Hej.
Ciekawe jak byś przetoczył wrzeciennik pod łożyska.
Zakładając że się zmieszczą.
Oczywiście zachowując wymaganą precyzję i geometrię.
To wcale takie proste nie jest.
Zresztą łożyska wrzecionowe do tanich nie należą - sprawdź ceny.
pzd.
Renowacja tokarki Jotes TSS-150
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 202
Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150
pukury pisze:Ciekawe jak byś przetoczył wrzeciennik pod łożyska.
Zakładając że się zmieszczą.
Chyba musiałbym zlecić komuś na większej wytaczarce, bo u mnie frezarka ma tylko 400mm od stołu. Albo musiałbym zdemontować stół wzdłużny mając nadzieję, że uzyskam wymaganą wysokość, dostałbym w prezencie 30cm (wrzeciennik ma 52cm długości, więc raczej na styk). Ewentualnie musiałbym kombinować jakąś dziką konstrukcję na większą tokarkę, którą mam - bułgarkę CU580M 1500mm - i montować wrzeciennik na supporcie (a w uchwycie wytaczadło) ale czy sztywność na suporcie by była jako-taka? Nie wiem. Chyba naj-czaso-taniej dać komuś ten wrzeciennik do przetoczenia - szacuję jakieś 1000zł (może naiwnie?).
Ale być może wcześniej to musiałbym wspawać jakoś większą tuleję, bo odlew ma w tym miejscu niecałe 90 mm średnica wewnętrzną, a rant wzmacniający to miejsce to około 1cm, więc przy łożysku średnicy wewnętrznej 65, a zewnętrznej 100mm (https://www.lozyska-sklep.pl/kup-skf-70 ... a-p4a.html), mogłoby być za wątło... Albo przetoczyć wrzeciono z około 65 na 60 i dać łożysko o średnicy wewnętrznej 60mm - zewnętrzna 95.
Kupa roboty. I trzeba cały wrzeciennik wybebeszać - ale to można zrobić przy okazji instalacji falownika, jak to poczynił szanowny @tristar0
pukury pisze:Zresztą łożyska wrzecionowe do tanich nie należą - sprawdź ceny.
No widzę, jedno 1000zł+ a może trzeba dwóch? (z drugiej strony mam stożkowe, może wystarczy jedno skośne przy uchwycie?) Może też da się jakoś gdzieś taniej...
https://www.lozyska-sklep.pl/kup-skf-7012-cdgb-p4a.html
Wszystko wychodzi na oko w granicach 6.000-10.000 złoto-godzin. A wtej sumie pewnie będzie już tokarka podobnych rozmiarów z łożyskami w niezłym stanie - zgadza się?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
a to jest po uporządkowaniuforestgril pisze: ↑04 lut 2025, 11:07@qqaz żeby nie być gołosłownym....
![]()
To jest garaż 7.5x3.5, na środku ta wiertarka, wokół której muszę teraz uprawiać balet.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 202
qqaz pisze:a to jest po uporządkowaniu
Może będzie nawet mniej ciasno, na tym drugim zdjęciu to chyba w ciężarówce jest