optymalne komputery pod LinuxCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Re: optymalne komputery pod LinuxCNC

Post napisał: tuxcnc » 31 sie 2025, 21:57

tristar0 pisze:
31 sie 2025, 21:02
Nie ulegam presji żeby mieć linuxcnc najnowszej wersji jak tu co niektórzy na forum wersja 2.7.14 Wheezy w zupełności wystarcza do obsługi maszyny .
Jak Ci padnie twój zabytkowy komputer, to zrozumiesz swój błąd.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tristar0 » 31 sie 2025, 22:26

tuxcnc pisze:Jak Ci padnie twój zabytkowy komputer, to zrozumiesz swój błąd
mam jeszcze 3 na zapas i kilka kopi systemu .wiec co mi tam ,niech padnie kolejny dell optiflex 780

Dodane 6 minuty 7 sekundy:
od 2 lat tokarka dział 8 godzin codziennie nie licząc niedziel wiec Tuxcnc bądź sobie zdrów ze swoim sporadycznym dłubaniem od ścięta na swoim wypasionym laptopie z wodotryskami i innymi bajerami .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Astralny Byt » 04 wrz 2025, 17:56

No to fajnie , wszyscy chcemy poznać Linuxacnc i jedziemy na tej samej łodzi .
Może temat o kompach jest niedokładnie tym, tematem ale rozumiemy sie .
Mam nadzieje ze powoli rozumiemy sie . Ja niejestem z tych co nagle chcą błyszczeć na forum . Wogule mi nie zależy na błyszczeniu to mam za sobą ale kontakty z wartościowymi ludzmi to wysoko cenie . Nawet cenie tez ludzi pytających o podstawy cnc .Bo szukają pomocy .

syskin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: syskin » 25 wrz 2025, 00:19

Dobry wieczór,
to mój pierwszy post na tym forum i chcę się przywitać ze wszystkimi miłośnikami CNC i LinuxCNC.
Pierwszą swoją frezarkę (3 osie) zrobiłem ze sterowaniem na GRBL'u na atmedze i rpi. Później, chcąc dołożyć głowicę laserową do grawerowania zmodernizowałem sterowanie i przeszedłem na grblHAL na Teensy4.1 z eth. Gdy los dał mi znać, że należy rozpocząć nowy projekt (moja mała frezarka przestała dawać radę) postanowiłem zrobić coś co:
a) da mi frajdę,
b) starczy na nieco dłużej,
c) pozwoli poznać coś nowego,
itd...
Zrobiłem nieco ambitniejsze założenia co do nowej frezarki. Większy obszar roboczy, silniki krokowe z zamkniętą pętlą, wrzeciono z ATC i magazyn narzędzi, gwintowanie na sztywno, 3 osie plus opcja na 5 osi. Tyle z grubsza.
Co do sterowania to po analizie wybór padł na LinuxCNC jako rozwiązanie gdzie nie powinienem spotkać ściany....
Przetestowałem klika konfiguracji komputerów i doszedłem do wniosku (jak ktoś powyżej zauważył), że nie ma się co pchać w starocie bo awaria starego PC jest raczej kwestią czasu. Wybrałem budżetową płytę PC ze starszym i7.
Inny wniosek był taki, że programowe generowanie impulsów dla silników krokowych to też nie to co bym chciał (ciągła walka o real time).
Wybór padł na kartę MESA ale nie chciałem dawać czapki dolarów i kupować kilku kart i z każdej wykorzystać po 30-40% tylko wybrałem uniwersalną 5i24. Musiałem rozkminić jak zrobić własne konfiguracje FPGA (VHDL dla MESA są opensource) z modułami, które będą mi potrzebne. Zrobiłem wsad i sterowanie:
- 8 stepgen (6 osi i dwa silniki krokowe do podawania chłodziwa dla mgły) ,
- 4 enkodery inkrementalne 1 do obsługi wrzeciona, 1 do czujnika przepływu płynu chłodzącego, 3 w zapasie,
- 24 szybkie wejścia dla endstopów, czujników home, czujników we wrzecionie, itd,
- 3 kanały pktUART dla obsługi ModBus po RS485 dla sterowania wrzecionem (VFD), odczytu temperatur chłodzenia wrzeciona i sterowania modułem przekaźników.
To mniej więcej tyle. Taką samą konfigurację przygotowałem dla mesa 7i90hd i rpi4 oraz rpi5.
Zrobiłem też próbę z tanią płytką uruchomieniową FPGA Spartan6 SLX9 (zamiast mesa 7i90hd) i rpi5 i też działa.
Podsumowując(IMHO): zamiast szukać płyt z małym jitterem warto sięgnąć po FPGA i można naprawdę sporo zrobić wcale nie bardzo drogo. I wszytko to ogarnia LinuxCNC, z HALem i GUI łatwym do dostosowania.

@ Astralny Byt - nie wieszaj kolego psów na czymś czego jeszcze nie poznałeś, a nawet chyba się nie postarałeś by poznać. W standardowej dokumentacji LinuxCNC (https://linuxcnc.org/docs/stable/html/) masz dość dokładnie opisane co i jak, w tym koncepcję HAL. Jak masz jakiś problem to go opisz we właściwym miejscu i zapytaj o rozwiązanie. Myślę, że wielu chętnie Ci poradzi i podpowie co i jak ale pytanie musi być konkretne, a nie, że Linuxcnc jest do d... i nikt nie pomaga. I na litość boską... przeczytaj co napisałeś za nim opublikujesz , bo mimo, że jestem dość liberalny to jak się czyta Twoje posty to aż zęby od błędów bolą.
Pozdrawiam /Jacek

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: kszumek » 25 wrz 2025, 06:37

Witam
kolega syskin napisz coś więcej o tworzeniu własnej konfiguracji w VHDL
temat jest bardzo niszowy , jakieś przykłady z czego korzystałeś , jeśli masz czas
to mógłbyś opisać to w jakimś swoim temacie

syskin

Post napisał: syskin » 25 wrz 2025, 09:32

Na szybko:
- trzeba zainstalować i uruchomić środowisko ISE 14.7 od Xilinx,
- zaciągnąć https://github.com/LinuxCNC/hostmot2-firmware i go przerobić na python 3 oraz zaktualizować plik makefile,
- zaktualizować źródła (katalog src) z vhdl'ami na nowsze od MESA (przy każdej karcie jest możliwość pobrania tych źródeł jako, że są opensource),
- napisać (przerobić istniejący) plik konfigurujący piny i moduły naszej karty PIN_????.vhd,
- wyedytować właściwy Top????HostMot2.vhd dodając wpis z naszym plikiem PIN,
- dodać wpis z naszą kartą i PINem do firmwares.txt i firmwares-local.txt,
- wykonać polecenie make -j4, uruchamiające syntezę układu.
Utworzy się podkatalog ,/HostMot2-builder/fx/nasza karta z plikami *.bit, *.xml, *.PIN które wgrywamy do (pierwsze dwa bit i xml) /lib/firmware/hm2/nasza karta/ i plik *.PIN do /usr/share/doc/hostmot2-firmware-nasza karta.
- wgrywamy konfigurację (plik bit) na eeprom karty przy pomocy mesaflash.

Z kartą uruchomieniową S6SLX9 było więcej zabawy bo trzeba założyć strukturę w eeprom (ale to muszę sobie odświeżyć)

To w skrócie i ogólnie. Wiem, że można założyć projekt ze źródeł od mesa bezpośrednio w ISE 14.7 i wykonać syntezę ale ja potrzebowałem plików *.PIN i *.XML i wolałem odświeżyć "buildera".
Teraz mam łatwość zmian na moich kartach.
Żeby zrobić manual dla tego co powyżej potrzebowałbym kilkunastu godzin wolnych - muszę sobie przypomnieć co i jak robiłem i być może postawić jeszcze raz środowisko od zera spisując co robię, krok po kroku....ale to już w osobnym poście.
Na szybko mogę spróbować usmażyć wsad jeżeli ktoś pilnie potrzebuje.

kszumek

Post napisał: kszumek » 26 wrz 2025, 06:29

Witam
Jeśli masz jakieś ciekawe źródła i linki do poczytania o tym to napisz ,
drugi temat niektórzy narzekają na stare padające polisingowe PC

pochwal sie zdjeciem twojej frezarki z ATC szczególnie rozwiązania magazynu

nie wiem jak wam ale mi padają owszem ale PC składaki po 15 latach
ale polisingowe delle dalej się trzymają