Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2025, 19:14

logopeda pisze:adblock - przecież to żyła złota.

Tyle tylko że każdy filtr ktoś ominie, ale gdyby na poziomie generowania filmu było coś co zaznaczy że to nie jest rzeczywisty film to nie zaśmiecałoby to internetu. I oczywiście ze takie filmy powinny być segregowane na wstępie gdzie zaznaczasz czy chcesz to oglądać czy nie.

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 19:23

IMPULS3 pisze:
09 lis 2025, 19:14
logopeda pisze:adblock - przecież to żyła złota.

Tyle tylko że każdy filtr ktoś ominie, ale gdyby na poziomie generowania filmu było coś co zaznaczy że to nie jest rzeczywisty film to nie zaśmiecałoby to internetu. I oczywiście ze takie filmy powinny być segregowane na wstępie gdzie zaznaczasz czy chcesz to oglądać czy nie.
masz rację - ale jakoś nachalne reklamy dobre filtry potrafią usuwać w 90%
- na poziomie generowania oznaczanie odpada przecież na tym to polega :)
ale może by tak zatrudnić sztuczną inteligencję aby sprawdzało co jest "jej" :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2025, 19:37

logopeda pisze:na poziomie generowania oznaczanie odpada przecież na tym to polega :)

No właśnie, jeśli to polega na tym że ja mam nie poznać czy to jest sztuczny film to ja tego nie chcę. I o ile nie jestem zazwyczaj za żadnymi ograniczeniami ograniczeniami korzystania z narzędzi to ten przypadek jest szczególny. Bo jak tak sobie oglądam to zwykłe cwaniaczki co nie potrafia nic dać od siebie siedzą na tych systemach i generują gotowe filmiki do intenetu bez żadnych ograniczeń. A co bedzie jeśli pojawi się milion filmików o tym jak ktoś skacze z 3 piętra i biegnie dalej? Znajdą się naśladowcy? Niestety zapewne tak, a można będzie robić gorsze rzeczy.
Może mnie ktos zlinczować za to co napiszę ale albo te treści powinny zawierać element wgrany gdzie wiadomo że to fejk albo użytkownicy nie powinni mieć dostępu do takich programów które potrafią generować filmy ni do odróżnienia.
Internet ma wystarczająco dużo filmów które można oglądać a i tak nikt tego nie jest w stanie obejrzeć.

logopeda

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 19:57

IMPULS3 pisze:Może mnie ktos zlinczować za to co napiszę ale albo te treści powinny zawierać element wgrany gdzie wiadomo że to fejk albo użytkownicy nie powinni mieć dostępu do takich programów które potrafią generować filmy ni do odróżnienia.

masz rację ale - takie podejście niebezpiecznie zbliża się do korei północnej :)

"A co bedzie jeśli pojawi się milion filmików o tym jak ktoś skacze z 3 piętra i biegnie dalej?"
- masz niestety już takie przykłady z Nowego Yorku gdzie dzieciaki włażą na wagony metra bo jest takie "wyzwanie" na tikoku :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 09 lis 2025, 20:06

logopeda pisze:
09 lis 2025, 16:29
znaczki generowane przez si nie są tańsze niż zatrudnienie grafika
Są tańsze. Za wzór użytkowy, na przykład znaczka, trzeba zapłacić autorowi. Elementy generowane przez sztuczną inteligencję na dziś nie podlegają prawu o własności intelektualnej. Są za darmo. Jak zrobisz sobie na przykład piosenkę za pomocą AI nie masz do niej żadnych praw autorskich.
Makler pisze:
09 lis 2025, 17:52
Strach pomyśleć co z naszych dzieci , wnuków wyrośnie.
Te dzieci doskonale znają możliwości AI i z tego potrafią doskonale korzystać. Właśnie dlatego nie proszą rodziców o pomoc w pracach domowych. Może dlatego temat prac domowych w zasadzie stracił sens. No bo sam sprawdź choćby tutaj: https://hix.ai/pl/ai-homework-helper
IMPULS3 pisze:
09 lis 2025, 19:14
to nie zaśmiecałoby to internetu
A co, jeśli chodzi właśnie o to, żebyś ty nie odróżniał świata rzeczywistego od wirtualnego?
logopeda pisze:
09 lis 2025, 19:23
ale jakoś nachalne reklamy dobre filtry potrafią usuwać w 90%
To spróbuj z włączonym adblockiem wejść choćby na stronę BILDa. Pewne portale sprawdzają, czy czasem nie próbujesz być zbyt cwany i to cwaniactwo potrafią doskonale blokować. Chcesz z czegoś korzystać, to na zasadach, jakie ci oferują. I coraz więcej firm tak właśnie robi.

Zobacz jak to się zrobiło z oprogramowaniem. Kiedyś płaciłeś i miałeś program, który mogłeś sprzedać z komputerem, czy nawet osobno. Dziś wiele programów, choćby photoshop masz tylko w abonamencie. I nie ważne, że ty chciałbyś własność. Ktoś ma swoje prawa i daje co z nich korzystać na swoich zasadach. Tak jak portale z reklamami. Chcesz czytać o księciu Andrzeju, obejrzyj bzdurne reklamy.

Kiedyś zastanawiałem się, czy może dojść do sytuacji, w której ludzie, wkurzeni nachalnością reklamy, zaczną olewać reklamowany produkt. I doszedłem do wniosku, że nie. Społeczeństwo jest za głupie, żeby tych, którzy robią z nich głupców było w stanie odrzucić. Niestety. A będzie coraz głupsze, działania AI w tym też w jakiś sposób pomagają.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2025, 20:14

jasiu... pisze:A co, jeśli chodzi właśnie o to, żebyś ty nie odróżniał świata rzeczywistego od wirtualnego?

To wtedy będzie dramat wielowątkowy.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: WZÓR » 09 lis 2025, 20:15

jasiu... pisze:
09 lis 2025, 20:06
.....
Makler pisze:
09 lis 2025, 17:52
Strach pomyśleć co z naszych dzieci , wnuków wyrośnie.
Te dzieci doskonale znają możliwości AI i z tego potrafią doskonale korzystać. Właśnie dlatego nie proszą rodziców o pomoc w pracach domowych. Może dlatego temat prac domowych w zasadzie stracił sens. No bo sam sprawdź choćby tutaj: https://hix.ai/pl/ai-homework-helper
.....
Pamiętam , jak w latach 80 tych ojciec przywiózł mi z RFN fajny , kieszonkowy kalkulator Casio ,, napędzany" na promienie słoneczne ( nie posiadał baterii).
Traktowałem go jak fajny gadżet , gdyż tabliczkę mnożenia miałem w głowie.
Teraz [niektóre] dzieciaki proste rachunki z matematyki nie potrafią zrobić bez niego.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

logopeda

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 20:17

jasiu... pisze:Są tańsze. Za wzór użytkowy, na przykład znaczka, trzeba zapłacić autorowi. Elementy generowane przez sztuczną inteligencję na dziś nie podlegają prawu o własności intelektualnej. Są za darmo. Jak zrobisz sobie na przykład piosenkę za pomocą AI nie masz do niej żadnych praw autorskich.

eh jasiu za bardzo idealizujesz ten świat :)

"To spróbuj z włączonym adblockiem wejść choćby na stronę BILDa"
nigdy nie próbowałem ale kliknąłem dla zasady - nic się nie blokuje i wszystkie treści są dostępne

inna sprawa jasiu - ta strona i treści to jak nasz superexpress - Ty to dziadostwo czytasz? serio :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: atom1477 » 10 lis 2025, 08:01

IMPULS3 pisze:
09 lis 2025, 19:37
Może mnie ktos zlinczować za to co napiszę ale albo te treści powinny zawierać element wgrany gdzie wiadomo że to fejk albo użytkownicy nie powinni mieć dostępu do takich programów które potrafią generować filmy ni do odróżnienia.
To bardzo głupi pomysł. Co z tego że użytkownikom zakażesz, skoro taki zakaz nie dotyczyłby wielkich korporacji i rządów?
Lepiej żeby zakazu nie było, to przynajmniej zwykły użytkownik byłby na równych zasadach co korporacje/rządy.
A że to ma wady, to co cóż: coś za coś.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2025, 09:13

atom1477 pisze:A że to ma wady, to co cóż: coś za coś.

To nie sa wady. To jest armagedon internetu.
Ty aby wrzucić jakiś filmik potrzebujesz czasu aby coś zrobić. Natomiast AI potrzebuje chwili i z szybkością karabinu maszynowego wypuszcza film za filmem. Chcesz takiego internetu ze sztuką będzie znalezienie autentycznego filmu?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”