Mini Lathe na CNC - same problemy

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Mini Lathe na CNC - same problemy

Post napisał: qqaz » 26 lut 2025, 16:54

No nic już nie napiszą

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Re: Mini Lathe na CNC - same problemy

Post napisał: tuxcnc » 27 kwie 2025, 18:44

drzasiek90 pisze:
25 lut 2025, 20:05
Chodzi o ten błąd: "The intelligent power module is abnormal"?
Ja nie mam doświadczenia żadnego z chińskimi serwami bo żadnego nie miałem, a wertować dokumentacji mi się nie chce - tym bardziej, że teraz to już nie wiem jaki konkretnie masz tam sterownik zamontowany.
Ale sporą część dotychczasowego zawodowego życia poświęciłem budowie takich serwo-napędów, więc mogę pewne rzeczy przypuszczać.
IPM – Intelligent Power Module to zapewne algorytm, który weryfikuje wiele parametrów, aby zagwarantować prawidłową pracę i wykryć ewentualne problemy i zapobiec uszkodzeniom.
Skoro sterownik zgłasza ten problem przy obciążeniu podczas rozruchu - prawdopodobnie wykrywa jakiegoś rodzaju przeciążenie.
Jakie to przeciążenie i jaki algorytm je wykrywa to już zależy od inwencji konstruktora.
Ja bym szukał parametrów typu maksymalny prąd/moment rozruchu lub postoju, maksymalne obciążenie, jakiś parametr obciążenia/prądu w funkcji prędkości.
Podaj model tego sterownika i link do dokumentacji.
Nie to żebym się czepiał, bo też tak podejrzewałem, ale nic podobnego...
Dzisiaj uwziąłem się rozwiązać ten problem z rozruchem pod obciążeniem, bo nie dawał mi spokoju...
Rozwiązanie znalazłem metodą brutalnej siły, czyli przestawiałem po kolei wszystkie podejrzane parametry i przywracałem do poprzedniej wartości jeśli nie dawało to skutku.
Winny okazał się parametr Pn150 "Linear acceleration time constant", co mówi niewiele, ale na szczęście był dodany opis "The acceleration time constant is defined as the time when the speed command rises from zero to the rated speed."
Ten parametr był ustawiony na 80 ms...
Cóż, potwierdza się stara zasada, że brak komunikatu błędu jest lepszy od sytuacji gdy ten komunikat jest debilny i wprowadza w błąd...
Po przestawieniu na 200 ms serwo zaczęło działać zgodnie z oczekiwaniami.
Nadal szarpie poniżej 200 obr/min, ale z tym na razie nie mam zamiaru walczyć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”