ta opcja jest pewniejsza ,ale 4 plus ...tuleje i tyle zachodu ...a kiedy ma to zarabiać na siebie ?Ciowiec pisze: ↑09 sty 2026, 09:38Ok, decyzja podjęta, Zastosuję wrzeciono atc 2,2kW ISO20 o chińczyka.
Myślałem trochę nad konfiguracją magazynu narzędzi i wygląda to jak poniżej - profil 40x40x3 z gniazdami oprawek szt.4, obracany siłownikiem pneumatycznym - bez skomplikowanych napędów, czujników, etc.:
![]()
![]()
W zasadzie jedyna wada to ilość narzędzi - tylko 4 szt, ale myślę że zapewni to jakiś minimalny poziom autonomii..
5-osiowa 120x120x120
-
bas01
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 19
Re: 5-osiowa 120x120x120
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
Ciowiec
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 75
:Hmm magazyn po złożeniu nie będzie ograniczać przestrzeni roboczej
Zacząłem ją robić bo po prostu mam możliwości obróbki prawie za darmo i chciałem zbudować coś ciekawego i nauczyć się programowania dla 5ciu osi
o zarabianiu nawet nie było mowy, z resztą nie mam ani pomysłu ani możliwości pozyskania zleceń… jedyne co to może rozwinę własny kanał na YT i będę wrzucać filmiki z budowy i z pracy, taki zrodził się ostatnio pomysł… może kiedyś zacznie wpadać parę groszy z reklam, no ale popularność musi być duża… a poza tym jak to w hobbystycznych maszynkach, nie wszystko jest racjonalne i podyktowane rozsądkiem haha
Zacząłem ją robić bo po prostu mam możliwości obróbki prawie za darmo i chciałem zbudować coś ciekawego i nauczyć się programowania dla 5ciu osi
-
bas01

Przy maszynach automatycznych nie musi być dużo widać i być dużo przestrzenie do manewrów ,oby tylko zmieścił się materiał [aby nie bylo uderzenia ,czy jak kto woli kolizji mechanizmów bo jest dużo do naprawy wtedy ,albo od nowa ] ],zamykamy szafę ,włączamy urządzenie i chłodzenie pod ciśnieniem i niewiele juz widać wtedy .Dlatego maszyna musi spełniać zadanie !Ciowiec pisze: ↑21 sty 2026, 22:47:Hmm magazyn po złożeniu nie będzie ograniczać przestrzeni roboczej![]()
Zacząłem ją robić bo po prostu mam możliwości obróbki prawie za darmo i chciałem zbudować coś ciekawego i nauczyć się programowania dla 5ciu osio zarabianiu nawet nie było mowy, z resztą nie mam ani pomysłu ani możliwości pozyskania zleceń… jedyne co to może rozwinę własny kanał na YT i będę wrzucać filmiki z budowy i z pracy, taki zrodził się ostatnio pomysł… może kiedyś zacznie wpadać parę groszy z reklam, no ale popularność musi być duża… a poza tym jak to w hobbystycznych maszynkach, nie wszystko jest racjonalne i podyktowane rozsądkiem haha
Wygląda już dobrze ,nawet bardzo dobrze ,więc niech osiągnie podstawową dokładność na osiach 20 mikronów to będzie sukces wielki ,więcej nie potrzeba [to nie jest do rolex ] .
Postaraj się nieco szybciej ją skończyć bo konkurencja nie śpi .Zlecenie dam ci natychmiast ! Do końca miesiąca ogarnij mechanikę x,y,z ,osie obrotowe i trzena już ja testować i programować .Automat z wymianą narzędzi wyjdzie w praniu czy będzie potrzebny aż tak bardzo [ile to przyśpieszy robotę ? minutę ,5 na godzinę ? to nie ma znaczenia ! ] Czekam aż zacznie to działać .Mam taka robotę ,że twoja maszyna jest w stanie zarobić 500zł na godzinę ,przez 30 godzin jej pracy powinna się ci zwrócić ! Rób Pan !
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
Daniu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
…Może pokuszę się skończyć swoją…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 14
Ciowiec pisze:Hmm magazyn po złożeniu nie będzie ograniczać przestrzeni roboczej
Po złożeniu tak, ale podczas skladania/ rozkladania przejeżdża przez prawie całą
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Ciowiec

Robię, robię, ale nie mam jeszcze wrzeciona (a musi dotrzeć z CHRL), sterowania, ogarniętego oprogramowania, etc
także potrwa to jeszcze chwilę ehh
także potrwa to jeszcze chwilę ehh
-
bas01

o kurcze pieczone ! to wychodzi pięknie ! seta to rewelacja !
Tak ma być robiona maszyna precyzyjna proszę Panów !
Robimy !
Zwalniamy automat wymiany bo będzie za długo to trwało .Maszyna potrzebna jest już na wczoraj !
["Już maluję w cad vectors damę z łasiczką" ]
Trzeba bezwzględnie wpasować czujniki kolizji "przypadkowych" ,bezpieczeństwo dla AU jest bardzo bardzo istotne ,10gram już 5k złota kosztuje ,nic nie może się zmarnować
Mam nadzieję ,że maksymalnie z siedem dni próby !
Dodane 42 minuty 19 sekundy:
Tam jeszcze jedna rzecz ,mówiłeś ,że prowadnice nie są nowe ,jeśłi pojawią się luzy [przy pomiarach sztywności ] ,przykładowo na 10N nacisku na frez w niektórych pozycjach wózka może okazać się ,że luz jest większy niż w skrajnych na prowadnicy ,wtedy wymień tylko kulki w wózkach [dobrze jest mieć 1mikronowy czujnik z instrumentem do pomiaru średnic kulek ] .Kulki można dokupić luzem u producenta tych prowadnic ,taniocha ...
-
Ciowiec

Hmm myślę zamówić nowe prowadnice w USA i wymienić prewencyjnie, żeby być pewnym co do najbardziej obciążonej osi, no ale to kilka tyg. czekania, a tylko tam są dostępne za odpowiednią kasę…
W trakcie ustawiania prowadnicy wyszedł mały fakap pomiarowy, który zaburzał pomiar o 3-4 setki, na koniec tak jak pisałem wyszło poniżej 0,01:
https://youtu.be/aIfSZqTvQPg?feature=shared
W trakcie ustawiania prowadnicy wyszedł mały fakap pomiarowy, który zaburzał pomiar o 3-4 setki, na koniec tak jak pisałem wyszło poniżej 0,01:
https://youtu.be/aIfSZqTvQPg?feature=shared