzeniu wirnika.
Acha, chyba próbowałem nawet poprzednio wyciskać, albo wycisnąłem trochę "niechcący", bo nie o to się zapierałem, co trza przy zdejmowaniu łożysk? nie pamiętam... Może być ciężko zaprzeć się o cokolwiek, nie niszcząc wirnika. Coś chyba drgnęło, o ułamek milimetra. Pamiętam, że zobaczyłem prążki i chyba się przestraszyłem, że mi się toto rozleci. Podeślę fotki, jak znów rozbiorę.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 15:38

forestgril pisze:może być ciężko zaprzeć się o cokolwiek, nie niszcząc wirnika.

Zazwyczaj trzeba sobie dobrać jakąś rurę aby wszedł wał sinika a oparła się o blachy wirnika. Bo jak opierasz na tym boku który jest aluminowy to bład bo on ma często na boku wyważenie. Choć nie każdy.
Wał to wiadomo, najpopularniejsza to 40HM ulepszona , 50 HS, jakaś stara półoś od samochodu albo inne stale z odzysku. Z tym że te ulepszone i spreżynowe to bedzie ciężko radełkować. Raczej zrób sobie wczesniej próbe czy dasz radę bo jak nie dasz to będziesz musiał wytoczyć dość dokładnie pod wcisk bez radełkowania.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 15:50

Dzieki, ostatnio wyważałem sobie sam, tak do 3g na obwodzie metodą mcgyvera:

https://youtube.com/shorts/BtzGW7Qx0tE? ... fVj-yyBmVC

Chyba wystarczy?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 09 kwie 2026, 15:58

forestgril pisze:ostatnio wyważałem sobie sam, tak do 3g na obwodzie metodą mcgyvera:

Tak nie wyważysz wirnika dlatego ze nie wiesz po której stronie dodać lub ująć niewyważenie. Ta metoda nadaje się tylko do elementów które mają większą średnicę niż szerokosć i to dość znacznie.
Jak sie przyjrzysz nawet wyważeniu koła w samochodzie to zobaczysz że ciężarki po obu stronach są zazwyczaj w innych miejscach. I tak samo powinno to być w wirniku.

Żołądek_
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Żołądek_ » 09 kwie 2026, 15:59

Kolega Kamar opisywał ustnie w którymś ze swoich tematów. Mierząc suwmiarką oś przy blachach wirnika widział w którą stronę stożek.
Ale jak u kolegi radełko to wszystko jasne, choć nie zaszkodzi sprawdzić.
Jak radełkowanie nie wyjdzie, to klej do gwintów też na pewno utrzyma, ale rozebranie tego później nie będzie możliwe.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 09 kwie 2026, 16:47

Nie mam wyważarki dynamicznej … chyba też nie będę w taką inwestowac teraz czasu choć wiem, że można sobie zrobić… Jak się zasiliło, a silnik leżał na ziemi, to nie latał na boki, delikatnie tylko drgał.

Teoretycznie, jakbym powiesił łożyska na dwóch dokładnych wagach, to wprawiając w ruch obrotowy, mógłbym zobaczyć sinusoidy wskazań i jeśli się nie mylę, trzeba by je wypłaszczyć. Mam też starodawny oscyloskop, tylko musiałbym wymyślić, jak zamienić łatwo siły na wskazania. Tensometr też mam, tylko jak to mechanicznie pospinac dżdżownicą, żeby pracy inżynierskiej nie zrobić niechcący.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”