Promienik IR

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Promienik IR

Post napisał: strikexp » 16 lut 2025, 17:22

Panowie czy ktoś z Was korzysta z elektrycznych promienników IR do ogrzewania?
Chciałbym posłuchać opinii jak to się spisuje i czy nie grzeje za mocno w twarz. Chciałbym taki zamontować nie tyle w warsztacie ale u osoby starszej. Dlatego wstępnie wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem aby dogrzewać jeden pokój. Ponieważ jak zamontuję bezpośrednio do instalacji z termostatem to nie będzie możliwości aby to wyłączyć i "oszczędzać bo prąd drogi".

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Re: Promienik IR

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 17:40

Promiennik ci nie ogrzewa powietrza bezpośrednio lecz przedmioty na które emituje i które nie odbijają tego promieniowania.
Komfort cieplny jest fatalny, bo jak jesteś blisko to za gorąco a jak za daleko to zimno.
Promienniki bywają często montowane w budynkach kościelnych - jak łysy stanie pod promiennikiem to mu po głowie ciepło :) A reszta marznie.

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mag999 » 16 lut 2025, 17:43

Ja używam takiego który ma 3 stopnie mocy. Wisi gdzieś na wysokości 2.5 i na 1000w daje rade. Jak jest jakieś 7 stopni to daje go na 2000w

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 16 lut 2025, 17:58

drzasiek90 pisze:
16 lut 2025, 17:40
Promiennik ci nie ogrzewa powietrza bezpośrednio lecz przedmioty na które emituje i które nie odbijają tego promieniowania.
Dokładnie o taki efekt mi chodzi. Promiennik ciepła po prostu ma ta właściwość że bez ogrzewania całego pomieszczenia, można uzyskać dużo lepsze dogrzewanie konkretnego obszaru. Np w gastronomi używa się takich specjalnych lamp pod którymi czekają posiłki będąc nadal bardzo ciepłe.
No a w warsztacie coś takiego ustawia się jeśli stoisz przy jednej maszynie i nie chcesz ogrzewać całego nieocieplonego warsztatu. Dla seniorów też dobre jak siedzą cały dzień na 4 literach.
Jedynie potrzebuję porady jaka moc i z jakiej odległości aby nie grzało za mocno, a potem kupić odpowiedni model.

Ogólnie dość sporo z tym kombinuję i wiem jak to działa ;) Jeśli np ogrzewa Ci ubranie. To tracisz mniej ciepła z tego kierunku i czujesz komfort cieplny.
Tylko jak wspomniałeś, musi być odpowiednia stała odległość bo inaczej za mocno lub za słabo.
Tutaj podam taki tip, jeśli ubierzesz się w ubranie pochłaniające IR to masz bardzo dobry efekt. Czyli np większość czarnych. Bo te szaro pomarańczowe stroje robocze to już średnio się nadają do takiego zastosowania.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 18:32

Ja bym nie chciał, aby mi ktoś na starość po łbie świecił lampą abym nie zamarzł :)
Wolałbym jednam mieć w domu ciepło, a przynajmniej w pomieszczeniu w k którym się znajduję.
Nie sądzę, aby dla starszej osoby był to komfort, jak po głowie będzie gorąco a po nogach zimno.
I ta starsza osoba czasami jednak idzie do ubikacji, w nocy idzie do łóżka spać i co wtedy? Będzie jej lampa pogłowie świeciła?
To się może i nadaje nad maszynę, aby po rękach było ciepło.
Ale do mieszkania w takich warunkach raczej średnio.
Jeśli już chcesz ogrzewać prądem bez zbędnych modyfikacji to nie lepiej grzejnik olejowy postawić?

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 16 lut 2025, 18:54

Nie ma innej możliwości na tą chwilę. Nie ja powinienem to ogarnąć dawno temu. Ale to nie temat na forum :wink:
Tu chodzi tylko o to aby zrobić ogrzewanie automatyczne. A na szybko nic innego nie ogarnę.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 19:13

Kupujesz grzejnik olejowy i włączasz do gniazdka.
Chyba najszybsze i najłatwiejsze ogrzewanie prądem.
I termostat ma wbudowany.
I nie trzeba nic wieszać, kombinować. Stawiasz i stoi.
Przy promienniku gdzie chcesz założyć ten termostat?

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 16 lut 2025, 19:24

Grzejnik olejowy działa według opinii ludzi i mojej (teoretyczej) gorzej. On ogrzewa powietrze, powietrze leci w górę. W tym wypadku przez nieszczelny sufit i nieocieplony dach.
Promiennik ogrzewa bezpośrednio małą powierzchnię.

To ma być całodobowe uzupełnienie pieca, nie główne ogrzewanie. Dlatego biorę pod uwagę tylko opcję z termostatem. Jak będzie za gorąco to można sobie usiąść w innym miejscu.
Do tego nie wiesz chyba jak to jest ze starymi ludźmi. Trzeba jak dziecku zawiesić pod sufitem bo inaczej będzie wyciągać kable. Dlatego właśnie nie chcę grzejnika olejowego. Rozważałem też kilka innych opcji elektrycznych bo jest tego dużo a ja się interesuje surwiwalem miejskim (brak ogrzewania). Ale w moim wypadku promiennik jest najsensowniejszą opcją.
Miałem jedynie obawy czy nie będzie grzał za mocno w twarz, no i jaką moc wybrać.

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
drzasiek90 pisze:
16 lut 2025, 19:13
Przy promienniku gdzie chcesz założyć ten termostat?
Ma wbudowany, pewnie działa tak sobie. Ale napisałem wyżej dlaczego to nie jest aż tak duży problem.
https://allegro pl/oferta/grzejnik-na-podczerwien-promiennik-eberg-eri-425w-wifi-termostat-pilot-12563085548

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 lut 2025, 19:52

Mamy promiennik 2 kW w pracy w biurze - nie jest używany, po prostu był kupiony kilka lat temu pod jakiś projekt.
2 lata temu była jakaś awaria ogrzewania, przychodziło się rano i było zimno.
Włączyliśmy to rano... tym co śweciło po głowach było za gorąco, szło udaru dostać, reszcie było zimno.
I nawet jak się pół dnia świeciło to w pomieszczeniu nadal było zimno.
Farelka o takiej samej mocy by dawno to pomieszczenie zagrzała.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jasiu... » 16 lut 2025, 20:04

Jeśli chcesz zrobić coś w rodzaju elektrycznej kwoki dla swojej babci, to raczej trudne to będzie. Chociaż w niektórych sytuacjach takie rozwiązania się sprawdzają, np. w niedogrzanych łazienkach. To samo, jeśli chcesz ogrzać odkryte części ciała np. w barowym ogródku, czy na tarasie (tylko tam możesz stosować promienniki na butlę gazową).

Dla osoby starszej o wiele korzystniejsze będzie zastosowanie maty grzewczej. Oczywiście, że wiąże się to z pewnymi inwestycjami, ale opłaci się miejsce, gdzie babcia siedzi na fotelu i ogląda telewizję wyposażyć w matę. Tak, a na matę np. płytki w tej części pokoju, gdzie ma być nad podłogą ciepło. Tak samo opłaci się położenie maty w łazience. Wychodzisz gołą nogą na ciepłą podłogę. A że mata grzeje się szybko, to można jej działanie połączyć z jakimiś czujnikami ruchu, czy czujnikami temperatury.

Pewnie, były kiedyś w czasach PRL-u tzw. słoneczka (wpisz sobie "grzejnik słoneczko" w wyszukiwarce), ale to nie było dobre rozwiązanie, dlatego wymyślono farelkę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”