Jasne że są.
Przez ostatnie dwa wieki obrabiarki mają na śrubach luz wielkości swojego skoku i tokarz/frezer robotę robił. I do 0,01mm trzymał wymiar.
Dzisiaj już nie potrafią bo przecież luzy nawrotne, nie da się.
Kasowanie luzu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Re: Kasowanie luzu
Nikt nie mówił o innym sposobie niż dwie nakrętki. Mowa o innym sposobie niż dwie nakrętki rozpychanie sprężyną albo gumą.
Te inne sposoby też mają dwie nakrętki, tyle że nie są one rozpychane tylko sztywno ustawiane.
Te inne sposoby też mają dwie nakrętki, tyle że nie są one rozpychane tylko sztywno ustawiane.
-
- Posty w temacie: 2
czyli luz mają. Mniejszy , większy, bez róznicy
Gdzieś wstawiłem rysunek zespołu z aktywną nakrętką/nakrętkami który pracuje bez luzu, nawet na zmiennym od zużycia gwincie i w obie strony współ i przeciwbieżnie.
poszukaj.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Inny sposób to użycie odpowiedniej śruby.
W takie eksperymenty ze sprężynkami można się bawić, jak się buduje zabawkę albo jeśli z różnych względów nie da się oryginalnej śruby wymienić.
Ale budując nową maszynę do obróbki, nie ma sensu pakować się w takie kombinacje.
Dobieranie mocniejszej sprężyny niż maksymalne opory podczas frezowania aktualnie nie ma sensu.
Natomiast jeśli chodzi o samo pozycjonowanie dla maszyn, gdzie wogóle opory obróbki nie występują a jedynie opory ruchu, wtedy można się bawić w sprężynki, bo ich siła będzie niewielka i tylko w nieznacznym stopniu przyczynią się do strat.
-
- Posty w temacie: 12
qqaz: Nie wiem czego miałbym szukać, bo nie rozumiem jaki system opisałeś.
Myślę że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W tej wersji z rozpychanymi nakrętkami nie ma luzu (tzn. jest ale jest kasowany).
Myślę że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W tej wersji z rozpychanymi nakrętkami nie ma luzu (tzn. jest ale jest kasowany).