Jeśli obok jest manometr to chyba jest to regulator ciśnienia, a skoro jest pomiędzy pompą a rozdzielaczami to chyba jest to regulacja ciśnienia w całym układzie.
Pozdrawiam.
Przecinarka taśmowa
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 92
- Kontakt:
Re: Przecinarka taśmowa
Może być bo to jest na powrocie. A to z czerwoną gałką ? Ciśnienie na zasilaniu ?
A masz jakieś orientacyjne wartości ciśnień jakie powinny być ?
A masz jakieś orientacyjne wartości ciśnień jakie powinny być ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
kamar pisze:A to z czerwoną gałką ?
Byłoby prościej gdyby było widać do czego to było podłączone, jeśli mam zgadywać to albo regulacja ciśnienia na jakiś konkretny podzespół ( np. siłownik imadła) albo regulacja prędkości opadania ramienia - raczej to drugie bo zastosowanie takiej gałki sugeruje że ma to być regulowane często.
kamar pisze:masz jakieś orientacyjne wartości ciśnień
Będzie ciężko, bo widziałem piły z ciśnieniem w układzie 12 bar ale również 70 bar. Najczęściej jest to pomiędzy 30 a 50 bar.
Pozdrawiam.
-
Ja mam trochę mniejsza przecinarkę bez podawania materiału i ciśnienia według dokumentacji to 12 bar. Według mnie to regulator przepływu a nie ciśnienia. Do tego regulatora obok zegara idzie olej, z regulatora na kostkę a z kostki na przelew do zbiornika.
-
- Kontakt:
Raczej nie, poszczególne podzespoły są regulowane na belce. Te 12 bar to może być bo manometr jest do 16.Dzięki za nakierowanie, jak zmontujemy to jeszcze pokombinuje.
-
kamar pisze:Raczej nie, poszczególne podzespoły są regulowane na belce.
Możesz mieć rację, ja nie widziałem niestety tej maszyny, moje sugestie bazowały na zdjęciach które wrzuciłeś.
bear pisze:Według mnie to regulator przepływu a nie ciśnienia.
Tak też może być, pisałem że łatwiej byłoby to określić gdyby było wiadomo która rurka jest do czego podłączona.
Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Poskładałem toto i wielkiego pola do popisu to nie ma
Ta śruba z reduktorem odpowiada za maksymalną prędkość opadania ramy.
Gałka czerwona ustawia kompromis między szybkością podnoszenia ramy a siłą docisku imadeł. Jak ustawię max podnoszenia to blokady imadeł puszczają. I tu słychać obciążenie pompy i silnika.

Gałka czerwona ustawia kompromis między szybkością podnoszenia ramy a siłą docisku imadeł. Jak ustawię max podnoszenia to blokady imadeł puszczają. I tu słychać obciążenie pompy i silnika.