Mini Lathe na CNC - same problemy

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Re: Mini Lathe na CNC - same problemy

Post napisał: tuxcnc » 29 sty 2025, 16:46

atom1477 pisze:
29 sty 2025, 15:43
tuxcnc pisze:
29 sty 2025, 15:28
Wypowiedzi o wejściu -10/+10V dotyczyły falownika z szuflady, bo tylko on TAKIE POSIADA !!!
Nie. Posiada je też falownik do którego podałeś dokumentację.
Sam pisałeś że nie zrozumiałeś jak się go podłącza. No to widocznie nie zrozumiałeś też jakie on ma wejście. No to Ci chciałem wyjaśnić że on też ma wejście -10...+10 V.
Największemu chamowi na forum chcesz pomóc, a i tak dostaniesz opieprz.
Jeszcze raz.
Rozmawialiśmy o falowniku z szuflady, którego typu nie podałem.
Zacząłeś wypowiedź od słów "Jak dla mnie to jest to wejście różnicowe", więc nie miej pretensji, że ktoś nie wiedział co masz na myśli.
Teraz dopiero wiadomo o co Ci chodziło, ale to nadal jest bez sensu, bo mamy dwa manuale, a w każdym inne informacje.
Obrazek
Obrazek
Czyli nie wiadomo jakie wejścia będzie miał sterownik, którego jeszcze nie mam, więc nie mogę tego sprawdzić.
Nawiasem mówiąc, sytuacja typowa dla chińskich produktów, które albo mają kiepską dokumentację, albo nie mają jej wcale.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: atom1477 » 29 sty 2025, 16:56

tuxcnc pisze:
29 sty 2025, 16:46
Jeszcze raz.
Rozmawialiśmy o falowniku z szuflady, którego typu nie podałem.
Ja mówiłem o falowniku do którego podałeś dokumentację. Bo to jego nie wiedziałeś jak podłączyć.
Ten z szuflady wiedziałeś jak podłączyć, to po co miałbym Ci pisać jak go podłączyć skoro już to wiedziałeś?
Fakt, przed moim postem pojawiły się dwa inne i przeoczyłem to. A to zaciemniło obraz o czym jest dyskusja.
Tylko po co od razu wyzywać?

Natomiast te dwa screeny które podałeś być może mówią o tym że ten falownik występuje w dwóch wersjach, albo że wejścia AS dają się skonfigurować do trybu Differential albo Single Ended.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 29 sty 2025, 17:03

atom1477 pisze:
29 sty 2025, 16:56
Natomiast te dwa screeny które podałeś być może mówią o tym że
Te dwa screeny mówią wyłącznie o tym, że dla Chińczyków tworzenie dokumentacji jest czymś czego sensu nie rozumieją, więc robią to na odpieprz.
A domyślanie się jak może być jest zajęciem głupim, bo się może okazać, że jest jeszcze inaczej...
Na razie czekam na wszystko co jest potrzebne do przeróbki napędu, zapewne graty dotrą w przyszłym tygodniu i będzie można spróbować, zamiast się domyślać.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 29 sty 2025, 17:34

tuxcnc pisze:
29 sty 2025, 15:28
Mógłbyś opublikować kod HAL?
Kupiłem moduł IGBT i chciałbym jeszcze spróbować z PWM, póki ten fabryczny silnik jest zamontowany do tokarki.
Opisywałem to tutaj:
linuxccnc-sterowanie-wrzecionem-w-zamkn ... 21059.html

plemnik7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: plemnik7 » 29 sty 2025, 18:17

tuxcnc pisze:
29 sty 2025, 12:10

Niestety, jakoś dziwnie jest to napisane i nadal nie wiem jak to należy podłączyć.
No niby się domyślam, ale przecież nie po to się pisze 150 stron manuala, żebym musiał się czegoś domyślać...
Przepraszam ale nie mogłem się opanować aby tego nie pisać :mrgreen:
Jak szybko wszystko się zmienia
ja, tak napisałem w wątku o linumeryku v3.2 - to wystrugaliście mnie panowie jak Pinokia i chcieliście mi rysować kolorowe kabelki :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 29 sty 2025, 18:32

plemnik7 pisze:
29 sty 2025, 18:17
tuxcnc pisze:
29 sty 2025, 12:10

Niestety, jakoś dziwnie jest to napisane i nadal nie wiem jak to należy podłączyć.
No niby się domyślam, ale przecież nie po to się pisze 150 stron manuala, żebym musiał się czegoś domyślać...
Przepraszam ale nie mogłem się opanować aby tego nie pisać :mrgreen:
Jak szybko wszystko się zmienia
ja, tak napisałem w wątku o linumeryku v3.2 - to wystrugaliście mnie panowie jak Pinokia i chcieliście mi rysować kolorowe kabelki :D
Porównywać wolno wyłącznie rzeczy podobne.

plemnik7
Posty w temacie: 5

Post napisał: plemnik7 » 29 sty 2025, 18:46

uśmiechnij się

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 sty 2025, 10:52

Dzisiaj pokonałem serwo z szuflady.
Sterownik jest taki https://www.stockholmviews.com/wp/wp-co ... Driver.pdf
Silnik to 90ST-M03520. Nominalnie ma 730W, 2000 obr/min i 3,5 Nm.
Oczywiście, jak to z serwem, chwilowo daje się dość mocno przeciążyć.
Dokumentacja mówi, że w trybie prędkości sterowanie odbywa się sygnałem analogowym -10~+10V. To jest ten problem, o którym była mowa, bo dostępne mi sterowania dają sygnał 0~+10V, ewentualnie PWM, który można skonwertować tanim chińskim modułem, ale też do napięcia unipolarnego. Bez żadnych kombinacji, to by wrzeciono kręciło się tylko w jedną stronę, co czasem wystarczy, ale nie w tokarce.
Jednak po dokładnej lekturze manuala, zacząłem podejrzewać, że problem kierunku obrotów da się rozwiązać inaczej.
Faktycznie, można jedno z uniwersalnych wejść ustawić jako sygnał CINV, który to działa tak, że "In speed or torque control mode, the speed or torque command is reversed."
"Polecenie jest odwrócone" to bełkot, ale rzeczywiście działa to w ten sposób, że prędkością można sterować sygnałem 0~+10V, a kierunek zmieniać wspomnianym sygnałem.

Napęd kupiłem jakiś czas temu, wtedy cena wydawała się atrakcyjna, ale dzisiaj są sporo tańsze opcje, więc zakupu akurat tego modelu nie polecam, natomiast warto wiedzieć czego szukać w innych sterownikach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 31 sty 2025, 17:07

Zamontowałem serwo do tokarki.
Na razie prowizorycznie, nie da się naciągnąć paska i serwo trochę wariuje, ale trudno mi było wywróżyć rzeczywiste wymiary z danych katalogowych, więc uznałem że lepiej zrobić prowizorkę i wszystko sobie pomierzyć.
Po skonfigurowaniu LinuxCNC przyszła pora na M3/M4 i myślałem że szlag mnie trafi...
Sterownik wywalał błąd i się wyłączał.
Wczoraj zrobiłem sporo testów bez obciążenia i wszystko było w porządku, dzisiaj nadal można było pokręcić silnikiem z menu testowego, ale nie sygnałem zewnętrznym.
Opis błędu to "The intelligent power module is abnormal", czyli po polsku "coś nie działa"...
Ponieważ ewidentnie nic się nie spaliło a testy działały prawidłowo, to jedynym możliwym wytłumaczeniem było, że jakiś parametr jest źle ustawiony, tylko nie wiadomo który...
Zacząłem szukać po omacku i w końcu znalazłem. W fabryce ustawili "Acceleration and deceleration mode of speed command" na "S curve". Tak mniej więcej kumam o co chodzi, ale pojęcia nie mam jak to prawidłowo ustawić. Na szczęście, po przestawieniu na "Linear" serwo wyzdrowiało i zaczęło działać w miarę normalnie.
Jak pisałem, pasek jest dość luźny, więc dopieszczanie ustawień nie ma sensu. Zresztą tak jak jest od biedy by wystarczyło, bo w zakresie 10-100% obrotów działa normalnie. Dopiero poniżej 10% obrotów silnik skacze zamiast się płynnie obracać. Ale nawet przy 1% obrotów moment jest naprawdę wariacki, więc z gwintowaniem na pewno nie będzie problemów.
Niestety, jest pewien problem typowy dla wszystkich silników elektrycznych, mianowicie nie daje się zmienić obrotów w biegu. Niby tego nie powinno się robić, ale przypadkiem może się zdarzyć. Ja już ten problem przerabiałem w większej tokarce, tam jest silnik indukcyjny "jednofazowy", w którym tak samo jak w trójfazowym obroty zmienia się zamieniając końce uzwojeń, z tym że jak się spróbuje zrobić to w biegu, to jednofazowy będzie się nadal kręcił w tą samą stronę...
Mówiac inaczej, wystartować można w prawo lub w lewo, ale jak się kreci, to przełączanie nic nie daje...
Mam taką konfigurację HAL, w której nie da się uruchomić silnika jeśli on nie stoi. Opiera się to na pomiarze enkodera i blokowaniu sygnału spindle.enable dopóki wrzeciono kręci się w przeciwnym kierunku niż powinno. Oczywiście nie zatrzymuje to programu, o czym trzeba pamiętać, ale w małych tokarkach zdaje to egzamin.
Trzeba będzie przekopiować co trzeba.

Zasadniczo, tym jak się sprawuje serwo jako silnik wrzeciona, to bardzo zaskoczony nie jestem, mniej więcej tego się spodziewałem, ale jednak co innego się domyślać, a co innego zobaczyć.
Cieszę się, że dałem sobie spokój z testami tego fabrycznego silniczka, bo to byłby wyłącznie stracony czas.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 31 sty 2025, 18:44

tuxcnc pisze:
31 sty 2025, 17:07
Zacząłem szukać po omacku i w końcu znalazłem. W fabryce ustawili "Acceleration and deceleration mode of speed command" na "S curve". Tak mniej więcej kumam o co chodzi, ale pojęcia nie mam jak to prawidłowo ustawić. Na szczęście, po przestawieniu na "Linear" serwo wyzdrowiało i zaczęło działać w miarę normalnie.
Zapewne chodzi o charakterystykę przyspieszenia.
Liniowa to standardowa charakterystyka ze stałym przyspieszeniem, S curve to zapewne charakterystyka ze zmiennym przyspieszeniem.
W skrócie, chodzi o to, że w serwo oprócz ograniczania przyspieszenia ogranicza się także zryw, czyli zmianę przyspieszenia w czasie.
Ograniczenie zrywu jest po to, aby nie było szarpnięcia w momencie gdy silnik zaczyna się rozpędzać (czyli przyspieszenie z wartości 0 nagle zmienia się na wartość ustaloną) oraz w momencie gdy przestaje przyspieszać, czyli przyspieszenie skokowo zmienia się z wartości ustalonej na 0). Jeśli masz dużą masę zawieszoną na napędzie, to konieczne jest ograniczenie zrywu.

W charakterystyce liniowej zapewne parametrem który musisz ustawić jest przyspieszenie, w charakterystyce S z pewnością trzeba jeszcze ustawić właśnie wartość zrywu.
Ale jak to chińczyk nazwał i jakich wartości oczekuje pojęcia nie mam, trzeba by wertować dokumentację.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”