Chino-taśmówka - przeróbka CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 39

Re: Chino-taśmówka - przeróbka CNC

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2025, 18:31

tuxcnc pisze:To jest ta główna różnica w stosunku do proponowanego napędu śrubą, który to napęd ciągnąłby ramię z coraz większą siłą.

Przy silniczku Nema17 byłby analogiczny do tamtej sytuacji ogranicznik siły :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 07 kwie 2025, 19:20

forestgril pisze:
07 kwie 2025, 18:31
Przy silniczku Nema17 byłby analogiczny do tamtej sytuacji ogranicznik siły :)
No niezupełnie.
Silnik krokowy ma parametr zwany częstotliwością krytyczną, powyżej której nie ruszy.
To znaczy, że poniżej pewnej prędkości, przekroczenie pewnego momentu na osi spowoduje zatrzymanie silnika do chwili zmniejszenia tego momentu, ale powyżej pewnej prędkości przekroczenie pewnego momentu na osi spowoduje zatrzymanie silnika na stałe i można go ponownie wystartować tylko rampą.
Częstotliwość krytyczna zależy od określonego modelu silnika, ale orientacyjnie można przyjąć, że będzie to poniżej 500 obr/min.
Do tego zastosowania to wystarczy, ale należy o tym pamiętać, szczególnie gdybyś chciał użyć jakiejś przekładni.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: upadły_mnich » 07 kwie 2025, 21:39

Ja właśnie taki tłumik prędkości hydrauliczny mam u siebie.
Teoretycznie i praktycznie prymitywnie prosty:
Siłownik dwustronnego działania, olej przepływa między górną i dolną komorą poprzez zawór iglicowy wyprowadzony na zewnątrz. W tłoku prymitywny "zawór" jednokierunkowy służący temu aby bez większych oporów piłę podnieść do góry czyli podnosimy to olej z ominięciem zaworu iglicowego z górnej do dolnej komory przepływa. Zaworkiem iglicowym regulacja szybkości opadania.
Jeszcze prościej:
Pompka do roweru na dole i górze ma wyprowadzenia połączone zaworem iglicowym. Olej w środku i tyle.
Kolega taki sobie zrobił z siłowniczka od klapy bagażnika - znalazł króciutki model, dospawał króćce - i pięknie działa
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: qqaz » 07 kwie 2025, 22:51

upadły_mnich pisze:
07 kwie 2025, 21:39
Siłownik dwustronnego działania, olej przepływa między górną i dolną komorą
jest jeszcze zagadnienie różnicy objętości komór - czy napełnienie jest niepełne?
upadły_mnich pisze: zrobił z siłowniczka od klapy bagażnika
raczej z rurki po tym siłowniczku bo jako taki jest nierozbieralny czyli po rozebraniu już ponownie nie złożysz a i tłok jest dziurawy.

Autor tematu
forestgril
Posty w temacie: 39

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2025, 23:54

Okazało się nieźle! Dzięki temu radom Kolegów zrobiłem test, wchodząc w materiał
Ostrożnie, z mniejszą siłą. Podtrzymywałem jedną z Obsad łożysk na prowadnicy paluszkiem podczas pracy , bo piła z obsadami ale jeszcze bez kół i taśmy to 10kg. A najpierw zgodnie z radą Mnicha, ostrożnie wlazłem w materiał trzymając piłę aż się taśma cała zagłębiła, co dało jej pewne prowadzenie do końca!

Obrazek

Udało się przeciąć ładnie cały kloc okolo 90mm szerokości i wysokości. Taśma spadła mi Co prawda dwa razy ale dopiero pod koniec jak mnie podkusiło żeby ją posmarować olejem z ciekawości. Jak już wytarłem koła i taśmę, to dalej szła bez spadania.

Cięcie całkiem nieźle, Plaster po lewej jest lekko Haratnięty bo w tym miejscu są ślady poprzedniego cięcia - Z innego boku - Ale to tym bardziej świadczy że się taśma trzymała tej samej płaszczyzny mimo że poprzednie cięcia mógłby chcieć ją od niej odprowadzić:

Obrazek

Nawet kąt prosty trzeba przyznać że jest przyzwoity, na oko rzeczywiście prawie prosty:

Obrazek

Przy czym Zaznaczam że nie jestem pewien czy Górna Płaszczyzna miałem Równoległa do Dolnej w tym klocu, bo wtedy się na nim uczyłem frezować na samym początku - 2 lata temu. Jeszcze bez imadeł.

Całe cięcie razem z dwukrotnym Założeniem taśmy zajęło około 15 min.

Skoro zatem podtrzymywanie paluszkiem obsady Łożysk z jednej strony wystarczyło żeby to cięcie się udało, To w zasadzie dowodzi że wystarczy z jednej strony dać śrubę Trapezowa i silniczek.

Dodane 11 minuty 34 sekundy:
A tak pracuje :)

https://youtube.com/shorts/8Xfd-T7djsQ?feature=shared
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2025, 00:10 przez forestgril, łącznie zmieniany 1 raz.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: upadły_mnich » 08 kwie 2025, 00:05

to nie jest źle ale u mnie pierwszy powód spadania taśmy to słabe napięcie a przypomnę, że taśma się nagrzewa i rozszerza czyli sprawdzam jak dłużej tnę. Teraz tnę bez chłodziwa.
qqaz pisze:raczej z rurki po tym siłowniczku

no tak

Górna komora to jednocześnie zbiornik wyrównawczy. Widziałem podobne rozwiązanie ale z siłownikiem jednostronnego działania i zbiorniczkiem wyrównawczym do opuszczania czujnika pomiarowego w osi Z w ploterze CNC
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”