Jest większa niż wydaje się na zdjęciu ! Przede wszystkim posiada tą masę ,stal ,dobrze obrobiona ,musi się ją dokończyć .Najważniejsze elementy konstrukcyjne są już wykonane [wiem ,że nie są to tanie i łatwe sprawy ] teraz ta elektronika szybciutko ,aby kable nie wisiały ,bo to denerwuje ,czujniki krawędzi i zrobić próby na miękim [mosiądz ] albo aluminium [stop aluminium ] .Ciowiec pisze: ↑24 sty 2026, 13:25Hmm myślę zamówić nowe prowadnice w USA i wymienić prewencyjnie, żeby być pewnym co do najbardziej obciążonej osi, no ale to kilka tyg. czekania, a tylko tam są dostępne za odpowiednią kasę…
W trakcie ustawiania prowadnicy wyszedł mały fakap pomiarowy, który zaburzał pomiar o 3-4 setki, na koniec tak jak pisałem wyszło poniżej 0,01:
https://youtu.be/aIfSZqTvQPg?feature=shared
Nie wiem jak teraz robią wrzeciona ,ale może trochę lepiej niż pare lat temu .
Chinole wrzucają kule do piast łożysk bez pomiarów ,jak leci z produkcji ,to bardzo wpływa na drgania wału przy dużych prędkościach i zużycie szybkie łożysk .
Drogie wrzeciona [niemieckie np ]posiadają łożyska bardzo spasowane i z sortowanymi kulami [a kule bardziej okrągłe] dlatego są o wiele cichsze w pracy przy bardzo dużych predkościach . Kiedyś pracowałem przy pasowaniu łożysk ,więc wiem jak to wygląda ...