Promienik IR
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Promienik IR
Pisałem o izolacji, Wg mnie to podstawa. Jeszcze o jednym nie wspomnianym: komfort termiczny. Niestety promienniki itp nie dają tego. Tu można wiele przykładów podawać. Temat rzeka. Co z tego, że pod sufitem mam 22stC jak od posadzki ciągnie 3stC? Abo w pomieszczeniu 18stC a na ścianach szron? Może przykłady skrajne ale z życia
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Szeroki temat przy którym trzeba znać zasady fizyki odnośnie transmisji ciepła.
I ja wiem że to będzie lipa. Tyle że to zawsze coś więcej niż nic. A tam problemy są złożone i nie chce mi się kolejny raz powtarzać tego co już pisałem wcześniej.
A jak zrobi się ciepło to po prostu zamówię fachowców i zamiast klasycznego pieca wstawię tam piec z podajnikiem paliwa gdzie nie trzeba będzie go pilnować ani wyłączać.
Generalnie wspomniani hejterzy skłonili mnie z miesiąc temu do tego abym zmierzył temperaturę na szybie. Oczywiście u siebie w nowoczesnym mieszkaniu. Wziąłem termoparę i wyszło około 10 stopni. To tak jakby ktoś się zastanawiał jak bardzo przez nowoczesne (jedynie dwuszybowe) okno zwiewa ciepło gdy na zewnątrz około zera a wewnątrz 22. W sumie to nawet szybciej, bo tam gdzie mierzyłem mam plisy termoizolacyjne i zasłony.
I ja wiem że to będzie lipa. Tyle że to zawsze coś więcej niż nic. A tam problemy są złożone i nie chce mi się kolejny raz powtarzać tego co już pisałem wcześniej.
A jak zrobi się ciepło to po prostu zamówię fachowców i zamiast klasycznego pieca wstawię tam piec z podajnikiem paliwa gdzie nie trzeba będzie go pilnować ani wyłączać.
Generalnie wspomniani hejterzy skłonili mnie z miesiąc temu do tego abym zmierzył temperaturę na szybie. Oczywiście u siebie w nowoczesnym mieszkaniu. Wziąłem termoparę i wyszło około 10 stopni. To tak jakby ktoś się zastanawiał jak bardzo przez nowoczesne (jedynie dwuszybowe) okno zwiewa ciepło gdy na zewnątrz około zera a wewnątrz 22. W sumie to nawet szybciej, bo tam gdzie mierzyłem mam plisy termoizolacyjne i zasłony.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
A było się uczyć na termodynamice, a chociażby na fizyce, to byś wiedział, że każde ciało, którego temperatura jest wyższa od zera bezwzględnego, promieniuje. I gdybyś jeszcze wszedł na ofertę z ALDIka, to byś zauważył, że taki promiennik ma "600 W Infrarotheizung" (przetłumacz sobie z barbarzyńskiego, czego te 600 watów dotyczą) i wymiary 600x600x40 mm. Stosowany jest do dogrzania 6-12 m².
Jakbyś jeszcze ściągnął instrukcję, to byś zauważył, że panel ma temperaturę 95-105 °C. Czyli chałupa się nie sfajczy.
Tego to by nawet scenarzysta Wojen Gwiezdnych nie wymyślił.
Dlatego nie kombinuj, ale kup gotowe rozwiązanie, bo wtedy wyjdzie cię najtaniej. I nie z Allegro, tylko od producenta, który daje gwarancję na swój produkt i którego dzieło nie skremuje przedwcześnie osoby, która będzie z niego korzystać.
A jakie to są piece z podajnikiem paliwa, co to ich nie trzeba pilnować ani wyłączać? Bo jeśli piece gazowe, czy olejowe, to chyba wszystkie, tylko że ty chciałeś prowizorkę do drewnianej chałupy robić.
Znowu się zamotałeś.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Doprawdy? A miałeś taki przedmiot na studiach jak technika świetlna? Co prawda to nie dotyczyło podczerwieni, ale to już sam sobie później sprawdziłem że są takie same zasady

Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Mały błąd słowny, których nie można wyłączyć jak się jest upierdliwym starym człowiekiem.
Masz jeszcze zwykły piec na ekogroszek. Co prawda tam trzeba dosypywać ale raz na 3 dni a nie co 4h.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
To słaby argument.
Jak człowiek jest upierdliwy to i twój promiennik wyłączy.
Jak ma być łatwo, szybko i tymczasowo to postawić grzejnik olejowy.
Jak chcesz poeksperymentować to montuj promiennik.
Najprawdopodobniej szybko będziesz go stamtąd demontował, ale o tym się już nie przyznasz, bo przecież ostrzegaliśmy, że to się nie sprawdzi
Twoje pieniądze, twój czas i twój staruszek/staruszka.
Montuj co uważasz, opinie dostałeś.
Jak człowiek jest upierdliwy to i twój promiennik wyłączy.
Jak ma być łatwo, szybko i tymczasowo to postawić grzejnik olejowy.
Jak chcesz poeksperymentować to montuj promiennik.
Najprawdopodobniej szybko będziesz go stamtąd demontował, ale o tym się już nie przyznasz, bo przecież ostrzegaliśmy, że to się nie sprawdzi

Twoje pieniądze, twój czas i twój staruszek/staruszka.
Montuj co uważasz, opinie dostałeś.
-
- Posty w temacie: 5
Nie, bo ja studiowałem na politechnice za czasów, kiedy jeszcze na te studia były egzaminy wstępne. Nie studiowałem na reżyserii filmów Science-Fiction.
A popiół jest usuwany przez specjalnie tresowane myszy.
Założy do łazienki i będzie miał ciepło, jak sobie włączy podczas robienia kupy. Nie zmarnuje siędrzasiek90 pisze: ↑18 lut 2025, 17:32Jak chcesz poeksperymentować to montuj promiennik.
Najprawdopodobniej szybko będziesz go stamtąd demontował, ale o tym się już nie przyznasz