Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: jasiu... » 09 lis 2025, 09:48

A sztucznej inteligencji coraz więcej. Niemiecka poczta zaczęła wypuszczać znaczki, zaprojektowane przez sztuczną inteligencję. Oczywiście artyści od razu w lament, że nie będą mieli z czego żyć, jeśli AI przejmie ich zlecenia. No ale przecież koszty trzeba ciąć, dlatego taniej jest zlecić robotę komputerowi, niż podpisywać umowy z artystami. Przynajmniej dla poczty taniej. A na każdym znaczku jest oczywiście zaznaczone, że został stworzony z pomocą KI czyli sztucznej inteligencji

Ot przykładowy znaczek:

Obrazek

Albo taki z kolońską katedrą:

Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: WZÓR » 09 lis 2025, 11:55

jasiu... pisze:
09 lis 2025, 09:48
A sztucznej inteligencji coraz więcej. Niemiecka poczta zaczęła wypuszczać znaczki, zaprojektowane przez sztuczną inteligencję. Oczywiście artyści od razu w lament, że nie będą mieli z czego żyć, jeśli AI przejmie ich zlecenia. No ale przecież koszty trzeba ciąć, dlatego taniej jest zlecić robotę komputerowi, niż podpisywać umowy z artystami. Przynajmniej dla poczty taniej. A na każdym znaczku jest oczywiście zaznaczone, że został stworzony z pomocą KI czyli sztucznej inteligencji

Ot przykładowy znaczek:

Obrazek

Albo taki z kolońską katedrą:

Obrazek
W polszy Poczta Polska ma nieco inne preferencje.
Jak tam zajrzysz , to poczujesz się jakbyś był w sklepie wielobranżowym a nie na poczcie.
Tam znaczków aż tak bardzo nie potrzeba ...
:mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 09 lis 2025, 13:55

W Niemczech praktycznie poczta przestała istnieć. Są punkty, gdzie możesz nadać paczkę, czy list polecony, gdzie możesz kupić znaczki. Najczęściej takie punkty występują w połączeniu z małymi sklepikami, gdzie kupisz też papierosy, jakieś drobne przedmioty, często prasę, wyślesz lotka. I koniec. Często takie miejsca są sytuowane np. w budynkach zintegrowanych z marketami. No cóż świat idzie naprzód. A poczta, w znaczeniu budynku z paniami, przyjmującymi listy i opłatę za gaz, zniknęła, jak nie przymierzając kaseta magnetofonowa, czy budki telefoniczne.

Tytuł wątku - dokąd zmierza świat - skłania, do pokazania, że rachunek ekonomiczny bierze górę nad dotychczasową tradycją. Jeśli coś się zestarzało, to umiera. Dotyczy to też - niestety - niektórych stanowisk pracy. Wiem, często wiąże się to też z tragedią ludzi, którzy pracowali wiele dziesiątek lat w konkretnym zawodzie i nagle okazuje się, że ich miejsce pracy jest niepotrzebne.

Bo bankowość internetowa pozamykała okienka w banku, bo email zastąpił list z kopertą, a automatyczny wpis na Facebooku kartkę z urodzinowymi życzeniami. Bo w końcu sztuczna inteligencja zastąpiła talent i zdolności plastyczne, czy muzyczne. Z czego mają żyć wyeliminowani przez zmieniające się warunki ludzie? A to już całkiem inna sprawa. Dla podupadającej Deutsche Post projekt znaczka, wykonany przez sztuczną inteligencję, był tańszy, a że jakiś grafik nie zarobił...

Tylko że ten grafik, który mógłby ze swoich zarobków na przykład wysłać paczkę poprzez pocztę, tej paczki nie wyśle, bo nie ma za co. Pieniądze, ewentualnie zapłacone grafikowi, mogłyby w końcu do poczty wrócić. A tak nie wrócą i na poczcie, mimo pierwotnej oszczędności i tak tych pieniędzy będzie w końcu mniej. A może ja nie mam racji? Może rachunek ekonomiczny nie prowadzi do zubożenia społeczeństwa? Może jest inaczej? Może?

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 16:29

jasiu
mam trochę inne zdanie: znaczki generowane przez si nie są tańsze niż zatrudnienie grafika - są "modniejsze" a w przypadku takiego dinozaura jak poczta to ostatnie próby chwycenia się czegoś aby zaistnieć w świadomości. Najlepszy przykład to nasz kraj gdzie inpost jak walec rozjechał państwowy biznes i dlatego teraz na oddziale poczty mamy stragan. Jedyną kroplówką dla poczty w Polsce jest przecież tylko korespondencja urzędowa.

Awatar użytkownika

Makler
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Makler » 09 lis 2025, 17:52

logopeda pisze:
09 lis 2025, 16:29
jasiu
mam trochę inne zdanie: znaczki generowane przez si nie są tańsze niż zatrudnienie grafika - są "modniejsze" ...
Oby nauka przy wsparciu si nie stała się tak modna.
Strach pomyśleć co z naszych dzieci , wnuków wyrośnie.

logopeda

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 18:13

Makler pisze:
09 lis 2025, 17:52
logopeda pisze:
09 lis 2025, 16:29
jasiu
mam trochę inne zdanie: znaczki generowane przez si nie są tańsze niż zatrudnienie grafika - są "modniejsze" ...
Oby nauka przy wsparciu si nie stała się tak modna.
Strach pomyśleć co z naszych dzieci , wnuków wyrośnie.
ja bym się nie martwił - si to w tej chwili takie coś jak 10 lat temu "nanotechnologia" ładowana marketingowo wszędzie od papieru toaletowego z nanocząsteczkami do wytarcia tyłka po maszynkę do golenia. Samo si ma duży potencjał (tak jak nanotechnologia) ale w wybranych dziedzinach i wśród osób wiedzących jak tego użyć.
Na razie 99% si to idiotyczne zapytania ludzi lub generowanie bzdur na tiktoku.
Gdzieś ostatnio przeczytałem że właściciele modeli si mają problem bo ich dzieło "uczy się" samych głupot - na ale sam nie wiem czy tak jest do końca.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2025, 18:15

Gdzieś kiedyś będzie to musiało być oddzielone od rzeczywistości, bo obecnie pomimo że to młody wynalazek to juz internet jest śmietnikiem bzdur i głupot które są lansowane jako prawdziwe. Szczególnie filmików jest ogromna ilość obecnie które zrobią i już robią dużo złego ludziom którzy wierzą w to co oglądają bezkrytycznie. Jeżeli ktoś tego nie zastopuje to internet będzie miejscem nie do przebywania.
Wczoraj był u mnie znajomy i mówil że miał klienta który twierdził że można obrócić wieniec na kole zamachowym bez wyjmowania skrzyni biegów. Tylko nie wiedział ja to zrobić. Tak to zaczyna wyglądać niestety.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: WZÓR » 09 lis 2025, 18:20

IMPULS3 pisze:
09 lis 2025, 18:15
Gdzieś kiedyś będzie to musiało być oddzielone od rzeczywistości, bo obecnie pomimo że to młody wynalazek to juz internet jest śmietnikiem bzdur i głupot które są lansowane jako prawdziwe. ....
Daleko nie trzeba patrzeć.
Ostatnio wpadło tego śmiecia na nasze Forum.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 09 lis 2025, 18:55

WZÓR pisze:Ostatnio wpadło tego śmiecia na nasze Forum.

No tak, ale to drobnostka przy tym co można obejrzeć i potraktować to jako pewnik bo przecież to "widziałem".
Powinno juz być wprowadzone jakieś oprogramowanie (na poziomie tworzenia fikcyjnych treści i odznaczyc powinno już to AI) które oddzieli fikcje od rzeczywistości w internecie bo jeśli tego ktoś nie zrobi to będzie dramat.

logopeda

Post napisał: logopeda » 09 lis 2025, 19:04

IMPULS3 pisze:
09 lis 2025, 18:55
WZÓR pisze:Ostatnio wpadło tego śmiecia na nasze Forum.

No tak, ale to drobnostka przy tym co można obejrzeć i potraktować to jako pewnik bo przecież to "widziałem".
Powinno juz być wprowadzone jakieś oprogramowanie (na poziomie tworzenia fikcyjnych treści i odznaczyc powinno już to AI) które oddzieli fikcje od rzeczywistości w internecie bo jeśli tego ktoś nie zrobi to będzie dramat.
ja się dziwię że jeszcze nikt nie wpadł na to aby zrobić filtr si w przeglądarce taki jak np. adblock - przecież to żyła złota.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”