Chińskie DRO

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Chińskie DRO

Post napisał: qqaz » 26 gru 2025, 00:51

JacekBelof pisze:
25 gru 2025, 13:54
grb144 pisze:A co myślicie o liniale ditron 0.5um? potrzebuje do szlifierki do wałków i do płaszczyzn, oczywiście mam zamiar robić do 5um nie więcej ale może będzie lepszy
Cóż... zakładając, że masz już pomysł jak korygować wskazania wynikłe z zużycia ściernicy, to... odradzam przynajmniej tego typu model. Żeby to miało jako taką żywotność w oczywistych warunkach zapylenia, potrzebujesz liniałów, do których możesz doprowadzić przedmuch powietrza - utrzymanie nadciśnienia w liniale zapobiega przedostawaniu i osadzaniu się wewnątrz "syfu"... oczywiście potrzebny jest do tego jeszcze odpowiedni zespół przygotowania powietrza - pomijając regulację wydajności przepływu, to kluczowe są separatory olejowe i wilgoci (najlepiej z filtrem z węgla aktywnego).
można tak a można inaczej - jak to pasiaste powiesiłem tak od lat niedotykane wisi i osłania
frezarka-konstrukcyjne-profile-aluminio ... ml#p223114

Tagi:

JanuszT
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Re: Chińskie DRO

Post napisał: JanuszT » 07 mar 2026, 19:39

Cześć
Temat długi i ciekawy 😁. Czy moglibyście polecić konkretny (i dostępny teraz najlepiej na aliexpress) model dro do frezarki bf16v optimum. Jeżeli ktoś przypadkiem ma taką (występuje pod wieloma markami) i powie jakiej długości enkodery, to już będzie zbytek luksusu 👍. Zakresu mi na tym, żeby miało typowe do frezowania funkcje. Język polski, sonda, suma osi z i pinoli oraz odczyt obrotów narzędzia to miłe dodatki, ale niekonieczne. Przeznaczenie hobbystyczne, 5um w zupełności wystarczy.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Janusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”